Ένας πίνακας του Picasso είναι το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε φέτος σε δημοπρασία

Το ποσό ρεκόρ που άγγιξε το έργο του Pablo Picasso στον οίκο δημοπρασιών Sotheby's.

Ο πίνακας Femme à la montre του Pablo Picasso πουλήθηκε για 139 εκατομμύρια δολάρια. Η δημοπρασία του πραγματοποιήθηκε στο Sotheby's.

Ένας πίνακας του Picasso είναι το πιο ακριβό έργο τέχνης που πουλήθηκε φέτος σε δημοπρασία

Tα ρεκόρ που έκανε το έργο του Picasso

Για τους λάτρεις της στατιστικής, το ποσό ρεκόρ που άγγιξε το έργο τέχνης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο για έργο Ισπανού ζωγράφου. Το πρώτο ήταν για το Les Femmes d'Alger που πουλήθηκε για 179,3 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο δημοπρασιών Christie το 2015. Ο πίνακας του Pablo Picasso έγινε και το πιο ακριβό τέχνης που πουλήθηκε σε δημοπρασία για φέτος. Η τιμή που υπολόγιζαν αρχικά ήταν τα 19 εκατομμύρια. 

Femme à la montre

Το έργο, που δημιουργήθηκε το 1939, απεικονίζει την Marie-Therese Walter να  κάθεται απέναντι από μία κόκκινη καρέκλα. Η  Walter ήταν Γαλλίδα μοντέλο και ερωμένη του καλλιτέχνη και ξεκίνησε να την ζωγραφίζει σε αρκετά πορτρέτα από το 1932. Ένα ακόμα πορτρέτο της είναι και το Femme Nue Couchee που πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2022 με το ποσό των 67,5 εκατομμυρίων. 

Ποιος είχε στην κατοχή του το έργο

Προηγουμένως, ο πίνακας του Picasso ανήκε στη συλλέκτρια έργων τέχνης  Emily Fisher Landau που έχτισε την πλούσια συλλογή της με μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη έπειτα από μία μεγάλη ληστεία κοσμημάτων στο σπίτι της στο Upper East Side. Πέρα από τα έργα του Picasso είχε στη συλλογή της και των Josef and Anni Albers, Matisse, Mark Rothko και Paul Klee. Σταδιακά άνοιξε ένα μικρό ιδιωτικό μουσείο για να τις συλλογές της. 

Συνολικά το Emily Fisher Landau Sale, μέρος του οποίου ήταν και ο Femme à la montre, συγκέντρωσε 406,4 εκατομμύρια δολάρια και έγινε η μεγαλύτερης αξίας πώληση που κατοχυρώθηκε σε γυναίκα συλλέκτρια στην ιστορία των δημοπρασιών. 

Διαβάστε Επίσης