Into the Caves | Διαμονή σε υπόσκαφα σπίτια και καταλύματα κρυμμένα σε φυσικά ή τεχνητά σπήλαια

Μια νέα πρόταση διαμονής γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στους κύκλους των απαιτητικών ταξιδιωτών και δεν είναι άλλη από την επιλογή προορισμών που διαθέτουν υπόσκαφα δωμάτια.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Στο "Six Senses Ibiza" το πιο περιζήτητο δωμάτιο δεν είναι η προεδρική σουίτα, αλλά το Cave Royale, τρία δωμάτια κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, με μπαλκόνι στη θάλασσα 120 τ.μ. Αποτελεί μέρος της νέας επέκτασης με την ονομασία Beach Caves, που περιλαμβάνει εστιατόριο πάνω στο κύμα και πολλά μπαρ, ενώ είναι έργο του διδύμου σχεδιαστών εσωτερικών χώρων Diego Alonso και Alexeja Pozzoni. Αυτά τα τεχνητά σπήλαια είναι σαν "ξενοδοχείο μέσα στον χώρο του ξενοδοχείου", σύμφωνα με τον Alonso.

Into the Caves | Διαμονή σε υπόσκαφα σπίτια και καταλύματα κρυμμένα σε φυσικά ή τεχνητά σπήλαια

"Προσέλκυσε τόσο πολύ το ενδιαφέρον των επισκεπτών, που η όλη ιδιοκτησία απέκτησε νέα πνοή". Στην Ίμπιζα, επίσης, υπάρχει το Cova Santa, εστιατόριο και κλαμπ, που φιλοξενεί μερικά από τα πιο cool DJ πάρτι και είναι κι αυτό χτισμένο γύρω από μια σπηλιά. "Ίσως με όσα συμβαίνουν στον κόσμο, η σπηλιά να υπάρχει στο υποσυνείδητό μας ως ένα μέρος ασφαλές" λέει η Pozzoni.

Η Francesca Amfitheatrof, artistic director κοσμημάτων και ρολογιών στον οίκο Louis Vuitton, η οποία πρόσφατα μετέτρεψε μια σπηλιά στο μικροσκοπικό ιταλικό νησί Βεντοτένε σε εντυπωσιακό εξοχικό με τη βοήθεια του αρχιτεκτονικού γραφείου της Ρώμης LaCap, προτείνει μια διαφορετική οπτική. "Όλη μας τη ζωή είμαστε εγκλωβισμένοι σε κουτιά πηγαίνοντας από το τετράγωνο στο παραλληλόγραμμο, οπότε νομίζω πως το φυσικό σχήμα μιας σπηλιάς είναι ανακουφιστικό αλλά και γοητευτικό" αναφέρει. Είναι ταυτόχρονα ελκυστικό και καθησυχαστικό, σαν να "επιστρέφεις στη μήτρα", σύμφωνα με την ίδια.

Into the Caves
Into the Caves

Στην Κρήτη, στην Αγία Πελαγία Ηρακλείου, το "Acro Suites" είναι από τα πιο πολυφωτογραφημένα resorts χάρη στα δωμάτιά του, που είναι φτιαγμένα στην άκρη του βράχου με θέα στη θάλασσα. Το ακατέργαστο φυσικό τοπίο έχει γίνει τόσο της μόδας, που κάποιοι ξενοδόχοι σχεδιάζουν καταλύματα που μοιάζουν με σπηλιά, όπως το Wooden Cave στο "Υάδες Mountain Resort", που βρίσκεται στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Θυμίζει σπήλαιο σμιλεμένο σε ξύλο, ενώ για τη χειροποίητη κατασκευή του χρειάστηκαν 1.112 διαφορετικά τεμάχια ξύλου, δουλεμένα στο χέρι επί ενάμιση χρόνο από τέσσερις εξειδικευμένους τεχνίτες. O τεχνητός νυχτερινός φωτισμός τοποθετήθηκε σε στρατηγικά σημεία της καμπυλότητας, έτσι ώστε να αναδεικνύει την ποιητική μορφή του σπηλαίου.

Into the Caves
Into the Caves

Σε άλλα μέρη στην Ιταλία, όπως, π.χ., στη Σικελία, υπάρχει η "Locanda Don Serafino" στη συνοικία της Ragusa Ibla, με έπιπλα Kartell και τα μπάνια να είναι σμιλεμένα στον βράχο.

Στο παλιότερο κομμάτι της πόλης Ματέρα στη Νότια Ιταλία υπάρχει το –σχεδόν σαν θεατρικό σκηνικό– "Sextantio Le Grotte della Civita", ένα σύνολο 18 σπηλιών σε μινιμαλιστικό ύφος, διαμορφωμένων από τους Daniele Kihlgren και David Chipperfield, με ελεύθερες μπανιέρες Philippe Starck και δεκάδες κεριά που ανάβουν κάθε βράδυ. Πέρσι το καλοκαίρι ο Kihlgren εγκαινίασε και το γειτονικό "Sextantio Il Palazzo della Civita", με πέντε δωμάτια σε ένα παλάτι του 17ου αι., επίσης σμιλεμένο στην πέτρα. Παράλληλα, μια σπηλιά στον ίδιο χώρο έχει μετατραπεί σε εγκατάσταση σύγχρονης τέχνης.

Into the Caves

Γνωστή για τη διαμονή κάτω από το έδαφος είναι και η Καππαδοκία, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί υπόγειες πόλεις και πρώιμες χριστιανικές εκκλησίες, σκαμμένες βαθιά μέσα στη μαλακή ηφαιστειακή πέτρα της περιοχής. Το πιο κομψό και φιλόξενο ξενοδοχείο με σπηλιές εκεί είναι το πέντε δωματίων "Serinn House" στο Ürgüp (Προκόπι).