10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Hermès Birkin

Η θρυλική τσάντα του οίκου έχει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο χαρακτηριστικά αξεσουάρ της μόδας, κυκλοφορεί σε πολλές εκδοχές με διαφορετικές υφές και χρώματα, παραμένει μέχρι και σήμερα απόλυτα διαχρονική και εγγυημένη stylish πινελιά σε οποιοδήποτε outfit και το όνομά της είναι συνδεδεμένο με την ιέρεια του στυλ, Jane Birkin που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Είναι η τσάντα Birkin- ή Birkin bag του οίκου Hermès και παρακάτω ακολουθούν 10 πράγματα που σίγουρα δεν γνωρίζατε γι' αυτήν.

10 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Hermès Birkin
H Jane Birkin με την αγαπημένη της basket bag. 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο σύζυγος της Jane Birkin πάτησε το χαρακτηριστικό καλάθι της με το αυτοκίνητο

Η ιστορία που όλοι γνωρίζουν για την προέλευση της birkin bag, είναι εκείνη της περίφημης πτήσης το 1983, όπου η Jane Birkin καθόταν δίπλα στον CEO της Hermès Jean-Louis Dumas και παραπονιόταν για τα πράγματα  που έπεφταν συνεχώς έξω από την τσάντα της έτσι όπως την είχε τοποθετήσει πάνω από το κάθισμά της.

"Πρέπει να έχεις μια με τσέπες”, της είπε. "Την ημέρα που η Hermès θα βγάλει μια τσάντα με τσέπες, θα την αγοράσω”, είπε εκείνη και ο Dumas απάντησε "Εγώ είμαι  Hermès και θα βάλω τσέπες για σένα!”. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία, αλλά εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ότι η Birkin κρατούσε εκείνη την -όπως αποδείχθηκε- άβολη τσάντα, γιατί δύο μέρες νωρίτερα ο τότε σύζυγός της είχε πατήσει με το αμάξι του το χαρακτηριστικό ψάθινο καλάθι της.

Το πρωταρχικό σχέδιο της τσάντας έγινε πάνω σε ένα σακουλάκι αεροπλάνου

Μετά το χαρακτηριστικό διάλογο, η Birkin και ο Dumas ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την ιδέα στο πρώτο πράγμα που βρήκαν μπροστά τους- το χάρτινο σακουλάκι που βρίσκεται στο πίσω μέρος των καθισμάτων του αεροπλάνου.

Η Jane Birkin κρατούσε μια τσάντα για καιρό

Παρόλο που θα περίμενε κανείς η μούσα της Βirkin bag να έχει αμέτρητες στην κατοχή της (αφού ο οίκος έχει κυκλοφορήσει κατά καιρούς πολλές ενδιαφέρουσες παραλλαγές της), η ίδια είχε μια διαφορετική προσέγγιση επί του θέματος. Κρατούσε μόνο μια τσάντα σε κάποια γήινη απόχρωση και μόνο όταν είχε φθαρεί εντελώς τη διέθετε σε δημοπρασία για φιλανθρωπικό σκοπό. Για όσο διάστημα την κρατούσε, τη διακοσμεί με patches, γούρια και άλλα προσωπικά στολίδια, για να την κάνει λιγότερο επίσημη και "σνομπ”, όπως έλεγε, και περισσότερο ταιριαστή με το στυλ της.

Η Hermès έδινε κάθε χρόνο μια συμβολική αμοιβή στην Birkin για τη χρήση του ονόματός της, την οποία δωρίζει σε φιλανθρωπίες

Αρχικά η Hermès δώρισε στην Birkin μια τσάντα ως αντάλλαγμα για την παραχώρηση του ονόματός της. Παρόλο που η ίδια δεν ήταν πρέσβειρα ή επίσημο πρόσωπο του οίκου, λλαμβανε κάθε χρόνο ένα ποσό, το οποίο κατέθετε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της επιλογής της. Το 2012, βρετανικό δημοσίευμα προσδιόρισε το ποσό σε 30.000 λίρες.

hermes birkin

Υπάρχουν τσάντες Βirkin σε τουλάχιστον 20 αποχρώσεις του μπλε

Μπορεί οι πρώτες Βirkin bags που έρχονται στο μυαλό μας να έχουν τις κλασικές γήινες αποχρώσεις, αλλά στην πραγματικότητα η τσάντα έχει κυκλοφορήσει σε όλες τις αποχρώσεις του ουράνιου τόξου. Σύμφωνα με το BBC, στα 31 χρόνια ιστορίας της, η Βirkin έχει κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 25 διαφορετικά μπλε, συμπεριλαμβανομένων των γνωστών Blue Jean, Mykonos και Bleu Roi.

Μια τσάντα birkin χρειάζεται 48 ώρες για να ολοκληρωθεί

Όλες οι τσάντες Hermès κατασκευάζονται από έναν και μόνο τεχνίτη σε κάποιο από τα ατελιέ του οίκου- αυτός ο τρόπος κατασκευής είναι πιο παραδοσιακός σε σχέση με αυτόν των περισσότερων οίκων που απασχολούν πολλούς τεχνίτες για διαφορετικό τμήμα της τσάντας. Και παρ' όλο που 48 ώρες ακούγονται σαν δύο ημέρες, αν μεταφραστούν σε εργάσιμες ώρες καλύπτουν πάνω από μία εβδομάδα- και αυτό μόνο για μία τσάντα τη φορά.

Κάθε τεχνίτης της Hermès έχει ένα προσωπικό σετ εργαλείων

Λόγω των εξειδικευμένων δεξιοτήτων που έχει ο κάθε προσεκτικά επιλεγμένος τεχνίτης του οίκου και της εξατομικευμένης διαδικασίας που αποτελεί η κατασκευή της κάθε τσάντας, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται ανήκουν προσωπικά στον καθένα. Μάλιστα, όταν σταματούν να δουλεύουν στον οίκο, παίρνουν την τσάντα με τα εργαλεία τους μαζί τους.

Η πιο ακριβή Βirkin πωλήθηκε για 250.000 δολάρια σε δημοπρασία

H εν λόγω Birkin, φτιαγμένη από φούξια κροκό με λεπτομέρειες από λευκόχρυσο και διαμάντια 18 καρατίων πωλήθηκε τηλεφωνικά σε μια δημοπρασία του Christie's στο Hong Kong.

Δεν είναι τόσο δύσκολο να αποκτήσετε μια Βirkin bag

Παρ’ όλο που υπάρχουν ιστορίες που μιλούν για ατελείωτες λίστες αναμονής, και επίδοξους αγοραστές που συχνάζουν στις μπουτίκ με την ελπίδα να σταθούν τυχεροί και να αποκτήσουν μια τσάντα, η αγορά μιας Βirkin bag μπορεί να είναι τόσο απλή όσο οποιαδήποτε άλλη αγορά.

Το όνομα της Himalayan Birkin bag αναφέρεται στο χρώμα της

Ο τρόπος με τον οποίο είναι χρωματισμένο το δέρμα της εν λόγω birkin θυμίζει χιονισμένη οροσειρά. Σαν τα Ιμαλάια.

Πηγή: Madamefigaro.gr