10 style icons και τα trends που έκαναν διάσημα

Τα φορούν οι γυναίκες μέχρι και σήμερα.

Ένα από τα κυριότερα στοιχεία που χαρακτηρίζει τον κόσμο της μόδας στην εποχή μας είναι η ταχύτητα, και μάλιστα η ιλιγγιώδης ταχύτητα. Πολλές τάσεις εμφανίζονται, κάποιες παραμένουν στην επικαιρότητα και κάποιες άλλες εξαφανίζονται τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκαν. Σχεδιαστές μόδας και fashion houses παρουσιάζουν περισσότερες νέες συλλογές από όσες μπορεί να αντέξει η βιομηχανία της μόδας, ενώ συνεχώς εμφανίζονται νέα πρόσωπα, οι γνωστές και ως fashion influencers, που προσπαθούν διαρκώς να προσαρμόσουν το προσωπικό τους στιλ στα διάφορα trends της μόδας, στον κόσμο των social media με σκοπό να αποκτήσουν περισσότερα likes και followers. Ουσιαστικά προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο πως το στιλ τους είναι αυθεντικό, αγνοώντας πως το ανεπιτήδευτο στιλ μένει αναλλοίωτο μπροστά στις τάσεις. 

Και κάπου εδώ έρχεται η αμφισβήτηση των fashion experts, αφού κάτι που εμφανίζεται και εξαφανίζεται τόσο γρήγορα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυθεντικό και σε καμία περίπτωση διαχρονικό. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός πως μερικά από τα style icons που επηρέασαν ουσιαστικά τη μόδα, άφησαν το δικό τους στίγμα και μέχρι σήμερα το στιλ και η φινέτσα τους επηρεάζουν γυναίκες με διαφορετικό στιλ, lifestyle και καταβολές, έζησαν δεκαετίες πριν. Γυναίκες όπως η Audrey Hepburn, η Grace Kelly και η Lauren Bacall επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Yves Saint Laurent πως η μόδα ξεθωριάζει, αλλά το στιλ παραμένει αναλλοίωτο στον χρόνο.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μία αναδρομή για να θυμηθούμε 10 style icons που έγραψαν τις δικές τους σελίδες στη μόδα, αλλά και ποια είναι τα fashion trends που έκαναν διάσημα και θεωρούνται classic μέχρι και σήμερα.

Twiggy

Twiggy

Super skinny σιλουέτα, κοντά ξανθά μαλλιά, πυκνές βλεφαρίδες. Εκτός από μοντέλο, ηθοποιός και τραγουδίστρια, η Twiggy κατάφερε να καθιερώσει το ανδρόγυνο στιλ τη δεκαετία του ’60 και γενικώς να συστήσει στον κόσμο έναν διαφορετικό τύπο ομορφιάς. Λάτρευε τα έντονα χρώματα, τα halter neck φορέματα, τα ιδιαίτερα μοτίβα και τα girly mini φορέματα συνδυασμένα με κλασικά λευκά πουκάμισα. 

Jacqueline Kennedy-Onassis

Jacqueline Kennedy-Onassis

Ρίχνοντας μία ματιά στο στιλ και τα looks της Jackie Kennedy μέσα στον χρόνο, συνειδητοποιούμε αρχικά πως ήταν μία γυναίκα που αγαπούσε το κλασικό, σικ ντύσιμο αλλά και πως πολλές από τις εμφανίσεις της είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Λάτρευε τα Chanel κοστούμια, τα pillbox καπέλα, τα εντυπωσιακά κοσμήματα και τα γυαλιά ηλίου. 

Lauren Bacall

Lauren Bacall

Η ηθοποιός κατάφερε να πείσει τις γυναίκες πως τα εντυπωσιακά prints, αλλά και ο συνδυασμός τους, μπορούν να απογειώσουν τις εμφανίσεις τους, ακόμα κι αν φοράνε κάτι σχετικά απλό. Η Lauren Bacall, βέβαια, λάτρευε το glamorous στιλ, φορούσε συχνά πλισέ παντελόνες, μπλούζες από μετάξι, blazers και pencil φούστες. 

Katharine Hepburn

Katharine Hepburn

Η Katharine Hepburn λάτρευε το ανδρόγυνο στιλ και είναι αυτό που την καθιέρωσε ως ένα από τα διαχρονικά style icons. Ντυνόταν μόνη της στις ταινίες που συμμετείχε, αναδεικνύοντας έτσι το προσωπικό της στιλ, λάτρευε το αθλητικό ντύσιμο και μία ματιά στα σύνολα της μπορούν να σας προσφέρουν αρκετή έμπνευση για τα looks σας σήμερα. 

Madonna

Madonna

Βασίλισσα της pop ή pop diva της μόδας, από την πρώτη φορά που ανέβηκε στη σκηνή μέχρι και σήμερα η Madonna παραδίδει μαθήματα στιλ. Ο εκρηκτικός χαρακτήρας της και οι ιδιαίτερες εμφανίσεις της δεν είναι αντιγράφονται εύκολα, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Θεωρείται από τις σημαντικότερες fashion gurus της μουσικής βιομηχανίας, αφού είναι από τις πρώτες τραγουδίστριες που τόλμησαν να φορέσουν extravagant couture δημιουργίες στη σκηνή, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο που αντιμετωπίζει ο κόσμος τους καλλιτέχνες.  

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

Η Marilyn Monroe κατάφερε να αποδείξει στη βιομηχανία της μόδας πως στιλ και sex appeal μπορούν να συνδυαστούν με χάρη. Από τα ψηλόμεσα μπικίνι, τα οποία λάτρευε, μέχρι το λευκό midi φόρεμα στην ταινία «Επτά χρόνια φαγούρας», η ηθοποιός σύστησε στους σχεδιαστές ένα μοντέλο γυναίκας που έχει καμπύλες, τις αγαπά και δεν φοβάται να τις αναδείξει. 

Grace Kelly

Grace Kelly

Από τα κινηματογραφικά πλατό και έχοντας κερδίσει βραβείο Oscar, βρέθηκε με τον τίτλο «πριγκίπισσα του Μονακό». Η Grace Kelly θεωρείται μία από τις γυναίκες που είχαν τεράστιο influence στον κόσμο της μόδας. Το στιλ της μπορεί να χαρακτηριστεί σοφιστικέ, λάτρευε τα θηλυκά φορέματα και τις tailored γραμμές. Το item που είναι συνώνυμο του ονόματος της, όμως, είναι η τσάντα «the Kelly bag» του οίκου Hermès. Ο φωτογραφικός φακός είχε απαθανατίσει πολλές φορές την πριγκίπισσα του Μονακό να κρατά την εν λόγω τσάντα, η οποία έγινε ακόμα πιο διάσημη όταν το 1956 η Grace Kelly τη χρησιμοποιούσε για να κρύψει την εγκυμοσύνη της από τους φωτογράφους.

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor

Η Elizabeth Taylor εξέπεμπε λάμψη, πηγή της οποίας εκτός από το ταπεραμέντο της ήταν και η αγάπη της στα διαμάντια. Το στιλ της χαρακτηρίστηκε ατρόμητο, αφού η ηθοποιός ήξερε πώς να μετατρέψει ακόμα και ένα σχετικά απλό ντύσιμο σε statement. Λάτρευε τα κολιέ από διαμάντια, τα boas με φτερά, αλλά και τα λαμπερά head pieces που σίγουρα την έκαναν να μην περνά απαρατήρητη. Ακόμα και σήμερα, το στιλ της αποτελεί πηγή έμπνευσης για χιλιάδες γυναίκες. 

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Η ηθοποιός είναι η αιτία που οι γυναίκες συνειδητοποίησαν την τεράστια στιλιστική αξία του μικρού μαύρου φορέματος μετά την iconic εμφάνιση της ως Holly Golightly στην ταινία Breakfast at Tiffany’s. Μαύρο midi φόρεμα διά χειρός Hubert de Givenchy, πέρλες στον λαιμό, γυαλιά ηλίου σε απόχρωση ταρταρούγα και σκουλαρίκια με διαμάντια. Αυτή ήταν η συνταγή της επιτυχίας που μέχρι και σήμερα θεωρείται η επιτομή της κομψότητας.

Diana Ross

Diana Ross

Από το minimal look της Audrey Hepburn περνάμε στο μαξιμαλιστικό στιλ της Diana Ross που την έκανε ακόμα πιο γνωστή, κι είναι εκείνο που την καθιέρωσε ως style icon. Βραδινά φορέματα με φτερά, εντυπωσιακές faux γούνες, λαμπερές ολόσωμες φόρμες με διαμάντια. Η τραγουδίστρια αγαπούσε τις statement εμφανίσεις και έκανε τις γυναίκες να καταλάβουν πως το στιλ χρειάζεται τόλμη.