Βγαίνουν σε δημοπρασία δημιουργίες της Madame Grès

Θα δημοπρατηθούν 120 σχέδια από το προσωπικό αρχείο της "βασίλισσας του ντραπέ".

Της είχαν αποδώσει το παρατσούκλι η "Σφίγγα της Μόδας", εξαιτίας την άρνησής της να αποκαλύψει οτιδήποτε αφορούσε τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε ή την προσωπική της ζωής. Η Madame Grès, ωστόσο, παραμένει ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία της haute couture, στην οποία ξεχώρισε για τη σχεδόν μυθική της δεξιοτεχνία στο ντραπάρισμα και το πλισέ. Χάρη στη Grès, το Grecian Chic γνώρισε την απόλυτη στιγμή του και η φράση "έκανε τις πελάτισσές της να μοιάζουν με αρχαιοελληνικά αγάλματα" αποτυπώνει ακριβώς το είδος της αδιαμφισβήτητης επιδεξιότητας της στο να αναδεικνύει τη γλυπτική πλευρά της μόδας. Σχέδια, λοιπόν, από το προσωπικό αρχείο της σπουδαίας αυτής couturière βγαίνουν σε δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Cornette de Saint Cyr στο Παρίσι στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής. 

Διαβάστε Επίσης

Η πλειοψηφία των συνολικά 120 κομματιών που θα βγουν σε δημοπρασία, και χρονολογούνται από τη δεκαετία του '30 έως τη δεκαετία το '80, είχε περιέλθει στα χέρια του ζεύγους Philippe και Emmanuelle Harros, που βρίσκονται πίσω από την επωνυμία Quidam De Revel η οποία ασχολείται με αγοροπωλησίες κι εκτιμήσεις vintage αντικειμένων, ενώ κάποια outfits προέρχονται από τη συλλογή Γαλλίδας ηθοποιού, η οποία δεν κατονομάζεται. 

Grecian- style πλισέ ζέρσεϊ φορέματα που δημιουργήθηκαν στο πρώτο ατελιέ της Grès, το La Maison Alix, αλλά και πιο μίνιμαλ σχέδια της από μεταγενέστερες περιόδους, όπως μία μαύρη κάπα από τη δεκαετία του '70, όπως κι ένα κοραλί βραδινό φόρεμα από τα '60s, βρίσκονται ανάμεσα στις δημιουργίες που βγαίνουν προς πώληση. Κάποια μάλιστα απ' αυτά, έχουν φιλοξενηθεί σε εκθέσεις για τη Madame Grès στο παρελθόν.