Η διαχρονική σαγήνη του κόκκινου φορέματος | Τα πιο κομψά items για τις φετινές γιορτές

Το κόκκινο φόρεμα πρωταγωνιστεί στην εορταστική γκαρνταρόμπα.

"Ήταν σαν μία ηρωίδα που ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος”. Ο Valentino Garavani ήταν ακόμα μαθητής όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά την όπερα της Βαρκελώνης και μαγεύτηκε από μία γυναίκα που φορούσε κατακόκκινο, βελούδινο φόρεμα. Εκείνη η άγνωστη γυναίκα έμελλε να γίνει η δική του μούσα, η οποία τον ενέπνευσε να δημιουργήσει το δικό του κόκκινο φόρεμα. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συλλογή του σχεδιαστή που να μην έχει κόκκινο φόρεμα, ενώ ήταν εκείνος που έκανε τις περισσότερες γυναίκες να ερωτευτούν εξίσου δυνατά το φόρεμα που είναι συνώνυμο της σαγήνης, της κομψότητας, του sexiness.

Η διαχρονική σαγήνη του κόκκινου φορέματος | Τα πιο κομψά items για τις φετινές γιορτές
Valentino Garavani, 1991
Valentino Garavani
Η έκθεση του Valentino για τα 45 χρόνια πορείας στον κόσμο της μόδας. Στιγμιότυπο από την έκθεσή του στο Μουσείο του Μνημείου Ειρήνης στη Ρώμη
Ο Valentino με τη Naomi Campbell και τη Gisele Bündchen, το 1999
Ο Valentino με τη Naomi Campbell και τη Gisele Bündchen, το 1999

Από τον Valentino Garavani εμπνεύστηκαν πολλοί σχεδιαστές και οίκοι μόδας, οι οποίες δημιούργησαν κόκκινα φορέματα με διαφορετικό μήκος, ύφασμα και αισθητική, αναδεικνύοντας το ως ένα από τα staples της γυναικείας γκαρνταρόμπας. Φέτος, για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2023-2024, το κόκκινο είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής και το απόλυτο color trend με τους οίκους Stella McCartney, Bora Aksu, Nensi Dojaka, Christopher Kane, Bottega Veneta, The Row, Victoria Beckham, David Koma, Di Petsa, Eudon Choi, Alexander McQueen και Prada να το προσθέτους στις συλλογές τους, και κατ' επέκταση στη γυναικεία γκαρνταρόμπα. 

Η Claudia Schiffer με τον Valentino Garavani
Η Claudia Schiffer με τον Valentino Garavani

Το κόκκινο φόρεμα και η έβδομη τέχνη

Το στράπλες, κόκκινο φόρεμα της Audrey Hepburn στην ταινία του 1957 "Funny Face”, το off shoulder φόρεμα της Julia Roberts στο "Pretty Woman”, η σαγηνευτική Nicole Kidman στο "Moulin Rouge”, το ρετρό φόρεμα της Brigitte Bardot στην ταινία "La Parisienne”, η Marilyn Monroe με το κατακόκκινο φόρεμα στην ταινία του 1954 "Gentlemen Prefer Blondes" και το καρτούν-επιτομή της θηλυκότητας- δηλαδή η Jessica Rabbit με το ultra sexy κόκκινο φόρεμα της ήταν μερικές από τις ηρωίδες που κατάφεραν να κάνουν το κόκκινο φόρεμα μέρος της ποπ κουλτούρας. Κάπως έτσι, γυναίκες με διαφορετικό στιλ, αισθητική και lifestyle ξεκίνησαν να οραματίζονται πως φορούν και εκείνες ένα κόκκινο φόρεμα είτε σε κάποιο επίσημο event είτε ακόμα και στην καθημερινότητα τους.

Audrey Hepburn "Funny Face", 1997.jpeg
Audrey Hepburn "Funny Face", 1997
Gentlemen Prefer Blondes
Gentlemen Prefer Blondes

Το κόκκινο φόρεμα της εορταστικής γκαρνταρόμπας

Με την εορταστική περίοδο να είναι προ των πυλών, οι προσκλήσεις σε parties, σε χριστουγεννιάτινα brunches και ρεβεγιόν πρόκειται να πολλαπλασιαστούν, δημιουργώντας μας την απορία για το πως θα δημιουργήσετε μία γιορτινή εμφάνιση. Το κόκκινο φόρεμα, στις ποικίλες εκδοχές του που πρόκειται να βρείτε στις νέες συλλογές των brands είναι η τέλεια επιλογή. Mini, midi ή maxi, σε minimal σχέδια ή σε πιο glam εκδοχές όπως το glitter και οι παγιέτες, τα κόκκινα φορέματα αξίζουν σίγουρα μία θέση στη γκαρνταρόμπα σας, τώρα και κάθε εποχή του χρόνου. 

Editor's Picks

Φόρεμα με παγιέτες GANNI

Φόρεμα Oséree

Mini φόρεμα Oscar de la Renta

Φόρεμα με κρόσσια Taller Marmo

Κόκκινο φόρεμα Cos

Κόκκινο φόρεμα Dolce Gabbana Luisa World

Μακρύ αέρινο φόρεμα με τιράντες -Studio Massimo Dutti

Φόρεμα Cucculelli Shaheen

Φόρεμα σε κόκκινο χρώμα Carolina Herrera

Δερμάτινο φόρεμα Alexander McQueen Luisa World

Φόρεμα Anna October

Φόρεμα με cut-outs SIMKHAI

Maxi φόρεμα Stella McCartney

Φόρεμα με παγιέτες The New Arrivals Ilkyaz Ozel

Φόρεμα Andres Otalora

Φόρεμα Marchesa

Φόρεμα LAPOINTE

Φόρεμα Brandon Maxwell