Οι πιο iconic στιγμές στην ιστορία του Paris Fashion Week

Από τη "μάχη" ανάμεσα σε Γάλλους και Αμερικανούς σχεδιαστές μέχρι το "Fashion Manifesto" του Karl Lagerfeld, αυτές είναι οι στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.

Δημιουργία, ρούχα, αξεσουάρ, λάμψη, ομορφιά, front row, διάσημοι καλεσμένοι, πρωτοπορία. Εάν χρειαζόταν να περιγράψουμε τη "συνταγή" της επιτυχίας για μία νέα συλλογή, τότε αυτά τα στοιχεία θα ήταν άκρως απαραίτητα. Ωστόσο, η μόδα, οι συλλογές και τα fashion shows δεν αφορούν μόνο τις τάσεις που θα υιοθετήσουμε την επόμενη σεζόν. Συχνά, μέσα από τις συλλογές τους, οι σχεδιαστές κάνουν το δικό τους statement και γίνονται μέρος της ποπ κουλτούρας. 

Συγκεκριμένα, το Paris Fashion Week που μετρά 48 χρόνια ζωής, μας έχει χαρίσει πολλές αξέχαστες εικόνες. Από τον διαγωνισμό ανάμεσα σε Γάλλους και Αμερικανούς σχεδιαστές που έγινε γνωστός και ως "Μάχη των Βερσαλλιών" μέχρι την επανάσταση της Kate Moss για τον αντικαπνιστικό νόμο στη Γαλλία και τις viral haute couture δημιουργίες του οίκου Viktor & Rolf, η εβδομάδα μόδας της γαλλικής πρωτεύουσας αποδεικνύει πως σχεδιαστές και μοντέλα μπορούν να περάσουν τα δικά τους μηνύματα  από την πασαρέλα. 

Με αφορμή λοιπόν την εβδομάδα μόδας του Παρισιού που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη γαλλική πρωτεύουσα συγκεντρώσαμε τις πιο iconic στιγμές στην ιστορία του event. 

Battle of Versailles

Η "Μάχη των Βερσαλλιών" είναι δίχως αμφιβολία η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, αφού σήμαινε τη γέννηση της. Η διάσημη"Battle of Versailles" διοργανώθηκε στις 28 Νοεμβρίου του 1973 από την  Eleanor Lambert και είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα αφού ο σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την ανακαίνιση των Βερσαλλιών. Η "μάχη" έγινε ανάμεσα στους Γάλλους σχεδιαστές Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, Emanuel Ungaro, Marc Bohan και Hubert de Givenchy με τους Αμερικανούς δημιουργούς Oscar de la Renta, Stephen Burrows, Halston, Bill Blass και Anne Klein. 

Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν η πριγκίπισσα Grace Kelly,  o Andy Warhol και η Liza Minnelli. Νικητές της fashion μάχης ήταν οι Αμερικανοί σχεδιαστές που απέδειξαν στους αυστηρούς Γάλλους πως η μόδα μπορεί να είναι πιο φρέσκια και διασκεδαστική. 

Οι πιο iconic στιγμές στην ιστορία του Paris Fashion Week

Η topless Madonna του Jean Paul Gaultier

Εκείνη είναι η "βασίλισσα της ποπ", style icon και μούσα του. Εκείνος είναι ένας από τους σχεδιαστές που σημάδεψαν τον κόσμο της μόδας. Η Madonna και ο Jean Paul Gaultier είναι ένα δίδυμο που μας έχει χαρίσει πολλές αξέχαστες στιγμές. 

Συγκεκριμένα όμως, το 1990, ο Jean Paul Gaultier δημιούργησε το iconic "cone bra" που φόρεσε η Madonna στο παγκόσμιο τουρ της με όνομα "Blonde Ambition". Από τότε μέχρι σήμερα, το εν λόγω look έχει εμπνεύσει ποικιλοτρόπως τον κόσμο της μόδας. Δύο χρόνια αργότερα,το 1992, οι δυο τους γράφουν μία νέα σελίδα στην ιστορία της μόδας όταν η Madonna περπάτησε στο show του Jean Paul topless. 

1992 Madonna Goes Topless For Jean Paul Gaultier

Το μικροσκοπικό μπικίνι της Stella Tennant

Η συλλογή υψηλής ραπτικής για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 1996 του οίκου Chanel έκρυβε μία έκπληξη που σόκαρε τους καλεσμένους. Η Stella Tennant περπάτησε στην πασαρέλα με ένα μικροσκοπικό μαύρο μπικίνι, το οποιο ήταν διακοσμημένο με το logo του οίκου. Η εν λόγω iconic στιγμή επέστρεψε το 2018, όταν η κορυφαία influencer, Kim Kardashian, δημοσίευσε στον Instagram λογαριασμό της μία φωτογραφία με την ίδια να φορά το ίδιο μαγιό. 

Stella Tennant and the barely-there bikini, 1995

Οι αμαζόνες του οίκου Hermès

Ο Jean Paul Gaultier βρισκόταν για εφτά χρόνια στο τιμόνι του οίκου Hermès. Για να γιορτάσει την αποχώρηση του από την καλλιτεχνική διεύθυνση, το 2010,  δημιούργησε μία συλλογή φόρο τιμής στην ιστορία και το DNA του οίκου, παρουσιάζοντας τη γυναίκα ως μία αμαζόνα της εποχής. Η συλλογή περιλάμβανε δερμάτινες κάπες, μπότες και καπέλα από τη σχολή ιππασίας της Σεβίλλης, ενώ η πασαρέλα έμοιαζε με αρένα. 

2010 Horses At Hermès

Η femme fatale Kate Moss

Εκτός από το φυσικό της ταλέντο στο modeling και την κομψότητα της, η Kate Moss χαρακτηρίζεται για τον cool χαρακτήρα της. Το 2011, το supermodel περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Louis Vuitton, φορώντας δημιουργία που αφορούσε τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας και έκανε το δικό της statement. Ο λόγος είναι πως όσο περπατούσε, κάπνιζε ένα τσιγάρο ως δείγμα επανάστασης στον νόμο που μόλις είχε ψηφιστεί στη Γαλλία και απαγόρευε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Σε αυτό το statement ήταν σύμφωνος και ο Marc Jacobs, που βρισκόταν στην καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου εκείνη την εποχή. 

Kate Moss at Louis Vuitton

Το  au revoir του Marc Jacobs στον οίκο Louis Vuitton 

Μετά από μία πορεία που μετρούσε 16 χρόνια στο τιμόνι του οίκου Luis Vuitton, ο Marc Jacobs αποφάσισε να αποχωρίσει θεαματικά. Το 2013, στο κύκνειο άσμα του, ο Marc Jacobs αποχαιρέτησε τον οίκο, κάνοντας μία αναδρομή στο αρχείο και τις δημιουργίες που είχε σχεδιάσει ο ίδιος για τον Louis Vuitton. Για να ταιριάξει με την αποχαιρετιστήρια διάθεση, ο σχεδιαστής επέλεξε το μαύρο χρώμα να είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής της συλλογής. 

Marc Jacobs

2013 Marc Jacobs’ Louis Vuitton Swansong

Supermarket Chic 

Το 2014, ο Karl Lagerfeld μετέτρεψε το Grand Palais σε σούπερ μάρκετ που ονομαζόταν  "Chanel Shopping Center”. Ο σχεδιαστής παρουσίασε εκεί τη συλλογή του για τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2014, αποδεικνύοντας πως μία γυναίκα που φορά Chanel μπορεί να είναι σούπερ σικ, όπου κι αν βρίσκεται. Ακόμα κι αν αγοράζει λαχανικά και αναψυκτικά. Στα highlights της επίδειξης είναι και η εμφάνιση της Rihanna, της Cara Delevingne και της Joan Smalls. 

Chanel Shopping Center

Chanel Shopping Center

Fashion Manifesto

Όσοι αγαπούν και παρακολουθούν πιστά τις εξελίξεις της μόδας, δεν θα ξεχάσουν ποτέ το Fashion Manifesto του Karl Lagerfeld. Ο μακροβιότερος καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel έγραψε για ακόμα μία φορά ιστορία, συγκεκριμένα το 2015, όταν μετέτρεψε το Grand Palais σε λεωφόρο του Παρισιού. Τα μοντέλα του φορούσαν τη Chanel συλλογή, κρατούσαν πλακάτ που αφορούσαν την ισότητα των δύο φύλων και έκαναν τη δική τους πορεία. 

Fashion Manifesto

Fashion Manifesto

Ο κήπος του Karl Lagerfeld

Έναν χρόνο μετά, ο Karl Lagerfeld συνεχίζει να σοκάρει τον κόσμο της μόδας, μετατρέποντας το Grand Palais σε κήπο που μοιάζει με τον παράδεισο. Οι haute couture δημιουργίες του εξυμνούσαν το μεγαλείο της φύσης και το show έκλεισε με τα μοντέλα να είναι στοιχισμένα σε ένα ξύλινο σπίτι. 

Haute Couture Spring Summer 2016

Τα statements του οίκου Viktor & Rolf

Το 2019, η συλλογή υψηλής ραπτικής του οίκου Viktor & Rolf για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι ήταν αφιερωμένη στην κουλτούρα του ίντερνετ, τα memes και τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί ο κόσμος στα social media. Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν περισσότερα από οκτώ χιλιάδες μέτρα τούλι για να δημιουργήσουν τα ογκώδη φορέματα με βολάν, τα οποία ήταν διακοσμημένα με viral εκφράσεις και fashion statements. "Δεν είμαι ντροπαλή, απλώς δεν σε συμπαθώ" και "Όχι φωτογραφίες παρακαλώ" ήταν δύο από τα μηνύματα που έγιναν viral.

Viktor & Rolf
Viktor & Rolf

Διαβάστε Επίσης