Τάσεις Φθινόπωρο 2022 | Η μόδα απαντά στο Barbiecore με το Bikercore

Το biker jacket είναι το πανωφόρι που δεν θα πρέπει να λείψει από καμία γκαρνταρόμπα!

Η μόδα του 2022 ντύθηκε στα ροζ. Για την ακρίβεια, στο shocking pink (ή το magenta, κατά μία άλλη εκδοχή) και μια ολόκληρη τάση γεννήθηκε ως συνάρτηση πολλών παραγόντων: της ανάγκης για φωτεινό, εξωστρεφές ντύσιμο, της επιθυμίας να έρθουμε πιο κοντά με την κοριτσίστικη αθωότητα, τη σύμπλευση με τις προτάσεις των κορυφαίων σχεδιαστών και οίκων, την αναζήτηση μιας διαφορετικής πρότασης στο στιλ, την άφιξη της ταινίας "Barbie" κ.ο.κ Με απλά λόγια το "Barbiecore" έγινε το πιο viral fashion trend, πολυφορεμένο ήδη πριν καν στην "επίσημη" σεζόν του όπως την όρισαν τα luxury brands: το Φθινόπωρο 2022. Κι όμως, δεν είναι όλες οι γυναίκες που θέλουν να ντυθούν στα ροζ... 

Διαβάστε Επίσης

Στο αντίποδα της τάσης που χρίζει πρωταγωνιστή ένα χρώμα με girly καταβολές, η μόδα έρχεται να ικανοποιήσει τους "αρνητές του ροζ" και καταθέτει μία πρόταση που χαρακτηρίζεται από ...άγριες διαθέσεις: το Bikercore. Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε κι ως moto style μιας κι αφορά την αισθητική που κυριαρχεί στο στιλ των μοτοσυκλετιστών. Κυρίαρχο κομμάτι του είναι ασφαλώς το biker ή moto jacket, το οποίο αποτελεί ένα διαχρονικό κομμάτι της γκαρνταρόμπας (γυναικείας- ανδρικής), ωστόσο φέτος μοιάζει να είχε την τιμητική του στις πασαρέλες σε συνδυασμό μάλιστα με άλλα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο ενδυματολογικό ύφος και συνθέτουν τη Bikercore τάση: πολυτελή δέρματα, συχνά φορεμένα head-to-toe και διακοσμημένα με καρφάκια, πόρπες και chunky φερμουάρ που εξασφαλίζουν μια ροκ πινελιά, ενώ η προσθήκη τεχνικού εξοπλισμού όπως γάντια μηχανής, επιγονατίδες και προστατευτικά για αγκώνες, padded γιλέκα, κ.ά. εξασφαλίζει μια πιο "αγωνιστική" (sporty) διάσταση στο στιλιστικό αποτέλεσμα. 

Σκεφτείτε, λοιπόν, κάτι ανάμεσα στο στιλ του Marlon Brando στην ταινία "Ο Ατίθασος" (The Wild One, 1953) και του Peter Fonda του "Ξένοιαστος καβαλάρης" (Easy Rider, 1969) αλλά σε μία σύγχρονη βερσιόν, η οποία είναι βασικά προσαρμοσμένη στο ντύσιμο που απευθύνεται σε γυναίκες. Δηλαδή, πιο θηλυκή. 

marlon brando The wild one
O Marlon Brando ως "Ο Ατίθασος" 

Peter Fonda Easy Rider
Ο Peter Fonda ως "Easy Rider"

Τα  biker και moto-motifs  στη μόδα του Φ/Χ 2022

Ο οίκος Dior στη συλλογή του για τη σεζόν Φθινόπωρο- Χειμώνας 2022-23 συνδυάζει το moto jacket με tailored φούστες και δαντελένια τοπ ενώ φοράει στα μοντέλα με τα μαύρα μάξι βραδινά φορέματα racing οπερατικά γάντια. Από την άλλη, ο οίκος Alexander McQueen ντύνει με δέρμα θηλυκές σιλουέτες όπως στράπλες ασύμμετρα φορέματα και ολόσωμες φόρμες με bold χαρακτηριστικά όπως φερμουάρ και ζώνες κατά μήκος του ενδύματος, ενώ ο Saint Laurent ενισχύει τη μινιμαλιστική αισθητική με edgy στοιχεία συνδυάζοντας δερμάτινα aviator jackets με σατέν slip φορέματα.

Dior AW'22
Dior AW'22

Dior AW'22
Dior AW'22

Dior AW'22
Dior AW'22
 
Alexander McQueen AW'22
Alexander McQueen AW'22

Alexander McQueen AW'22
Alexander McQueen AW'22

Alexander McQueen AW'22
Alexander McQueen AW'22

Saint Laurent AW'22
Saint Laurent AW'22

Και οι προτάσεις δεν σταματούν εδώ: στη AW'22 συλλογή του νεοϋορκέζικου Khaite το leather παίζει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο και τα biker jackets συνδυάζονται με little black dresses και μάξι φούστες, στη συλλογή του Coperni για την ίδια εποχή οι δερμάτινες φούστες και τα παντελόνια αποκτούν multitasking χαρακτήρα χάρη στις πολλαπλές τσέπες ενώ τα μοντέλα κουβαλούν αξεσουάρ που μοιάζουν με κράνη μοτοσυκλέτας, στο Acne Studios τα leather jackets μεταμορφώνονται σε μίνι φορέματα και τα denim patchwork catsuits θυμίζουν racing suits, στην Diesel το προτεινόμενο combo είναι moto jacket και belt - skirts, ενώ στον Balmain μία σειρά από looks μοιάζει να εμπνέεται και να εκμεταλλεύεται εξολοκλήρου τον εξοπλισμό του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Στη συλλογή Chloé AW'22 το biker σακάκι φοριέται με ζώνη με αγκράφα, ενώ η Simone Rocha καταθέτει τη δική της ρομαντική εκδοχή του biker jacket: με αποσπώμενο cutout σε σχήμα καρδιάς. 

Khaite AW'22
Khaite AW'22

Coperni AW'22
Coperni AW'22
 
Acne Studios AW'22
Acne Studios AW'22
Diesel AW'22
Diesel AW'22

Balmain FW'22
Balmain FW'22
 
Balmain AW'22
Balmain AW'22
Chloé AW'22
Chloé AW'22

Simone Rocha AW'22
Simone Rocha AW'22