Όλα τα παπούτσια που θα φορέσουμε το φθινόπωρο του 2022

Ποια είδη παπουτσιών προτάσσουν οι σχεδιαστές στο στιλ του φθινοπώρου.

Κάθε νέα σεζόν ξεκινάει (μεταξύ άλλων) με την ερώτηση "τι θα φορέσουμε;". Κι όταν λέμε "τι θα φορέσουμε;", εννοούμε σε κάθε κατηγορία που αφορά το ντύσιμο. Η μόδα, μάλιστα, έχει φροντίσει να εξασφαλίσει για κάθε μία απ' αυτές τις δικές της τάσεις κι όταν η κουβέντα φτάνει στα γυναικεία παπούτσια το ενδιαφέρον πιάνει κόκκινο. Από τη μία η ευλαβική λατρεία των γυναικών στο είδος, από την άλλη τα παπούτσια αποτελούν ένα βασικό κομμάτι της ένδυσης και αυτό που πάνω απ' όλα οφείλει να εξασφαλίσει άνεση και στιλ στις σωστές αναλογίες.

Για τη σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2022-23, σημειώστε συνοπτικά ότι το "επιτυχημένο σήριαλ" με τις πλατφόρμες συνεχίζεται και φέτος, και ακόμα κι αν νιώθετε ότι κουραστήκατε από τη συγκεκριμένη τάση, τα νέα σχέδια θα βάλουν στην άκρη τους ενδοιασμούς- σαν τις σοκολάτες που ποτέ ένα κομμάτι δεν είναι αρκετό. Με τη νέα σεζόν επιστρέφουν και οι πιο επιβλητικές μπότες του είδους, οι over-the-knee, οι οποίες προτείνονται φορεμένες ως ...υπερβολικά πάνω το γόνατο, και μάλλον θα δυσκολέψουν συγκεκριμένους σωματότυπους, που όμως έχουν μία άλλη εναλλακτική: τις moto boots. Οι συγκεκριμένες μπότες, βεβαίως, έρχονται ως τμήμα μιας γενικότερης τάσης η οποία ανέλαβε φέτος να στολίσει τα παπούτσια με buckles, ενώ αν μείνουμε στην κατηγορία "μπότες", υπάρχουν πάντα και οι γαλότσες που η fashion εκδοχή τους ελάχιστα τις κάνει να ξεχωρίζουν από περισσότερο polished παπούτσια.

Διαβάστε Επίσης

Τέλος, να πούμε ότι τα loafers, και κάθε άλλη ανδρόγυνη σιλουέτα σε παπούτσι, δηλώνουν ηχηρό παρών σε μία ακόμα σεζόν, εν προκειμένω για να εξυπηρετήσουν την τάση του "new preppy", αλλά και για να ανακουφίσουν κάθε γυναίκα που ορκίζεται στην ασυναγώνιστη, διαχρονική άνεση και κομψότητά τους.

1. Οι πλατφόρμες 

"Πολύ σκληρές για να πεθάνουν", οι πλατφόρμες δεν πάνε πουθενά και τη σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2022-23. Αφού έγιναν δημοφιλείς στο ντύσιμο της Άνοιξης 2022, και νωρίτερα, εν μέρει χάρη στο μοντέλο "Medusa Aevitas" που η Donatella Versace πρωτοπαρουσίασε στην FW'21 collection της, σχεδόν έφτασαν να διεκδικούν τον τίτλο "classics" αποτυπώνοντας μία διάθεση που θέλει να κρατήσει για ακόμα μια σεζόν το ...πνεύμα του styling ψηλά. Πλατφόρμες σε διάφορες εκδοχές – ως γόβες με τακούνι, ως μπότες με τακούνι, ως flatforms, ως Mary Janes – συναντάμε στις συλλογές Versace, Valentino, Bottega Veneta, Balmain, Peter Do, Altuzarra (κ.ά) που έρχονται για να ικανοποιήσουν κάθε επιθυμία στο στιλ και να "κλειδώσουν" τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα shoe trends του Φθινοπώρου. 

Versace FW'22
Versace FW'22
 
Valentino FW'22
Valentino FW'22

Balmain FW'22
Balmain FW'22

Peter Do FW'22
Peter Do FW'22

Altuzarra FW'22
Altuzarra FW'22

2. Τα preppy classics 

To preppy style στο ντύσιμο ανανεώνεται και μπολιάζεται με στοιχεία κι είδη από άλλα στιλ για το Φθινόπωρο 2022. Τα παπούτσια που το ολοκληρώνουν, επομένως, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από τα trends- αν και μιλάμε για μια κατηγορία που δεν έκανε ποτέ απουσίες στη μόδα. Loafers, oxfords, brogues, derby κι όποιο άλλος σχέδιο χωράει το είδος, συμμετέχουν ενεργά στις τάσεις της σεζόν συνεισφέροντας στην αναβίωση της schoolgirl αισθητικής – χωρίς απαραίτητα να προορίζονται μόνο γι' αυτό το στιλ. Ο οίκος Louis Vuitton φιλοξενεί στη Φ/Χ συλλογή του την ενδιαφέρουσα πρόταση των peep-top loafers, ο οίκος Erdem, που αγαπά τα ανδρόγυνα παπούτσια, τους προσθέτει αγκράφες, ενώ ο οίκος Gucci ποντάρει (όπως συνήθως) στα vintage vibes προτείνοντας κλασικά μοκασίνια.

Louis Vuitton FW'22
Louis Vuitton FW'22
Gabriela Hearst FW'22
Gabriela Hearst FW'22
Gucci FW'22
Gucci FW'22
Tod's FW'22
Tod's FW'22
Erdem FW'22
Erdem FW'22

3. Οι over-the-knee  μπότες 

Άλλη μια τάση στα παπούτσια της σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2022 -23 με ισχυρή παρουσία στις συλλογές των οίκων είναι οι over-the- knee μπότες. Οι μπότες, λοιπόν, θα φορεθούν φέτος όσο το δυνατόν πιο πάνω από το γόνατο, και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ως κάλτσα ( σκεφτείτε τις ως sock boots που τελειώνουν πολύ πάνω από το γόνατο). Over-the-knee μπότες φιλοξενούν οι συλλογές των οίκων Bottega Veneta, Isabel Marant, Balmain, Coperni, Brandon Maxwell, Givenchy, Courrèges, Khaite, Victoria Beckham, Alberta Ferretti, Dolce&Gabbana κ.ά. Μάλιστα, σ' αρκετές απ' αυτές τις προτάσεις θα βρείτε την εκδοχή σε metallic, η οποία τούς εξασφαλίζει το προβάδισμα σε βραδινές εμφανίσεις.

Isabel Marant FW'22
Isabel Marant FW'22
Brandon Maxwell FW'22
Brandon Maxwell FW'22
Coperni FW'22
Coperni FW'22
Balmain FW'22
Balmain FW'22
Bottega Veneta
Bottega Veneta FW'22

4. Τα sneakers

Τα sneakers δεν αποτελούν τάση. Είναι πάντα εκεί, στο ντύσιμο κάθε σεζόν, κάθε χρονιάς, για πάντα. Απλά, οι σχεδιαστές αποδίδουν κάθε φορά μία νέα ματιά στο λατρεμένο αθλητικό παπούτσι, που εξελίχθηκε σε κομμάτι – κλειδί έτοιμο πάντα να εξυπηρετήσει κάθε πιθανή εμφάνιση, από την πιο casual μέχρι την έξτρα glam. Για τη σεζόν Φθινόπωρο 2022, ο πρώτος λόγος ανήκει στη συνεργασία του οίκου Gucci με τη adidas και την επαναφορά από τα '70s του σχεδίου των adidas Gazelle, τα οποία, μάλιστα, εμφανίστηκαν (ως vintage ζευγάρια) και στα looks της συλλογής Coperni. O οίκος Louis Vuitton έρχεται με μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση- μετά τα peep-toe loafers-, τα mule sneakers, ενώ ο οίκος Loewe επιλέγει να ντύσει τις κλασικές classic low-top αθλητικές σιλουέτες με φθαρμένο ντένιμ.

Louis Vuitton FW'22
Louis Vuitton FW'22
Gucci FW'22
Gucci FW'22
Loewe FW'22
Loewe FW'22
Coperni FW'22
Coperni FW'22

5. New ankles 

Τι μπορεί να κάνει ένα παπούτσι με τακούνι να μοιάζει λιγότερο κλασικό; Πολλά πράγματα, αν το αφήσει κανείς στη δημιουργική διάθεση των σχεδιαστών, οι οποίοι φαίνεται πως για τη σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2022-23 αποφάσισαν να του ...αλλάξουν γωνία. Τα τακούνια σε πολλές από τις φρέσκες φθινοπωρινές προτάσεις δεν στέκονται στο ύψους τους ...ίσια, αλλά γέρνουν ελαφρώς προς τα μέσα. Το είδαμε να συμβαίνει με τα block heels στις γόβες του οίκου Prada, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πρόκειται για wedges, το είδαμε επίσης να επαναλαμβάνεται με ντελικάτη διακριτικότητα στα stilettos του Saint Laurent, ενώ το συναντάμε και στα high- tech kitten heels του Dior. O οίκος Bottega Veneta, από τη άλλη, προσφέρει μια ανανεωμένη πρόταση της wedge γόβας, που και εδώ όμως το αποτέλεσμα δημιουργεί την εντύπωση της κυρτής γωνίας.

Prada FW'22
Prada FW'22
Dior FW'22
Dior FW'22
Saint Laurent FW'22
Saint Laurent FW'22
Bottega Veneta FW'22
Bottega Veneta FW'22

6. Buckle  shoes 

Βuckle θα πει κούμπωμα, πόρπη, αγκράφα, και αυτή αυτή κάνει αισθητή την παρουσία της στα παπούτσια της σεζόν Φθινόπωρο – Χειμώνας 2022-23. Η γενικότερη τάση του Bikercore, μάλιστα, εξασφαλίζει στις moto boots τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο shoe trend των "Buckles", έστω κι αν και τέτοιες συναντάμε και σε πιο θηλυκές σιλουέτες.

Αν εστιάσουμε στα buckle boots, ενδιαφέρουσες προτάσεις βρίσκουμε στις συλλογές Alexander McQueen, Miu Miu, Roberto Cavalli, Coach, Courrèges, Dior, ενώ πιο θηλυκά παπούτσια με αγκράφες φιλοξενούν οι Saint Laurent, Bottega Veneta, Versace, Emporio Armani. 

Bottega Veneta FW'22
Bottega Veneta FW'22
Alexander McQueen AW'22
Alexander McQueen AW'22
Coach FW'22
Coach FW'22
Roberto Cavalli FW'22
Roberto Cavalli FW'22
Miu Miu FW'22
Miu Miu FW'22

Plus... Ballet flats, Wellies,  Fuzzy,  Shiny 

Άλλες τάσεις για τις οποίες αξίζει να κρατήσετε σημειώσεις: η Miu Miu επαναφέρει τις κλασικές μπαλαρίνες, τύπου πουέντ, (τις σατέν με το φιογκάκι που είχε κάνει μόδα και μερικά χρόνια πριν ως lace up και με moto strap) και μάλιστα σε δύο εκδοχές, με τακούνι και χωρίς τακούνι, οι fashion"γαλότσες" έρχονται ως πρόταση από τη Chanel συνδυασμένες με tweed σακάκια και μάλλινα καλσόν, τα "χνουδωτά" υποδήματα που συναντάμε σε οίκους όπως Lanvin, Eckhaus Latta, Loewe και Bottega Veneta μεταξύ άλλων, αναλαμβάνουν να προσφέρουν ζεστασιά και αρκετό fun στις εμφανίσεις του χειμώνα, ενώ οι γυαλιστερές υφές, όπως το χρυσό και το ασημί, γίνονται προτάσεις που αφορούν το καθημερινό ντύσιμο (Ulla Johnson, Jil Sander).

Miu Miu FW'22
Miu Miu FW'22
Miu Miu FW'22
Miu Miu FW'22

Chanel FW'22
Chanel FW'22
Marni FW'22
Marni FW'22
Lanvin FW'22
Lanvin FW'22
Eckhaus Latta FW'22
Eckhaus Latta FW'22
Ulla Johnson FW'22
Ulla Johnson FW'22
Jil Sander FW'22
Jil Sander FW'22

Διαβάστε Επίσης