Saint Laurent | Η σύγχρονη εκδοχή της αυτοπεποίθησης στο γυναικείο ντύσιμο μέσα από την SS24 συλλογή

Η παριζιάνικη γοητεία στην SS24 συλλογή του οίκου Saint Laurent.

Πριν από κάποιες ημέρες, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο The Cut, ο συντάκτης του οποίου αναρωτιόταν για ποιον λόγο σήμερα, οι σχεδιαστές δημιουργούν συλλογές με αναφορές στο παρελθόν και εάν έχει πλέον χαθεί το ταλέντο να δημιουργεί κανείς κάτι παντελώς νέο, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Όπως ήταν αναμενόμενο, το εν λόγω άρθρο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το fashion crowd να συμφωνεί ή να διαφωνεί. Οι δικές μου σκέψεις πάλι είναι πως όντως, ο κόσμος της μόδας δύσκολα θα συναντήσει ξανά έναν νέο Yves Saint Laurent, μία νέα Gabrielle Chanel ή έναν σύγχρονο Cristóbal Balenciaga. Το έργο τους ήταν τόσο σημαντικό, τόσο επαναστατικό για τα χρόνια που έλαμψε η δράση τους στον κόσμο της μόδας, αφού άλλαξαν την εικόνα της τότε σύγχρονης γυναίκας, την απελευθέρωσαν, της έδωσαν δύναμη και τη δυνατότητα της επιλογής. Αυτό αυτομάτως σημαίνει πως είναι αδύνατον για τους σύγχρονους σχεδιαστές να απορρίψουν το έργο τους, να μην εμπνέονται από αυτό ή να μην προσπαθούν να σχηματίσουν μία πιο updated εκδοχή των iconic δημιουργιών τους. Είναι σαν να προσπαθούν να οραματιστούν πως θα το σχεδίαζαν οι ίδιοι εάν ζούσαν στον 21ο αιώνα. Το σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ο τρόπος προσέγγισης και διαχείρισης της κληρονομιάς που φέρει ένας διάσημος οίκος μόδας. Η επίδειξη μόδας του οίκου Saint Laurent υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Anthony Vaccarello είναι το τέλειο παράδειγμα.

Η τελευταία σε σειρά εβδομάδα μόδας, εκείνη του Παρισιού έχει ανοίξει αυλαία και ήδη από τα πρώτα shows έχουμε συνειδητοποιήσει πως έχουμε να περιμένουμε πολλά. Οι συλλογές αφορούν τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 και το show του οίκου Saint Laurent μπορούμε να πούμε πως μας ενθουσίασε.

Παραδοσιακά, για τα shows του, ο Anthony Vaccarello επιλέγει να στήσει εντυπωσιακές πασαρέλες που έχουν ως φόντο το στολίδι της γαλλικής πρωτεύουσας, δηλαδή τον Πύργο του Άιφελ. Αυτή τη φορά, ο σχεδιαστής επέλεξε να δημιουργήσει ένα πιο minimal σκηνικό, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος στα παρασκήνια του show "Βλέπω συχνά τόσο περίπλοκα πράγματα, τόσο ιδιαίτερη διακόσμηση, που απλώς ήθελα να τα αφαιρέσω όλα. Να δημιουργήσω έναν καθαρό καμβά, ξεκινώντας εκ νέου ένα νέο κεφάλαιο για τον Saint Laurent". Κάπως έτσι, η πασαρέλα που στήθηκε για την επίδειξη είχε απλώς μεγάλους τοίχους που θύμιζαν μάρμαρο σε γήινες αποχρώσεις. Αυτός ήταν ο τέλειος καμβάς για την παρουσίαση της Saint Laurent συλλογής.

Η συλλογή 

Μεγάλος πρωταγωνιστής της SS24 συλλογής που οραματίστηκε ο Anthony Vaccarello ήταν μία σύνδεση με το παρελθόν και το αρχείο του οίκου. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιαστής ανέδειξε το "Saharien ή safari" σακάκι, μία δημιουργία του Yves Saint Laurent, ο οποίος το εμπνεύστηκε από τις στολές που φορούσε το αστυνομικό σώμα στην Αφρική και εν γένει το στιλ των ανδρών που έμεναν στην εν λόγω ήπειρο, ωστόσο είχαν δυτικές αναφορές. Κατασκευασμένο από βαμβακερή καμπαρντίνα, το safari jacket ήταν ιδανικό για τους θερινούς μήνες και χαρακτηριζόταν από άνεση. 

Τότε, δηλαδή το 1967 που παρουσιάστηκε το εν λόγω σακάκι κατάφερε να φέρει την επανάσταση στην παριζιάνικη μόδα και συνδέθηκε άμεσα με το πνεύμα της ελευθερίας που γεννήθηκε στα 60s. Η πρώτη δημιουργία του YSL αφορούσε αποκλειστικά την φωτογράφιση ενός editorial. Ωστόσο, το safari jacket του κατάφερε να κερδίσει την προσοχή των γυναικών, ο σχεδιαστής το επανέφερε στην επόμενη συλλογή του και κάπως έτσι αναδείχθηκε ως το iconic σχέδιο του. 

Φυσικά, ο Anthony Vaccarello δεν αντέγραψε την εν λόγω δημιουργία, αλλά παρουσίασε τη δική του εκδοχή. Αφαίρεσε τη δαντέλα, πρόσθεσε πιο έντονους ώμους, τσέπες και επέλεξε τις γήινες αποχρώσεις.

Saint Laurent | Η σύγχρονη εκδοχή της αυτοπεποίθησης στο γυναικείο ντύσιμο μέσα από την SS24 συλλογή

Εξίσου μεγάλοι πρωταγωνιστές της Saint Laurent συλλογής για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023 ήταν οι ολόσωμες φόρμες, τα cargo παντελόνια, τα πουκάμισα, οι φούστες έως το γόνατο με σκίσιμο, τα midi φορέματα, οι διαφάνειες σε tops, τα mini σατινέ φορέματα και τα co-ords σε μία πιο ladylike και σύγχρονη εκδοχή. Όσον αφορά στα βραδινά φορέματα του οίκου, τα οποία έχουν πάντα τους δικούς τους fans, ο Anthony Vaccarello περιορίστηκε σε τρία μακριά φορέματα από μουσελίνα που δεν περιορίζει το σώμα και τις κινήσεις του, αλλά πολύ περισσότερο το αγκαλιάζει σαν χάδι, ακολουθεί τις καμπύλες με έναν θηλυκό τρόπο.

Saint Laurent SS24

Saint Laurent SS24

Εκτός από τα ρούχα όμως, τα αξεσουάρ ήταν εκεί, σε κάθε Saint Laurent look για να αποδείξουν πως μπορούν να μεταμορφώσουν κάθε εμφάνιση. Τα statement μεγάλα σκουλαρίκια που ήταν έναν συνδυασμός ασημί και χρυσού μετάλλου, τα γυαλιά ηλίου, τα μαντήλια στα μαλλιά, οι δερμάτινες ζώνες, τα γάντια και πολύ περισσότερο οι περίτεχνες γόβες της συλλογής ήταν εκεί για να μας πείσουν να τολμήσουμε, να πειραματιστούμε, να μην αφήνουμε τίποτα στην τύχη όσον αφορά στο στιλ μας.

Saint Laurent SS24

Συνδέοντας όλα όσα είδαμε στη συλλογή με την αρχή του κειμένου, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εάν η συλλογή του Saint Laurent διά χειρός Anthony Vaccarello είναι basic, εάν ακολουθεί την τάση της "ήσυχης πολυτέλειας”, εάν είναι μία επανάληψη όσων έχουμε δει από τον σχεδιαστή ξανά. Σε μία εποχή που οι περισσότεροι ψάχνουν το πολύ διαφορετικό, συχνά το ακραίο, αυτό που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά, ο σχεδιαστής κατάφερε μέσα από τη συλλογή του, να ονειρευόμαστε πως είμαστε η γυναίκα που φορά Saint Laurent. Εκείνη που δεν διστάζει να εκφράσει τη θηλυκότητά της, είναι σίγουρη για τον εαυτό της και αγαπά την κομψότητα με ίσως την λίγο πιο παραδοσιακή έννοια της. Η μόδα δεν χρειάζεται πάντα να μας προσφέρει εικόνες που μοιάζουν άπιαστες, μη προσιτές. Η μόδα είναι εκεί για να μας εμπνεύσει για την καθημερινότητα, να μας προσφέρει ένα όνειρο που μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα και η συλλογή του Saint Laurent, τα κατάφερε.

Δείτε το show: 

Πηγή: madamefigaro.gr