Valentino "L'Ecole" | Μια συλλογή για την ελευθερία του γυναικείου σώματος

Ο Pierpaolo Piccioli συστήνει τη altorilievo τεχνική και είναι σχεδόν σίγουρο ότι η νέα του συλλογή για τον Valentino θα κάνει τάση το απόλυτο λευκό.

Pierpaolo Piccioli πάντα καταφέρνει να εκπλήσσει με τις συλλογές του για τον οίκο Valentino, και αυτό δεν ήταν διαφορετικό με την πιο πρόσφατη, που έχει τον τίτλο "L'Ecole". "L' Ecole" θα πει "σχολείο, σχολή" και ο τίτλος δεν δόθηκε τυχαία στη κολεξιόν του ιταλικού οίκου για την Άνοιξη - Καλοκαίρι 2024: το show φιλοξενηθεί στην École des Beaux-Arts (Σχολή Καλών Τεχνών) στο Παρίσι, εκεί που φοίτησε και ο ιδρυτή τους brand, Valentino Garavani, και η νέα couture τεχνική "altorilievo" στα ρούχα που παρουσίασε ο Piccioli δεν είναι παρά όρος που χρησιμοποιείται στην γλυπτική τέχνη (ο όρος στα ελληνικά αποδίδεται ως "υψηλό ανάγλυφο" και οι συνειρμοί με την "υψηλή ραπτική" είναι δικαιολογημένοι). Πολλά από τα looks που φιλοξενεί αυτή η συλλογή θυμίζουν σκαλιστά μάρμαρα, ή αγάλματα, με τη σκέψη του creative director, ωστόσο, πίσω απ' αυτά να μην εστιάζει τόσο στην ιδέα του αρχαίου "κάλλους", όσο στην πρόθεση του να δώσει στις γυναίκες τη δυνατότητα να εκφραστούν μέσα από το σώμα τους και τα ρούχα που το καλύπτουν - ή και όχι. 

Στα παρασκήνια του show του, ο Piccioli θα εξηγήσει για το πολύ κοντό μήκος στις φούστες του, τα "λαξευμένα" see-through φορέματα και τοπ, την υπερ-έκθεση του δέρματος από τα έντονα cutouts, "είναι σημαντικό οι γυναίκες να αισθάνονται ελεύθερες να εκφραστούν μέσα από το σώμα τους χωρίς να κρίνονται. Υπάρχει μία εντύπωση για την ιδέα της γύμνιας ή την έκθεση του σώματος. Μού αρέσει η ιδέα της Εδέμ πριν το προπατορικό αμάρτημα. Κατά κάποιον τρόπο συνεχίζουμε να προσθέτουμε το κλισέ του sexiness, της αποπλάνησης, γύρω από το σώμα. Νομίζω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν πάντα την ελευθερία της επιλογής". Με άλλα λόγια, ο σχεδιαστής απαντά στα κλισέ περί σεμνότητας στο ντύσιμο ώστε το σώμα να μην προκαλεί, εκθέτοντας ακόμα περισσότερο το δέρμα, κάνοντας ακόμα πιο αποκαλυπτικές τις σιλουέτες του (κάτι που παράλληλα του επιτρέπει να επικεντρώσει και να επιδείξει την τεχνική στη ραπτική του μακριά από περισπασμούς που μπορεί να προκαλέσουν οι statement και ζωηρές λεπτομέρειες στα looks, όπως και τα bold χρώματα). 

To show ξεκίνησε με την περφόρμανς (ερμηνεία και χορός) της FKA Twigs και την ομάδα των χορευτριών της, πάνω στο θέμα της απελευθέρωσης του γυναικείου σώματος, και αυτή συνεχίστηκε ενώ το catwalk ήταν σε εξέλιξη. 

Valentino "L'Ecole" | Μια συλλογή για την ελευθερία του γυναικείου σώματος

Η συλλογή 

Στη συλλογή "L'Ecole" του Valentino, o Piccioli αξιοποιεί την τεχνική "altorilievo", η οποία σμιλεύει 3D διακοσμητικά μοτίβα (όπως λουλούδια ή πτηνά) χωρίς ραφές δίνοντάς τους φόρμες που έρχονται να πλαισιώσουν το σώμα, σε μίνι φορέματα, φούστες, γιλέκα και πουκάμισα, μικροσκοπικά τοπ και κάπες. Η πρώτη σειρά από looks στα οποία εφαρμόζει την τεχνική έρχονται σε ολόλευκο χρώμα - σε μονοχρωματικά σύνολα - και κάτι μας κάνει να πιστεύουμε ότι αυτό το καθαρό, αγαλμάτινο λευκό θα γίνει μια από τις μεγάλες τάσεις της επόμενης σεζόν. 

Valentino SS'24

Την τεχνική "altorilievo" θα δούμε στη συνέχεια να εφαρμόζεται σε ένα denim παντελόνι, σ' ένα δερμάτινο τζάκετ και σε βραδινά φορέματα της συλλογής, σε κόκκινο και μαύρο χρώμα (στο κόκκινο ολόσωμα, ενώ στο μαύρο μόνο στο μπούστο που συμπληρώνεται από σιφόν φούστα). 

Valentino SS'24

Η SS'24 συλλογή Valentino φιλοξένησε, ασφαλώς, κι άλλες σιλουέτες, πιο απλές και καθαρές στις γραμμές τους, που όμως δεν τους έλειπε το στοιχείο της αποκάλυψης της σάρκας: μίνι και μάξι φορέματα με έντονα cutouts και ψηλά στον γοφό σκισίματα, ένα shirt-dress φορεμένο πάνω από brief, relaxed skirt suits όπου το ανοιχτό σακάκι λειτουργεί ως αποκλειστικό τοπ, fishnets που δεν κρύβουν πολλά και σούπερ κοντά ολόσωμα σορτς συμπληρώνουν τη συλλογή που ο Pierpaolo Piccioli αφιερώνει στην ελευθερία του γυναικείου σώματος που εν τέλει σημαίνει και την απελευθέρωση των γυναικών. 

Valentino SS'24

Σημειώστε ότι σ' αυτή τη συλλογή όλα τα παπούτσια που συνόδευαν τα looks ήταν άνετα (μυτερές φλατ μπαλαρίνες, φλατ σανδάλια και sneakers), αλλά και την ανάδειξη της VLogo Moon bag σε "It" τσάντα της επόμενης σεζόν.

Δείτε το show: 

Περισσότερα looks από τη συλλογή 

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24

Valentino SS'24