Vidal Sassoon | Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο με ένα κούρεμα

Ο θρυλικός κομμωτής που με τα γεωμετρικά του κουρέματα άλλαξε για πάντα την εμφάνιση της σύγχρονης γυναίκας και ενέπνευσε την τάση των glass hair.

Δεν είναι κάθε μέρα που μπορούμε να πούμε ότι ένας κομμωτής έμεινε στην ιστορία. Στην περίπτωση του Vidal Sassoon όμως ισχύει ακριβώς αυτό. Ο Λονδρέζος κομμωτής είναι μέχρι σήμερα γνωστός για το celebrity πελατολόγιό του και την αιώνια πολιτιστική επίδρασή του. 

Η ιστορία της πολυετούς επιτυχημένης πορείας του

Vidal Sassoon | Ο άνθρωπος που άλλαξε τον κόσμο με ένα κούρεμα

Διαβάστε Επίσης

Ύστερα από μια δύσκολη παιδική ηλικία και έναν ακόμα πιο δύσκολο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Sassoon πήγε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά που τον ήθελαν να έχει μια μίζερη και αποτυχημένη ζωή και ξεκίνησε την καριέρα του σαν κομμωτής. Πολύ γρήγορα άνοιξε το πρώτο του κομμωτήριο στο Λονδίνο, το εφαλτήριο της λαμπρής πορείας του στον κόσμο του hairstyling.

Vidal Sassoon

Στο απόγειο της καριέρας του, ο Sassoon εμπνεύστηκε ένα νέο κούρεμα για τη μοντέρνα γυναίκα της εποχής,  το γεωμετρικό bob. Το ιδιαίτερο αυτό κούρεμα ήταν τελείως διαφορετικό από τα στιλ που κυριαρχούσαν την εποχή του, τη δεκαετία του 1960. Ήταν low maintenance, εξαιρετικά fashion forward και πήγαινε κόντρα σε ό,τι θεωρούταν lady like εκείνη την εποχή, συμπίπτοντας τέλεια με το δεύτερο κύμα του φεμινισμού, που μόλις είχε ξεσπάσει.

Μιλώντας για την καριέρα του στο ντοκιμαντέρ Vidal Sassoon: The Movie, είχε πει: "Αν επρόκειτο να μείνω στο χώρο της κομμωτικής για πολύ καιρό, ήθελα να φέρω αλλαγές... Για εμένα τα μαλλιά είναι γεωμετρία, γωνίες. Κόβω μη συμμετρικά σχήματα, εφόσον ταιριάζουν με το σχήμα και την οστεοδομή του προσώπου".

Vidal Sassoon

Τα γεωμετρικά του κουρέματα, τα οποία λέγεται ότι ήταν εμπνευσμένα από την αρχιτεκτονική Bauhaus έγιναν πολύ γρήγορα εξαιρετικά δημοφιλή με αμέτρητα κομμωτήρια σε ολόκληρη τη χώρα να τα αντιγράφουν. Το στιλ αγαπήθηκε τόσο από τη μεσαία τάξη, όσο και από τις επιφανείς κυρίες της εποχής, θολώνοντας τα ταξικά νερά. Η δουλειά του κατάφερε να γίνει ακόμα και πρωτοσέλιδο σε μεγάλα περιοδικά, ενώ πρωταγωνίστησε και σε blockbuster ταινίες μέσω διάσημων A-listers, όπως οι Sharon Tate, Mia Farrow και Peggy Moffitt.

Λίγο πριν το θάνατό του, ο Sassoon τιμήθηκε με τον βασιλικό τίτλο του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την βασίλισσα Ελισάβετ λόγω της ουσιαστικής συμβολής του στην κοινωνία. Το 2011 διαγνώστηκε με λευχαιμία και έφυγε από τη ζωή μόλις ένα χρόνο αργότερα. 

Η επιρροή του στις τάσεις του σήμερα

Vidal Sassoon

Ακόμα και εξήντα χρόνια μετά το πικ της καριέρας του, τα γεωμετρικά κουρέματα με έμπνευση τη δική του δουλειά εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Μια ακόμα τάση του σήμερα που πηγάζει από εκείνον είναι και τα glass hair. Μπορεί ο όρος να είναι καινούριος, ωστόσο η έμπνευση πίσω από τη συγκεκριμένο hair trend ήρθε από τον θρυλικό hairstylist, ο οποίος εκτός από τα ιδιαίτερα κουρέματα που χάριζε στις γυναίκες τη δεκαετία του '60, ήταν γνωστός και για την τρομερή λάμψη που έδινε στα μαλλιά τους. Με άλλα λογια ο Vidal Sassoon παραμένει ένας "ζωντανός" θρύλος στον κόσμο του hairstyling, ένας αιώνιος trendsetter. 

Διαβάστε Επίσης