Πώς να απαλλαγείτε από τα σημάδια της ακμής μια για πάντα

Τέσσερις skincare experts μοιράζονται τις συμβουλές τους.

Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από την ακμή, τότε είναι σίγουρα τα σημάδια που αφήνει πίσω του ένα σπυράκι. Ακόμα κι αν ακολουθείτε μια skincare ρουτίνα 10 βημάτων, τα σημάδια και η ερυθρότητα μπορούν να χρειαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μέχρι να εξαφανιστούν. Υπάρχουν όμως τρόποι να επιταχυνθεί η επούλωσή τους ή ακόμα και να αποφευχθεί ο σχηματισμός τους. Ιδού πώς να απαλλαγείτε από τα σημάδια ακμής, σύμφωνα με τις skin experts Yunyoung Claire Chang, Dennis Gross, Dr. Michele Farber και Gilly Munavalli:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αιτία

Σύμφωνα με την Chang, υπάρχουν πολύ λόγοι που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων σημαδιών. Πρώτος "ένοχος" είναι η κληρονομικότητα και δεύτερος ο τύπος της επιδερμίδας. Η Chang υποστηρίζει πως όσοι έχουν πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα είναι συνήθως πιο επιρρεπείς στην ερυθρότητα μετά την ακμή, ενώ όσοι έχουν πιο σκουρόχρωμη, είναι πιο επιρρεπείς στη μεταφλεγμονώδη υπερχρωματοποίηση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πειράζοντας τα σπυράκια, η κατάσταση μπορεί να επιδεικνωθεί, οδηγώντας στο σχηματισμό σημαδιών. Η Chang συμβουλεύει την αποφυγή έντονων scrubs και προϊόντων, που μπορούν να ερεθίσουν την επιδερμίδα. Προειδοποιεί επίσης πως, καθώς η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να σκουρύνει τα σπυράκια, θεωρείται απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακού.  

Η θεραπεία

Ο Gross προτείνει τη χρήση ενός προϊόντος που προσφέρει ήπια χημική απολέπιση. Υποστηρίζει επίσης πως εξαιρετική προσθήκη στη skincare ρουτίνα αποτελεί και ένας ορός με συστατικά, όπως η βιταμίνη C και E, η οποία αναγεννά τα κύτταρα του δέρματος και βελτιώνει την υφή του. Η Chang προτείνει ακόμα τη χρήση τοπικών θεραπειών που περιέχουν ρετινοειδή, υδροκινόνη και αζελαϊκό οξύ, τα οποία έχει αποδειχθεί πως ξανθαίνουν τα σκουρόχρωμα σημάδια.

Η πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθούν τα σημάδια, είναι να αντιμετωπίζεται η ακμή μόλις εμφανιστεί. Προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου και σαλικυλικό οξύ αποτελούν εξαιρετική προσθήκη στην skincare ρουτίνα, καθώς δρουν πολύ αποτελεσματικά ενάντια της ακμής. Εάν το πρόβλημα επιμένει, θα πρέπει να αναζητήσετε τη συμβουλή του δερματολόγου σας για να σας προτείνει μια εξειδικευμένη θεραπεία. 

O Munavalli προτείνει την αντιμετώπιση της ακμής με μια κρέμα με ρετινόλη, η οποία θα καθαρίσει τους πόρους και θα μειώσει τη φλεγμονή. Προτείνει επίσης τη χρήση προϊόντων με υπεροξείδιο του βενζολίου για τη μείωση της βακτηριακής ανάπτυξης.

At-Home λύσεις

"Το ωμό μέλι Manuka είναι αντι-φλεγμονώδες και μπορεί να ηρεμήσει τα σπυράκια, γεγονός το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη μελλοντικών σημαδιών", λέει η Farber. "Έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση, αλλά δεν είναι σαφές από τα διαθέσιμα στοιχεία ότι καταπολεμά τα βακτηρίδια που προκαλούν ακμή", προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ