Ρετινόλη vs Ρετινοειδή | Ποια είναι η διαφορά τους;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα gold strandards στην αντιγήρανση.

Ρωτήστε οποιοδήποτε δερματολόγο και θα σας πει ότι η ενσωμάτωση ενός προϊόντος με ρετινοειδή στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας μετά τα 35 είναι -σχεδόν- αδιαπραγμάτευτη. Τα ρετινοειδή είναι ισχυρά συστατικά που έχει αποδειχθεί κλινικά ότι μεταξύ άλλων μειώνουν την ακμή και τις καφέ κηλίδες, αλλά και αποτρέπουν τις ρυτίδες. Μία ιδιαίτερα κοινή μορφή ρετινοειδούς είναι η ρετινόλη, η οποία βρίσκεται συχνά σε ορούς και ενυδατικές κρέμες, και μπορεί να αγοραστεί στα beauty counters. Μια ισχυρότερη μορφή, η οποία δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, είναι η τρετινοΐνη (πιο γνωστή και ως Retin-A). Παρακάτω θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να ξεδιαλύνετε ακόμα καλύτερα το "τοπίο":

Τι είναι τα ρετινοειδή;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό το πανίσχυρο συστατικό, που προέρχεται από τη βιταμίνη Α, διατίθεται σε τοπικές και από του στόματος μορφές και μπορεί να απαιτεί συνταγή ανάλογα με τη δύναμή του. Τα ρετινοειδή είναι το gold standard για τη θεραπεία της ακμής, τη μείωση των λεπτών γραμμών και των καφέ κηλίδων και τη βελτίωση της υφής του δέρματος. Όταν χρησιμοποιούνται τοπικά, τα ρετινοειδή επιταχύνουν το ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου, χαρίζοντας μια πιο νεανική και υγιή όψη.

Τι είναι η ρετινόλη;

Η ρετινόλη είναι μια πιο ήπια κατηγορία ρετινοειδούς, η οποία είναι λιγότερο ισχυρή από τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή. Έχει λιγότερες παρενέργειες, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη χρονική περίοδο και συνεχής χρήση για να έχει αποτέλεσμα. Στις φόρμουλες των προϊόντων συχνά συνδυάζεται με άλλα ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ και τα αντιοξειδωτικά για να είναι πιο "φιλική" με το δέρμα.

Τι από τα δύο να επιλέξετε;

Τα ρετινοειδή μπορούν να γίνουν ο καλύτερος φίλος τους δέρματός σας, αν βέβαια χρησιμοποιούνται σωστά. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε μια ήπια, προληπτική προσέγγιση για τη βελτίωση του δέρματος, ξεκινήστε με έναν ορό ή μια ενυδατική κρέμα που περιλαμβάνει ρετινόλη χαμηλής δόσης (0,03%).

Αν έχετε πολύ έντονη ακμή, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας για το κατά πόσο είστε καλός υποψήφιος για χορήγηση συνταγογραφούμενων ρετινοειδών.

Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Η ρετινόλη, αλλά πολύ περισσότερο τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και ξεφλούδισμα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να ξεκινάτε τη χρήση τους σε χαμηλή περιεκτικότητα και μερικές μόνο φορές την εβδομάδα, πάντα υπό την καθοδήγηση του δερματολόγου σας. Για να μειώσετε τις παρενέργειές τους μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε από πάνω μία ενυδατική κρέμα. Εάν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα, ίσως θα ήταν καλύτερο να τα αποφύγετε.

Επειδή προκαλούν φωτοευαισθησία, καλό θα ήταν να τα ενσωματώνετε στη βραδινή ρουτίνα περιποίησης και φυσικά να μην ξεχνάτε την εφαρμογή του αντηλιακού το επόμενο πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ