Πώς το περπάτημα ενισχύει την καλή υγεία του οργανισμού

Θεωρείται επίσης ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Το περπάτημα δεν είναι το πρώτο είδος άσκησης που σας έρχεται στο μυαλό όταν αναζητάτε τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας. Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την απελευθέρωση ενδορφινών από το τρέξιμο και άλλα είδη έντονων προπονήσεων, αλλά ο νευροεπιστήμονας Shane O’Mara πιστεύει ότι το περπάτημα μπορεί να είναι εξίσου ωφέλιμο για την υγεία. 

Σε συνέντευξή του με τη Guardian, ο O'Mara - ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο In Praise of Walking - ισχυρίζεται ότι το περπάτημα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας, του νου και της ευτυχίας. 

"Έχει μεγάλη δυναμική το να βάλεις τους ανθρώπους να ασκηθούν πριν εξασκηθούν σε κάτι δημιουργικό. Η ιδέα μου -και πρέπει να το δοκιμάσουμε αυτό - είναι ότι η ενεργοποίηση που συμβαίνει σε ολόκληρο τον εγκέφαλο κατά την επίλυση προβλημάτων καθίσταται πολύ μεγαλύτερη σχεδόν όπως το περπάτημα, απαιτώντας πολλούς νευρώνες". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι μυστικό ότι η κίνηση έχει θετικό αντίκτυπο στο ανθρώπινο μυαλό. Ο επιστήμονας απορρίπτει την εσφαλμένη αντίληψη ότι το περπάτημα δεν μετράει ως πραγματική άσκηση, υποστηρίζοντας ότι όσοι πηγαίνουν στο γυμναστήριο ακολουθούν συχνά καθιστική ζωή τις υπόλοιπες ώρες. "Είναι ένα τρομερό λάθος", λέει. "Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πώς να είμαστε πιο ενεργοί μέσα στην ημέρα. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν μία ώρα έντονης άσκησης μέσα στην ημέρα αλλά στη συνέχεια να μειώνουν τη δραστηριότητά τους".