X

Brigitte Bardot | "Και ο Θεός έπλασε τη Bébé"

Σαν σήμερα γεννήθηκε η διάσημη γαλλίδα ηθοποιός, που έμελλε να φέρει τα πάνω κάτω στη μόδα, την ομορφιά και τα "πρέπει".

Από μούσα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών, star του κινηματογράφου και σύμβολο του sex, σε ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ζώων: Η Brigitte Anne-Marie Bardot ή απλώς Bébé δεν είναι ακόμη μία ξανθιά ηθοποιός των '50s.

Με τον πατέρα της να τρέφει πάθος για τον κινηματογράφο και τη μητέρα της για τη μόδα και τον χορό, η Brigitte Bardot είχε από πολύ νεαρή ηλικία τα ερεθίσματα να ασχοληθεί με όλα όσα την έχουμε καθιερώσει στο μυαλό μας. Το μοναδικό της χάρισμα όμως δεν κατάφερε να της εξασφαλίσει και την ευτυχία, με την ίδια να αντιμετωπίζει τη ζωή της σαν ένα αδιέξοδο από το οποίο πρέπει να δραπετεύσει. Μήπως ήταν όμως και αυτή η εσωτερική μελαγχολία αναπόσπαστο κομμάτι της γοητείας της;

"Και ο Θεός έπλασε τη Brigitte"

Στη βαθιά συντηρητική Γαλλία των 50s-60s και της μεταπολεμικής εποχής, η Brigitte ξεχώρισε αμέσως με το πόσο προκλητικά και ελεύθερα εξέφραζε τη σεξουαλικότητά της. Μια γυναίκα τόσο απροκάλυπτα χειραφετημένη είναι πάντα αφοπλιστική, αλλά ειδικά στην περίπτωσή της υπάρχει κάτι ακόμη: Ένα ταλέντο που δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Ηθοποιός, τραγουδίστρια, μοντέλο και χορεύτρια, θα είναι για πάντα το πρότυπο Γαλλίδας ντίβας κι ας έχει αποσυρθεί από τα μέσα των '70s.

Μπορεί να έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 40 ταινίες, αλλά τo "Και ο Θεός Έπλασε τη Γυναίκα" αποτελεί ορόσημο στην καριέρα της και την πύλη εισόδου της στα καλλιτεχνικά δρώμενα. Παρόλο που ποτέ δεν δέχθηκε να αφήσει την αγαπημένη της χώρα για μια θέση στο Hollywood, έγινε γρήγορα παγκόσμια persona με τους paparazzi να της κάνουν τη ζωή ανυπόφορη και την ίδια να επιχειρεί να αυτοκτονήσει ανήμερα των γενεθλίων της το 1960.

Style Icon

Λίγες stars έχουν επηρεάσει τη μόδα όσο η Brigitte Bardot, σε επίπεδο που δεν γνωρίζει χρονικούς ή γεωγραφικούς περιορισμούς. Το στιλ της ενέπνευσε και εξακολουθεί να εμπνέει φωτογράφους και σχεδιαστές, όπως ενέπνευσε και τους θρύλους της σκηνοθεσίας που συνεργάστηκε ή τους ισχυρούς άντρες που της έταζαν τα πάντα για να γίνει γυναίκα τους.

The Bébé effect

Η Brigitte Bardot έχει αποτελέσει concept πολλών fashion και beauty editorials: Outfits, μαλλιά και μακιγιάζ με πρότυπο τα δικά της κοσμούν χρόνια τώρα σελίδες πολλών περιοδικών και όχι μόνο. Με όπλο την αβίαστη θηλυκότητα, το πηγαίο σεξαπίλ, τον παιδικό αυθορμητισμό και αφέλεια, το νάζι και τις γεμάτες χάρη κινήσεις της, μπορούσε να μετατρέψει σε αισθησιακό και το πιο basic outfit. Και αυτό έκανε.

Η Brigitte Bardot αγαπούσε το denim στοιχείο, καθιερώνοντας τα τζιν παντελόνια σε βασικό κομμάτι της γυναικείας γκαρνταρόμπας, αποδίδοντάς του όμως πάντα και ένα πιο εκλεπτισμένο-chic χαρακτήρα, σα να του δανείζει λίγη από τη φινέτσα της. Με μέση δαχτυλίδι και καμπύλες που τόνιζαν ακόμη περισσότερο τη θηλυκότητα της, δεν χρειαζόταν κάτι περισσότερο από ένα στενό μέχρι τον αστράγαλο ψηλόμεσο jean παντελόνι και ένα απλό μπλουζάκι για να ξεχωρίσει.

Άλλο ένα όπλο της που την καθιέρωσε σε style icon τις δεκαετίες του 1960 και 1970 είναι τα πολύ απλά φορέματα σε ουδέτερα χρώματα. Αγαπούσε το minimal και πίστευε στη διαχρονικότητά του, μυώντας τις θαυμάστριές της στην κομψότητα ενός midi ή και mini σκέτου φορέματος, χωρίς πολλά κοσμήματα ή prints. Ακόμη, η Brigitte Bardot φορούσε συχνά μπλούζες με ρίγες, καρό μπλούζες και φούστες, pencil φούστες και φουλάρια. Μεγάλη ήταν η αδυναμία της και για τα καπέλα, τα οποία αντιμετώπιζε σαν το life saver item αναβάθμισης του look της και το καθιέρωσε ως ένα από τα σήματα-κατατεθέν του parisian chic. Χαρακτηριστικότερο από όλα τα καπέλα της είναι το floppy hat που θα λέγαμε πως χωρίς υπερβολές αποτελεί μέρος της ενδυματολογικής της ταυτότητας.

Μια ακόμη τάση που δημιούργησε είναι το off-the-shoulder, υπενθυμίζοντάς μας πόσο αισθησιασμό μπορούν να κρύβουν οι γυναικείοι ώμοι, με το trend να καθιερώνεται μάλιστα με το όνομά της, "Bardot neckline". Όσον αφορά τα παπούτσια, είναι ελάχιστες οι φορές που δεν φορούσε flat. Με ιδιαίτερη αδυναμία στο γαλλικό brand Repetto, με το οποίο και συνεργάστηκε, έκανε τάση τις μπαλαρίνες, το υπόδημα που παραπέμπει στις πουέντ του μπαλέτου που τόσο αγαπούσε.

Beauty Icon

Η Brigitte ήξερε πως σημασία δεν είχε να παρουσιάζει ποικιλία διαφορετικών beauty looks, αλλά να βρει αυτό που της ταιριάζει, που την αντιπροσωπεύει και να το καθιερώσει, κάνοντάς το αναπόσπαστο μέρος του προσωπικού της "branding". Το πρόσωπό της θα μπορούσε να αποκοπεί από οποιαδήποτε φωτογραφία της και να προστεθεί σε μια άλλη από διαφορετικό στιγμιότυπο και να μην αντιληφθεί κανείς τίποτα.

Μαλλιά ξανθά, μακριά, ατημέλητα με πολύ όγκο και πλαϊνές αφέλειες είναι το hairlook που δεν αποχωρίστηκε ποτέ, με μεγαλύτερο "παραστράτημα" τα αγαπημένα της αξεσουάρ, την κορδέλα και τα κοκαλάκια-φιόγκους, και μερικά updos. Έντονη γραμμή μαύρου eyeliner, μακριές πυκνές βλεφαρίδες, αψεγάδιαστη ροδαλή επιδερμίδα και μήλα τονισμένα με ρουζ ήταν τα στοιχεία με τα οποία δεν πειραματίστηκε σχεδόν ποτέ, επιβάλλοντάς τα ως beauty trends.

Η πιο Brigitte ατέλεια

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των γνήσια γοητευτικών ανθρώπων, είναι η ικανότητα να μετατρέπουν σε προσόν τους ακόμη και μια φαινομενική ατέλεια. Η Brigitte Bardot είχε αυτό που πολλοί θα θεωρούσαν αδύνατο σημείο, αλλά το τόνιζε αντί να το κρύψει: Το κενό ανάμεσα στα δύο μπροστινά δόντια είναι ένα από τα χαρακτηριστικά χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαμε να την φανταστούμε. Η star  χαμογελούσε πολύ, πόζαρε με μισάνοιχτο στόμα και τόνιζε τα χείλη της με ροζ κραγιόν και έντονα lip liners.

"Χάρισα τα νιάτα μου και την ομορφιά μου στους άντρες. Θα χαρίσω τη σοφία και την εμπειρία μου στα ζώα."

Σήμερα η ηθοποιός είναι 85 ετών και μάχεται ως ενεργή ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των ζώων, στέλνοντας κατά καιρούς και επιστολές σε πολλούς ηγέτες. Αν και παντοτινή αγάπη της Brigitte Bardot ήταν τα ζώα, ενέτεινε την ασχολία της με την προστασία τους αφού αποσύρθηκε από την υποκριτική. Ίδρυσε το καταφύγιο ζώων Foundation for the Protection of Distressed Animals και αργότερα το Brigitte Bardot Foundation for the Welfare and Protection of Animals και έκτοτε κάνει αυτό ακριβώς που υποσχέθηκε, αφιερώνοντας τη ζωή της στα ζώα.

Για πάντα αμφιλεγόμενη: Η απομυθοποίησή μιας ντίβας

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που γεννώνται σχετικά με το πώς ένας τόσο φιλόζωος άνθρωπος με ευαισθησίες για τα πιο ανυπεράσπιστα πλάσματα, μπορεί να είναι και ρατσιστής. Τι συμβαίνει όμως όταν η φιλοπατρία μετατρέπεται σε σοβινισμό; Η αγάπη της Birigitte Bardot για τη Γαλλία σίγουρα δε δικαιολογεί τα ρατσιστικά της σχόλια τα τελευταία χρόνια κατά των μουσουλμάνων και της μετανάστευσής τους στη χώρα της.

Η στροφή της στην ακροδεξιά κορυφώθηκε με την φανερή υποστήριξη στη Marine Le Pen, παράγοντα που οδήγησε και στην καταλυτική απομυθοποίησή της ως γνήσια ακτιβίστρια. Με κανένα αντεπιχείρημα να μην είναι ικανό να εξαγνίσει τον ρατσισμό, η Bardot της τελευταίας δεκαετίας μας κάνει να θέλουμε να μείνουμε μόνο στην εικόνα των νεανικών της χρόνων.