Η πριγκίπισσα Aiko πραγματοποίησε μία από τις σημαντικότερες δημόσιες εμφανίσεις της χρονιάς, συμμετέχοντας στις τελετές που σηματοδοτούν την έναρξη της προετοιμασίας για την ανακατασκευή του Μεγάλου Ιερού της Ise. Με λευκή επίσημη εμφάνιση, μαργαριτάρια και αυστηρή τήρηση του αυτοκρατορικού πρωτοκόλλου, η μοναχοκόρη του αυτοκράτορα Naruhito και της αυτοκράτειρας Masako βρέθηκε στο επίκεντρο μιας παράδοσης που διατηρείται εδώ και περίπου 1.300 χρόνια.
Η τελετή που επαναλαμβάνεται εδώ και 1.300 χρόνια
Από το Αυτοκρατορικό Παλάτι στο Τόκιο, η πριγκίπισσα Aiko ταξίδεψε στον νομό Mie για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που συνδέονται με το Μεγάλο Ιερό της Ise, το σημαντικότερο ιερό συγκρότημα του Σιντοϊσμού. Κάθε είκοσι χρόνια τα δύο κεντρικά ιερά ανακατασκευάζονται στο πλαίσιο της τελετής Shikinen Sengu, μιας παράδοσης που συνεχίζεται αδιάλειπτα επί περίπου δεκατρείς αιώνες και συμβολίζει την ανανέωση χωρίς να διακόπτεται η συνέχεια της ιστορίας.
Η επόμενη μεγάλη ανακατασκευή θα ξεκινήσει το 2033, όμως οι προετοιμασίες έχουν ήδη αρχίσει. Η παρουσία της Aiko σε αυτή τη φάση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς το Ιερό της Ise θεωρείται ο ιερότερος τόπος του Σιντοϊσμού και συνδέεται με τον Ιερό Καθρέφτη, ένα από τα Τρία Ιερά Κειμήλια της Ιαπωνικής Αυτοκρατορικής Οικογένειας. Σύμφωνα με την παράδοση, ο καθρέφτης συμβολίζει τη σοφία και συνδέεται με τη θεά του ήλιου Amaterasu, από την οποία η αυτοκρατορική δυναστεία αντλεί τη μυθολογική καταγωγή της.
Το λευκό φόρεμα και ο συμβολισμός των μαργαριταριών
Πιστή στο αυστηρό τελετουργικό της Αυτοκρατορικής Αυλής, η πριγκίπισσα επέλεξε την ίδια επίσημη ενδυμασία και τα ίδια κοσμήματα που είχε φορέσει και σε προηγούμενη κρατική υποχρέωσή της. Το λευκό φόρεμα από ανάλαφρο ύφασμα παρέπεμπε στην έννοια της καθαρότητας και της ανανέωσης, ενώ τα μαργαριτάρια στον λαιμό και τα λευκά γάντια ακολουθούσαν τον καθιερωμένο ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας.
Κατά την πολυήμερη επίσκεψή της, η Aiko επισκέφθηκε τα εργαστήρια όπου ξεκινούν οι προετοιμασίες της ανακατασκευής και προκάλεσε αίσθηση όταν μετακινήθηκε με το μετρό μαζί με τους κατοίκους της περιοχής. Στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής στη θεότητα Amaterasu στο Μεγάλο Ιερό της Ise και συμμετείχε στην τελετή Kawabiki, κατά την οποία εκατοντάδες πολίτες μεταφέρουν κορμούς δέντρων που θα χρησιμοποιηθούν στη μελλοντική ανοικοδόμηση των ιερών. Η παρουσία της σηματοδότησε την επίσημη έναρξη μιας διαδικασίας που θα κορυφωθεί το 2033, επιβεβαιώνοντας τον διαχρονικό δεσμό της Ιαπωνικής Αυτοκρατορικής Οικογένειας με το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της χώρας.