Στην αυθεντική μιλανέζικη συνταγή, το panettone ωριμάζει αργά και επιδέχεται την προσθήκη ορισμένων απλών συστατικών, όπως πορτοκάλι, κίτρο και σταφίδες. Περισσότερο γευστικό συνώνυμο των εορτών στη γειτονική Ιταλία, λιγότερο ένα απλό κυλινδρικό κέικ που συνοδεύει τον πρώτο καφέ της ημέρας ή το afternoon tea, το panettone είναι ένα γλύκισμα με βαθιά ιστορία και μαστιχωτή υφή, το οποίο δεν απουσιάζει από κανένα γιορτινό τραπέζι – είτε στην κλασική, είτε σε μία μεταμοντέρνα απόδοση.
Στη γωνιά της Μεγάλης Βρεταννίας
Στο πιο ανεπιτήδευτα πολυτελές σημείο του πυρήνα της πρωτεύουσας, το panettone διακρίνεται για τη σχεδόν εθιστική γεύση του, αλλά και το μέγεθός του. Και τη φετινή χρονιά, το GB Corner Gifts & Flavors συνθέτει το πιο απολαυστικό σύμπαν: εκείνο που οι κορμοί σε γεύσεις Chocolat, Mont Blanc και Saint Honoré, το Christmas Cake με γλάσο πορτοκαλιού, εσπεριδοειδή και αρώματα μπαχαρικών, αλλά και το μαστιχωρό και πάντα φρέσκο panettone του συνυπογράφουν. Η εμπειρία εμπλουτίζεται με afternoon tea, αλλά και ευφάνταστες επιλογές δώρων για όσους κάνουν κάθε σας ημέρα ξεχωριστή.
Βασ. Γεωργίου Α' 1, Σύνταγμα
Στην καρδιά της KORA Bakery
Τα Χριστούγεννα στην KORA Bakery είναι πάντοτε γλυκά. Οι KORAμπιέδες, ένα ευφυές παιχνίδισμα ανάμεσα στο όνομα του δημοφιλούς bakery & pastry spot επί της Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι, τα αρωματικά μελομακάρονα, το βελούδινο βάσκικο cheesecake, αλλά και το σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι μόλις μερικές από τις δημιουργίες του που συνηγορούν. Ανάμεσά τους και το κλασικά αγαπημένο panettone, στο οποίο το φουντούκι και η σοκολάτα αλληλοσυμπληρώνονται αρμονικά προσφέροντας ισορροπημένη γεύση σε όποιον το απολαμβάνει.
Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα
Το γλυκό σύμπαν του Νίκου Τσόλη σε ιστορικό ξενοδοχείο
Ακολουθώντας πιστά την ιταλική παράδοση, ο Νίκος Τσόλης, Pastry Chef του ξενοδοχείου NJV Athens Plaza, μεριμνεί ώστε το panettone του να ωριμάζει για τουλάχιστον 72 ώρες. Μία τεχνική, η οποία του εξασφαλίζει ότι το γλυκό του δημιούργημα θα έχει μαστιχωτή υφή και ανάλαφρη επίγευση. Όσον αφορά το "σώμα" του, αυτό αποτελείται από έναν ευφυή συνδυασμό bitter και σοκολάτας γάλακτος, ο οποίος αποτυπώνεται σε κάθε εκατοστό του σφαιρικού του size. Θα το βρείτε εντός ενός εντυπωσιακού κουτιού στο Plaza Café, μία ανάσα από την είσοδο του πιο όμορφα στολισμένου από κάθε άλλη φορά NJV Athens Plaza.
Βασ. Γεωργίου 2, Σύνταγμα
Δύο νέες αφίξεις από τη MiTo'21
Υπάρχουν πολλά μυστικά επιτυχίας πίσω από το panettone της MiTo’21. Ένα από αυτά είναι η αδάμαστη επιθυμία του για εξέλιξη. Εξηγούμαι. Παρά τη σταθερή αδυναμία των foodies στην κλασική του συνταγή, ο Μιχάλης Τυράκης και η ομάδα του φροντίζουν να παρουσιάζουν κάθε χρόνο και κάτι φρέσκο που αγαπιέται από την πρώτη στιγμή. Κάτι τέτοιο συνέβη τον φετινό Δεκέμβριο με το νέο Pane, Burro & Marmellata, ένα panettone με προζυμένια ζύμη, εκλεκτό βούτυρο και φυσική μαρμελάδα βερίκοκο, αλλά και το τσουρεκόνε, ένα γλυκό υβρίδιο τσουρεκιού και panettone, ένα ταξίδι από την Πόλη στο Μιλάνο με ενδιάμεσο αρωματικό σταθμό τη Χίο και το μαχλέπι της. Θα τα ανακαλύψετε στα επιλεγμένα gourmet σημεία πώλησης της MiTo'21, όπως τα καταστήματα Κάβες OAK, Benito και Αντώνης Λουμίδης.
Το πρώτο panettone του Bread B.C.
Μία νέα καινοτομία παρουσιάζει το Bread B.C. τις φετινές εορτές: εκείνη της δημιουργίας του πρώτου του panettone. Ναι, μπορεί το δημοφιλές bakery spot του Χαλανδρίου να συνοδεύει εδώ και μερικά χρόνια τα Χριστούγεννα με τα εξαιρετικά μελομακάρονα και τους σωστά βουτυρένιους κουραμπιέδες του, όμως, φέτος είναι η πρώτη φορά που ενορχηστρώνει τη δική του παραλλαγή στο κλασικό ιταλικό γλυκό. Είναι 100% προζυμένια, φτιαγμένη με pasta madre, διπλή διαδικασία ζυμώματος και αργή ωρίμανση, ένα αποτέλεσμα που έρχεται μετά από πολλές δοκιμές και την επιμονή που απαιτεί ένα πραγματικά απαιτητικό αρτοσκεύασμα. Διατίθεται σε δύο εκδοχές: διπλή σοκολάτα (bitter & γάλακτος) και Confit εσπεριδοειδών & σταφίδες.
Αγίας Παρασκευής 19, Χαλάνδρι
Το Carrot Cake Panettone του Αντώνη Σελέκου
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση για το panettone του Αντώνη Σελέκου διαρκεί όλο τον χρόνο. Δεν θα είχε άδικο. Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δικό του ζυμάρι και προζύμι σε μία απολαυστική συνταγή – την οποία μέχρι και πριν από μερικές ημέρες μπορούσατε να απολαύσετε στο Sunday Brunch του Athénée -, o Αντώνης Σελέκος δίνει στις γιορτές τη γεύση που τους αξίζει. Εκτός από το διαχρονικό αλλά πάντα fresh με σταφίδες, cranberries, confit πορτοκαλιού και λεμονιού και μαύρης σοκολάτας και την πάντα ευπρόσδεκτη hazelnut εκδοχή, το Antonis Selekos Conceptual Desserts προτείνει φέτος και μία εκδοχή που θυμίζει carrot cake.
Εριφύλης 2, Αθήνα
Η διττή πρόταση του 72H Artisanal Bakery
Στο 72H Artisanal Bakery, όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, η διαδικασία ωρίμανσης πραγματοποιείται αργά και προσεγγίζει τις 72 ώρες σε διάρκεια. Δημιουργημένο από σκληρό προζύμι χαμηλής υγρασίας, το panettone στο πιο προζυμένιο παιδί της Ergon Foods χρειάζεται ακριβώς το προαναφερθέν χρονικό διάστημα για να μαλακώσει σωστά και να το απολαύσετε είτε με cranberries, σταφίδες και σοκολάτα γάλακτος στο σώμα του είτε με καραμελωμένο κάστανο και πραλίνα σοκολάτας.
Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9, Αθήνα