X

Fashion and Cinema | 10 ταινίες για τις λάτρεις της μόδας και του κινηματογράφου

Γνώση και ψυχαγωγία μαζί.

Κινηματογράφος και μόδα βρίσκονται εδώ και χρόνια σε ένα συνεχή διάλογο. Η έβδομη τέχνη υπηρετεί τον κόσμο της μόδας με τον καλύτερο τρόπο, αναδεικνύοντας τάσεις, ανοίγοντας ένα παράθυρο στα παρασκήνια σημαντικών οίκων μόδας, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές από τη ζωή σημαντικών δημιουργών και φυσικά ορίζοντας fashion icons μέσα από τη μεγάλη οθόνη. 

Οι ταινίες είναι συνώνυμο της ψυχαγωγίας και της χαλάρωσης, όμως ενίοτε αποτελούν πηγή έμπνευσης και ενημέρωσης. Αν αγαπάτε να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας για την μόδα, να βλέπετε ωραίες εικόνες και να ταξιδεύετε σε άλλες δεκαετίες με ονειρικές δημιουργίες, τότε μια fashion ταινία είναι ιδανική πρόταση.

Ακολουθούν 10 ταινίες που αξίζει να παρακολουθήσετε αν αγαπάτε τη μόδα.

Breakfast at Tiffany's (1961)

Tο όνομα της  Audrey Hepburn έγινε συνώνυμο της Holly Golightly έπειτα από αυτή τη γοητευτική ρομαντική κωμωδία που μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομώνυμο μπεστ-σέλλερ. Η Ηolly είναι μία εκκεντρική Νεοϋορκέζα, αποφασισμένη να παντρευτεί έναν Βραζιλιάνο εκατομμυριούχο. Ο George Peppard  είναι ο γείτονάς της, ένας συγγραφέας που «επιχορηγείται» από την πλούσια Patricia Neal. Είναι εύκολο να μαντέψει κανείς ποιος είναι ο ιδανικός άντρας για τη Ηolly. Ένα μοναδικό ρομαντικό ειδύλλιο να ανθίζει. Η μόδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αφού υπέροχες δημιουργίες και iconic κομμάτια ξεχωρίζουν στη ταινία. 


 

Bonnie and Clyde (1967)

Η ταινία Bonnie and Clyde, είναι βιογραφική αστυνομική ταινία παραγωγής 1967. Η ταινία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στην ιστορία του κινηματογράφου, αφού σηματοδότησε αλλαγή στο ύφος των χολιγουντιανών ταινιών. Έσπασε πολλά κινηματογραφικά ταμπού και είχε απήχηση στη νέα γενιά. Πολλά iconic looks έμειναν στην ιστορία από την ταινία με το κλασσικό κοστούμι του πρωταγωνιστή αλλά και το πλεκτό sweater και η tweed pencil φούστα της πρωταγωνίστριας να είναι σήμα κατατεθέν της ταινίας.

Working girl (1988)

H Tess που είναι γραμματέας, αποφασίζει να εκδικηθεί το αφεντικό της Katharine, αφού εκείνη της έκλεψε μια ιδέα και την παρουσίασε σε ένα πελάτη. Δεν είναι μια εύκολη διαδρομή για την Tess. Mε έμφαση στα 80s κομμάτια η ταινία είναι μια ωδή στο power dressing που είναι μεγάλη τάση και τη τρέχουσα σεζόν. 

Ready-to-wear (1994)

Λίγες μέρες πριν από την εβδομάδα μόδας του Παρισιού συμβαίνουν πολλά. Σχεδιαστές, δημοσιογράφοι, μοντέλα, φωτογράφοι και άλλοι πολλοί από το χώρο της μόδας βρίσκονται στη πόλη όπου πολλά απρόοπτα συμβαίνουν.

Coco before Chanel (2009)
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η 18χρονη Gabrielle εγκαταλείπει το ορφανοτροφείο και γίνεται, μαζί με την αδερφή της, τραγουδίστρια σε καμπαρέ. Γνωστή ως Coco, βρίσκει καταφύγιο στην αγκαλιά ενός πλούσιου, αργόσχολου αριστοκράτη, ερωτεύεται έναν Βρετανό επιχειρηματία και αρχίζει να σχεδιάζει τα πρώτα καπέλα και ρούχα.
Sex and the city (2008-2010)
Oι 4 αγαπημένες γυναικείες φιγούρες της σειράς Sex and the City, συνεχίζουν να μοιράζονται τη πολύπλοκη ζωή τους στο Manhattan. Η Carrie, η Charlotte, η Miranda και η Samantha έχουν ένα κοινό στοιχείο σε όλες τις δύσκολες αλλά και ευχάριστες καταστάσεις της ζωής τους. Είναι άψογα ντυμένες from head to toe όλες τις ώρες της ημέρας. 
The great Gatsby (2012)
Ο πρώην χρηματιστής και νυν τρόφιμος νευρολογικής κλινικής Nick Carraway αφηγείται τις ξένοιαστες ημέρες του στο Long Island του 1922 και τη γνωριμία του με τον γοητευτικό όσο και μυστηριώδη μεγιστάνα Gatsby. Ένα υπέροχο pop υπερθέαμα με καταπληκτικές δημιουργίες και υπεύθυνη για το art direction την διπλά βραβευμένη με Οscar Catherine Martin. 
Yves Saint Laurent (2014)
Η κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του διάσημου σχεδιαστή από το ομώνυμο βιβλίο της Laurence Benaim, καταγράφει με εντυπωσιακό, αλλά και ευαίσθητο τρόπο την ταραχώδη ζωή του ευφυούς σχεδιαστή μόδας. H ταινία αποτελεί μία γνήσια αναπαράσταση της εποχής, από τα πρώτα βήματα της καριέρας του μέχρι τη δεκαετία του '70 Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στους πραγματικούς χώρους, όπου έζησε ο Yves Saint Laurent, όπως η διάσημη βίλα στο Marrakesh και το στούντιο όπου σχεδίαζε, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές δημιουργίες του σχεδιαστή από το αρχείο του.
 
Jackie O (2016)

Μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του άντρα της, του προέδρου των ΗΠΑ John Kennedy, η πρώην πρώτη κυρία δίνει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο και ανακαλεί στη μνήμη της τις τελευταίες χαοτικές ημέρες. Tα signautre σύνολά της δεν παιρνούν απαρατήρητα και είναι το highlight της ταινίας με την Natalie Portman να είναι καταπληκτική στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

The phantom thread (2017)

Με φόντο τη λαμπερή πλευρά του μεταπολεμικού Λονδίνου των ’50s, ο διάσημος μόδιστρος και η αδελφή του,βρίσκονται στο επίκεντρο της βρετανικής μόδας, ντύνοντας μέλη της βασιλικής οικογένειας, κινηματογραφικούς σταρ, κληρονόμους,και αριστοκράτες.Οι γυναίκες πάνε και έρχονται στη ζωή του σχεδιαστή δίνοντάς του έμπνευση και συντροφιά, μέχρι που συναντά μια νεαρή, δυναμική γυναίκα, την Alma που γίνεται μούσα, ερωμένη του, και φέρνει τα πάνω κάτω.