X

Οι τέχνες στο σπίτι σας | 7 ιδέες για να περάσετε δημιουργικά τον χρόνο σας

Θεατρικές παραστάσεις, όπερα, εικαστικές εκθέσεις και καλλιτεχνικοί διάλογοι στην οθόνη σας.

Απολαύστε την αγαπημένη σας παράσταση, μια ξενάγηση σ' έναν χώρο τέχνης ή έναν διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών στην οθόνη σας, από την άνεση του σπιτιού σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ποτήρι κρασί και καλή διάθεση.

Η online agenda της εβδομάδας

Εθνικό Θέατρο

Αυτή την εβδομάδα προστίθεται και μια ακόμη παράσταση, το έργο Συρανό ντε Μπερζεράκ του Εντμόν Ροστάν, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου κατά τη θεατρική περίοδο 2010-2011. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες, από τις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 Απριλίου, έως και την ίδια ώρα της Κυριακής, 12 Απριλίου.

Το πρόγραμμα για την τρέχουσα εβδομάδα διαμορφώνεται ως εξής:

Eπαναλαμβάνονται οι προβολές των παρακάτω παραστάσεων:

Μακμπέθ, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μια συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη (Παρασκευή 10/4, στις 21:00).

Hotel Éternité, του Γιάννη Καλαβριανού, σε σκηνοθεσία του ίδιου (Κυριακή 11/4, στις 21:00).

Χίλιες και μία ιστορίες, (για παιδιά από 5 χρόνων) του Μάικ Κέννυ, σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη (Σάββατο 12/4 στις 17:00  & Κυριακή 12/4 στις 12:00).

Μέγαρο Μουσικής

Μια από τις σπουδαιότερες όπερες των αρχών του 20ού αιώνα, η "Ηλέκτρα" του Ρίχαρντ Στράους με τη μοναδική Αγνή Μπάλτσα στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας, διαδέχεται στη διαδικτυακή "σκηνή" του Μεγάρου τη "Λούλου" και τη "Στέψη της Ποππαίας", το Σάββατο 11 Απριλίου στις 9:30 μ.μ. (με ελληνικούς υπότιτλους), που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του κύκλου ψηφιακών αναμεταδόσεων "Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο". Πρόκειται για ένα μονόπρακτο "ψυχολογικό" μελόδραμα βασισμένο στον αρχέγονο μύθο, το οποίο γράφτηκε πάνω σε λιμπρέτο του αυστριακού συγγραφέα Χούγκο φον Χόφμανσταλ, στενού συνεργάτη του Στράους.

Εθνική Λυρική Σκηνή

Με στόχο να φέρει το καλλιτεχνικό της έργο πιο κοντά σε όλους όσους το έχουν ανάγκη –αυτή την περίοδο της κοινωνικής αποστασιοποίησης–, η Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκινά έναν νέο κύκλο δωρεάν μεταδόσεων μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και μουσικού θεάτρου σε συνεργασία με την ΕΡΤ, αλλά και μέσω του ιστοτόπου της, www.nationalopera.gr.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Τo #snfccAtHome σας ξαναφέρνει σε επαφή με το έργο του Πάμπλο Πικάσο μέσα από τη μαγνητοσκοπημένη Διάλεξη: Ο Πικάσο πέρα από τον μύθο, της καθηγήτριας Ιστορίας της Σύγχρονης Τέχνης Άντρης Μιχαήλ. Αυτή την εβδομάδα, στις Παραβάσεις, το Θεατρικό Αναλόγιο του ΚΠΙΣΝ, ο Νίκος Χατζόπουλος ζωντανεύει το διήγημα του πατέρα της λογοτεχνίας μυστηρίου και τρόμου Έντγκαρ Άλαν Πόε, Η Πτώση του Οίκου των Άσερ, υπό την σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ευαγγελάτου, την Κυριακή 12/04 στις 19.00.

Έκθεση εικαστικών

Κώστας Τσόλης

Η αίθουσα τέχνης "εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου" διατηρεί ζωντανή τη σχέση της με το φιλότεχνο κοινό. Προσαρμοζόμενη στη νέα πραγματικότητα, η γκαλερί συνεχίζει το πρόγραμμα εκθέσεων της μέσα από το διαδίκτυο, επιθυμώντας να προσφέρει διέξοδο και ανάσα σε μια περίοδο πρωτόγνωρη για όλους μας.  

Η τέχνη και η ασθένεια έχουν μία παράλληλη ιστορία. Η τέχνη εμπνέεται από τις συνθήκες ζωής και την ανθρώπινη κατάσταση, ενώ ο άνθρωπος αναζητά από εκείνη τις διεξόδους του σε μια άλλη εμπειρία και σε νέες αισθήσεις.

Food for thought

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών και η Καλλιτεχνική διευθύντρια Καλλιόπη Ευαγγελίδου συνεχίζουν το καλλιτεχνικό έργο με σειρά δράσεων, δημιουργώντας με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ένκε Φεζολλάρι μια πλατφόρμα για εξ’αποστάσεως επικοινωνία καλλιτεχνών, επιστημόνων και κοινού, με τον τίτλο Food for Thought. Στην πλατφόρμα αυτή άνθρωποι από διάφορα μετερίζια της τέχνης (συνο)μιλούν με το κοινό για την τέχνη τους. Ένα φιλόδοξο, μα και ανθρώπινο πρότζεκτ που στοχεύει τις μοναχικές ημέρες που διανύουμε λόγω του αναγκαστικού μας εγκλεισμού να μας γεμίσει με λίγο φως και χαρά.

"Ο Αουγκούστο Μποάλ λέει "είμαστε θέατρο ακόμη κι όταν δεν κάνουμε θέατρο" θέτοντας σαν βάση για την απόδειξη της θέσης αυτής την ταυτόχρονη δράση και παρατήρηση της δράσης αυτής. Αυτή η ταυτόχρονη, σχεδόν αντανακλαστικά παρατήρηση της δράσης είναι αυτό που διαφοροποιεί ίσως τον άνθρωπο ηθοποιό από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Κι ίσως η ώρα που σταματούμε να είμαστε ηθοποιοί είναι ακριβώς η στιγμή που σταματάμε να παρατηρούμε σαν τρίτοι τις δράσεις μας, που χάνουμε τον πιο πολύτιμό μας θεατή, αυτόν που με το βλέμμα του αποκαθηλώνει την μοναδικότητα μας, διαλύει τον ατομικισμό μας και μας καρφιτσώνει στο ταμπλό ενός ευρύτερου γίγνεσθαι με κοινά τα ατομικά χαρακτηριστικά. Τον εαυτό μας" σημειώνει η  καλλιτεχνική διευθύντρια Καλλιόπη Ευαγγελίδου.

ΕΜΣΤ στο σπίτι

Κάθε άνθρωπος είναι ένα έργο τέχνης. Στο πλαίσιο αυτής της σειράς αναρτούνται ιστορίες συνυφασμένες με έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ, όπως τις διηγούνται όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Face Forward …into my home”.

Αυτή την εβδομάδα ακούμε την ιστορία του Mo-Sabi, ο οποίος μοιράζεται μαζί μας τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει αλλά και τους στόχους που έχει θέσει στη ζωή του, τους συμβολισμούς των τατουάζ του, την αγάπη του για τη μυολογία και την επιθυμία του να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.