X

77η Mostra: Τα σημαντικότερα βραβεία του φεστιβάλ Βενετίας 2020

Η σκηνοθέτιδα Chloé Zhao ήταν η μεγάλη νικήτρια της βραδιάς.

Στο 77o Φεστιβάλ της Βενετίας η Chloé Zhao έγινε η πρώτη γυναίκα τα τελευταία δέκα χρόνια που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία "Nomadland". Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Frances McDormand η οποία υποδύεται μία γυναίκα που όταν χάνει τα πάντα αποφασίζει να ζήσει ως νομάς στις ΗΠΑ τού σήμερα. Γεννημένη στην Κίνα, η Zhao έχει μία ισχυρή παρουσία στο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά με ταινίες όπως το The Rider.

Η κριτική επιτροπή της 77ης Μόστρα, με πρόεδρο την Cate Blanchett, απένειμε επίσης μεταξύ των σημαντικότερων βραβείων τα εξής:

Μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής: "Nuevo Orden" του Michel Franco (Μεξικό)

Michel Franco

Αργυρός Λέοντας καλύτερης σκηνοθεσίας: στον Ιάπωνα Kiyoshi Kurosawa για την ταινία  "Wife of a Spy" (Η γυναίκα ενός κατασκόπου).

Βραβείο καλύτερου σεναρίου: στον Ινδό Chaitanya Tamhane, σεναριογράφο και σκηνοθέτη της ταινίας  "The disciple"

Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής:  στην ταινία "Αγαπητοί Σύντροφοι" του Αντρέι Κοντσαλόφσκι (Ρωσία)

Βραβείο α΄γυναικείου ρόλου: στη Βρετανίδα Vanessa Kirby για τον ρόλο της στην ταινία "Pieces of a woman"  του Kornél Mundruczó

Vanessa Kirby

Βραβείο α΄ανδρικού ρόλου: στον Ιταλό Pierfrancesco Favino για την ερμηνεία του στην ταινία "Padrenostro" του Claudio Noce (Ιταλία)

Pierfrancesco Favino

Βραβείο "Μαρτσέλο Μαστρογιάνι" καλύτερου/ης νέου/ας  ηθοποιού: στον Ιρανό Roohollah Zamani, ένα παιδί από τους δρόμους της Τεχεράνης πρωταγωνιστής στον πρώτο του ρόλο του στην ταινία "Khorshid" του Majid Majidi.

Πηγή: Madamefigaro.gr