X

Νύχτες πρεμιέρας | Ο Λουκάς Κατσίκας προτείνει 6 ταινίες

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει σήμερα αυλαία και ο καλλιτεχνικός του διευθυντής ξεχωρίζει κάποια από τα highlights της διοργάνωσης.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν από σήμερα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, με την 26η διοργάνωσή τους - την πρώτη που θα πραγματοποιηθεί σε θερινά σινεμά. Πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, το φεστιβάλ επιδιώκει να μεταμορφώσει για ακόμα μία χρονιά την πρωτεύουσα σε μία μεγάλη αίθουσα σινεμά, παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία και να καταστήσει σαφές ότι όταν οι καιροί είναι ζοφεροί ο άνθρωπος διψά για ακόμα περισσότερη τέχνη και πολιτισμό. 

Με αφορμή την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Λουκάς Κατσίκας ξεχωρίζει και προτείνει έξι ταινίες και ένα αφιέρωμα από τον φετινό προγραμματισμό.

NOMADLAND (2020, ΗΠΑ, 107’)

Σκηνοθεσία: Chloé Zhao

Από τις αγαπημένες σκηνοθετικές ανακαλύψεις του Φεστιβάλ, η ταχύτατα ανερχόμενη Chloé Zhao (Χρυσή Αθηνά για το "The Rider") επιστρέφει με ένα road movie που ήδη προοιωνίζεται για τις μεγάλες βραβεύσεις της σεζόν. Οδηγός του η Frances McDormand, στον πρώτο της ρόλο μετά τον οσκαρικό θρίαμβο των "Τριών Πινακίδων Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι". Ένα οδοιπορικό προσωπικής αυταπάρνησης και γυναικείας ενδυνάμωσης με σκηνικό το λυρικό τοπίο της σύγχρονης αμερικανικής Δύσης, κατά τη δραματική περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης 2007-09.

Η ταινία είναι μια ευγενική παραχώρηση των εταιριών Odeon / Fox Searchlight.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr