X

Αισχύλου, Χοηφόροι στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

Την Κυριακή 11/10 μέσω live streaming.

Με το δεύτερο έργο της Ορέστειας, της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας του αρχαίου ελληνικού δράματος, θα ξεκινήσει η διαδρομή των φετινών "Παραβάσεων". Οι Χοηφόροι, έργο μεγάλης λυρικής πνοής, μας δίνουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε αναλυτικά όλη την επίπονη, αλλά συναρπαστική διαδικασία τού χτισίματος του τραγικού ήρωα: πώς το περιβάλλον του και οι θεοί τον ωθούν στην πράξη, πώς ο ίδιος διστάζει κι αντιστέκεται, πώς παίρνει τη δύναμη να εκτελέσει τη μητροκτονία και πώς έρχεται τελικά αντιμέτωπος με την οδυνηρή συνειδητοποίηση και τις Ερινύες.

Οι Παραβάσεις, η σειρά δραματοποιημένων αναλογίων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιστρέφουν υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Έκτορα Λυγίζου. Στη φετινή εκδοχή τους εξερευνούν την εξέλιξη του ηρωικού προτύπου από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ξεκινώντας από εμβληματικές μορφές ηρώων των αρχαίων χρόνων (Ορέστης, Αχιλλέας) και εξετάζοντας στην πορεία χαρακτηριστικούς ήρωες της Αναγέννησης και του ύστερου Διαφωτισμού, θα καταλήξουμε στους αντιήρωες του σύγχρονου κόσμου, επιχειρώντας έτσι μια ιδιόμορφη αφήγηση της ενηλικίωσης του ανθρώπου όπως αυτή καθρεφτίζεται στις ιστορίες και τους μύθους του.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Διασκευή - Σκηνοθετική Επιμέλεια: Έκτορας Λυγίζος
Μουσικό - Ηχητικό περιβάλλον: The Boy
Ερμηνεύουν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Στέλλα Βογιατζάκη, Σοφία Κόκκαλη, Έκτορας Λυγίζος, Άννα Μάσχα, Ηρώ Μπέζου, The Boy


Κυριακή 11/10, 18.00, ΦΑΡΟΣ, Live streaming: snfcc.org/ParabasesAeschylus, Facebook & YouTube @SNFCC