Η φθινοπωρινή πολιτιστική ατζέντα αποκτά το πιο ενδιαφέρον σημείο αναφοράς, καθώς μια δυνατή θεατρική συνάντηση ετοιμάζεται να μαγέψει το κοινό. Το εμβληματικό κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχωφ, Ο Βυσσινόκηπος, ανεβαίνει από τις 30 Οκτωβρίου στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, φέρνοντας στη σκηνή μια αισθητική εμπειρία υψηλών προδιαγραφών.
Μια αριστοκρατική παραγωγή με λαμπερό θίασο
Η σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου, η εμβληματική απόδοση του Μάριου Πλωρίτη και οι ατμοσφαιρικές μελωδίες του Στέφανου Κορκολή συνθέτουν το ιδανικό πλαίσιο για την αναβίωση ενός κόσμου γεμάτου αναμνήσεις και δραματική ένταση. Η Κάτια Δανδουλάκη ηγείται ενός εξαιρετικού θιάσου πρωταγωνιστών, στον οποίο συμμετέχουν ο Μελέτης Ηλίας, ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Τάκης Παπαματθαίου, η Ιωάννα Ασημακοπούλου, ο Χρήστος Πλαΐνης, η Ευγενία Ξυγκόρου, η Νάνσυ Μπούκλη, ο Χάρης Φλέουρας, ο Γιώργος Νούσης και ο Γιάννης Λατουσάκης, ενώ ξεχωρίζει η συμμετοχή της Κατιάνας Μπαλανίκα.
Ο Βυσσινόκηπος, ένα τεράστιο και πανέμορφο κτήμα γεμάτο λευκά λουλούδια, μετατρέπεται στο απόλυτο σύμβολο μιας αριστοκρατίας που παρακολουθεί τον κόσμο της να αλλάζει. Οι αναμνήσεις της παλιάς ζωής συγκρούονται με την ορμητική άνοδο μιας νέας εποχής, δημιουργώντας ένα αισθητικό και συναισθηματικό αφήγημα που αγγίζει άμεσα τις ευαίσθητες χορδές κάθε θεατή.
Η καλλιτεχνική ματιά της σκηνοθεσίας
"Κάποτε υπήρχε ένας πανέμορφος κήπος - δεν υπάρχει πια..
1902. Στο γύρισμα του αιώνα, με τις ταραχές και τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που έρχονται (αλλαγές που δε μπορεί να διαχειριστεί), η παλιά αριστοκρατική οικογένεια της Λιούμποβ Αντρέγιεβνα παραδίνεται στη θύελλα της επερχόμενης καταστροφής. Μια νέα τάξη, αυτή των πρώην δουλοπάροικων, αναδύεται και είναι μιατάξη χωρίς παρελθόν που χτίζει το μέλλον με τα χέρια της.
Αυτή η τάξη θα επιζήσει καταστρέφοντας την προηγούμενη άμαθη και αδύναμη αριστοκρατία, που ξεπουλάει τις περιουσίες της γιατί δεν ξέρει ούτε να τις αξιοποιήσει ούτε να τις διαχειριστεί.
Οικογένειες καταστρέφονται, σχέσεις ρημάζουν, σπίτια και πανέμορφοι κήποι που κάποτε φιλοξένησαν μια ιδανική παιδική ηλικία βγαίνουν στη δημοπρασία. Αφήνονται να γκρεμιστούν ενώ οι άνθρωποι το μόνο που κάνουν είναι να αυταπατώνται και να φλυαρούν για τα περασμένα που δεν θα γυρίσουν, για τα τωρινά που δεν τα βλέπουν, για τα μελλούμενα που δεν τα ορίζουν.
Κι όμως ο Τσέχωφ δεν επικρίνει τους ήρωες του. Αυτός ο "αντικειμενικός και αμερόληπτος μάρτυρας" όπως χαρακτηρίζει τον εαυτό του, τους σκιαγραφεί με αγάπη, κατανόηση και συμπόνια για τις αυταπάτες και τις φαντασιώσεις τους. Είναι μαζί τους βαθιά και ανθρώπινα μελωδικός και τρυφερός.
Μήπως αυτός ο καιρός που περιγράφει ο Τσέχωφ θυμίζει το δικό μας καιρό;
Τα πεσμένα από το τσεκούρι δέντρα του βυσσινόκηπου, μήπως είναι τα δικά μας σπίτια που κατάσχονται στο όνομα μιας εξέλιξης που δεν μας αφορά; Μήπως η δική μας παιδική ηλικία θρυμματίζεται παραδομένη στο τσεκούρι εκείνων που έρχονται " ανεπαισθήτως " όπως μας λέει κι ο ποιητής;
Αυτή η παράσταση στήθηκε ακολουθώντας και μελετώντας το υπέροχο και προφητικό κείμενο του Άντον Τσέχωφ, που δείχνει να διατρέχει τους αιώνες και να αντικατοπτρίζει το τότε και το σήμερα." Σοφία Σπυράτου
Η σκηνοθέτις προσεγγίζει τους ήρωες με τρυφερότητα, αναδεικνύοντας τις ανθρώπινες αυταπάτες μέσα από ένα σύγχρονο πρίσμα που καθιστά το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πληροφορίες παράστασης
Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Κωνσταντίνος Σκουρλέτης, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη και τους φωτισμούς ο Περικλής Μαθιέλλης.
Ιnfo
Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη | Αγίου Μελετίου 61 Α
Ημέρες και ώρες παραστάσεων | Από τις 30 Οκτωβρίου
Τετάρτη 19.30 | Πέμπτη 20.00 | Παρασκευή 21.00 | Σάββατο 18.00 & 21.00 | Κυριακή 19.30 | Διάρκεια 90’ (διάλειμμα)