X

14 βιογραφίες που παίζονται στα αθηναϊκά θέατρα

Καλλιτέχνες, επιστήμονες, συγγενείς εμβληματικών προσωπικοτήτων που έγραψαν ιστορία ζωντανεύουν στη θεατρική σκηνή μέσα από δεκατέσσερα πρωτότυπα έργα δίνουν αιτίες και αφορμές για θεατρική έξοδο.

Η περίοδος των γιορτών προσφέρετε για θεατρική έξοδο και οι επιλογές που δίνονται φέτος είναι πολλές. Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της σεζόν φέρνουν στη σκηνή προσωπικότητες που έγραψαν τη δική τους ιστορία και άφησαν το αποτύπωμα τους, όπως ο Χαλεπάς, ο Βαβακάρης, η Κιουρί, ο Άσιμος, η Γώγου, η Μπέλλου και πολλά άλλα πρόσωπα. Για να βοηθήσουμε στις επιλογές σας συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουν τις δεκατέσσερις βιογραφίες που παίζονται αυτή τη στιγμή. 

Μορφές του ελληνικού πενταγράμμου

Συγκινητική είναι η Άννα Βαγενά στο μονόλογο "Αγγέλα Παπάζογλου" που βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Η παράσταση, με λόγο συγκινητικό, διατρέχει τα πιο σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας και διανθίζεται από χαρακτηριστικά ρεμπέτικα τραγούδια σε αυθεντικές ηχογραφήσεις και επανεκτελέσεις (Μεταξουργείο). Μια άλλη ρεμπέτισσα, η Σωτηρία Μπέλλου παίρνει σάρκα και οστά στη σκηνή στην παράσταση "Σωτηρία με λένε".  Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου που αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού παίζεται σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παπαγεωργίου με πρωταγωνίστρια την Κάτια Γκουλιώνη (Μικρό Χορν).  

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου στο "Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης"

Η παράσταση "Εγώ ο Μάρκος Βαμβακάρης" με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Θανάση Παπαγεωργίου βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Βαμβακάρη όπως την κατέγραψε η Αγγελική Βέλλου-Κάιλ. Το κείμενο υπογράφει η Νάνση Τουμπακάρη, η οποία έχει επιλέξει με προσοχή τα πιο ουσιαστικά γεγονότα της ζωής του, για να μας τα παρουσιάσει με τη χρονική τους αλληλουχία. Γεγονός που μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από τη ζωή του Μάρκου (1905-1972) να παρακολουθήσουμε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας (Στοά). Όσοι τραγούδησαν ειλικρινά παραμένουν διαχρονικοί και κλασικοποιούνται, όπως ο Νικόλα Άσιμος. Η μουσικοθεατρική παράσταση "Νικόλας Άσιμος: Εγώ με τις ιδέες μου..." σε κείμενο/σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη και πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Παπαχρήστο εμπνέεται από τη ζωή και το έργο του αντισυμβατικού, ανήσυχου, προφητικού μουσικού και ποιητή που στηλίτευσε το ξεπούλημα του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία των πλαστών αναγκών (Χώρος 2510).  

Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr