Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Τέχνη και η γαστρονομία κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Και οι δύο προϋποθέτουν αριστεία στην εκτέλεση, καινοτομία στη σκέψη, ευρεσιτεχνία στην υλοποίηση, αισθητική στο τελικό αποτέλεσμα. Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή φαίνεται να βαδίζει σε αυτή τη συλλογιστική.
Για αυτό, και παρουσιάζει μία νέα δράση, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στο μικρο-σύμπαν της ελιάς και του πολύτιμου ελληνικού ελαιολάδου. Αντλώντας έμπνευση από το έργο του Vincent van Gogh "Η συγκομιδή της ελιάς" που εκτίθεται στον πρώτο όροφο της μόνιμης Συλλογής του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, στις 30 Οκτωβρίου εγκαινιάζεται μια ξεχωριστή δράση γευσιγνωσίας ελαιόλαδου μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του chef Αριστοτέλη Μέγκουλα, η οποία θα πραγματοποιείται μια φορά τον μήνα στο Café-Restaurant του Ιδρύματος.
"Οι ελιές είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικές, κι αυτό ακριβώς αγωνίζομαι να πετύχω. Μιλώ για ένα ασημί πότε γαλάζιο, πότε πρασινωπό, μπρούντζινο, ασπριδερό σε έδαφος κίτρινο, ροζέ, βιολετί ή πορτοκαλί, μέχρι το θαμπό κόκκινο της ώχρας. Αλλά πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο. Μου ταιριάζει πάντως, και με γοητεύει να δουλεύω μες στο χρυσαφί ή το ασημί", γράφει ο Van Gogh στον αδελφό του τον Απρίλιο του 1889 με την επιστολή του να ολοκληρώνεται με τη φράση: "Η ελιά είναι άλλο πράγμα, είναι Delacroix, αν θέλουμε να τη συγκρίνουμε με κάτι".
Ξεκινώντας από τους γαλλικούς ελαιώνες που ενέπνευσαν τον Van Gogh, ο σεφ Αριστοτέλης Μέγκουλας αναλαμβάνει χρέη ξεναγού στον μαγικό κόσμο του ελαιολάδου. Με τη συμβολή του, μαθαίνουμε πώς να αναγνωρίζουμε ένα ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας μέσα από τα γευσιγνωστικά του χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του θα μυηθούμε σε ένα από τα σημαντικότερα συστατικά της ελληνικής γαστρονομίας. Πώς γίνεται το πέρασμα από την ελιά στο ελαιόλαδο; Πώς η διαδικασία αυτή τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα, τα έθιμα και τις παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα, ποιος είναι ο ρόλος του ελαιόλαδου σήμερα και πώς άραγε θα εξελιχθεί στο μέλλον;
Οι προαναφερθείσες ερωτήσεις βρίσκουν απαντήσεις. Ή τουλάχιστον πρόκειται να μέσα από τις γνώσεις και την εμπειρία του. Η γευσιγνωσία ελαιολάδου συνοδεύεται με φρέσκο ζυμωτό ψωμί από το εστιατόριο ΑΚΡΑ, ψημένο στον ξυλόφουρνο, αλλά και φρεσκοψημένα καρβελάκια χωρίς γλουτένη από τον φούρνο Asterisque και λαμβάνει χώρες τις παρακάτω Τετάρτες του έτους.
Ημέρες διεξαγωγής:
Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024
Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Τετάρτη 23 Απριλίου 2025
19:00-21:00