Με κρέας και με ψάρι, με μεσογειακά ή διεθνή twists, κλασική ή σύγχρονη: εδώ θα βρείτε όλες τις διαφορετικές ιδέες για να την απολαύσετε.
"Varoulko Seaside": Ελληνική γεύση που γράφει ιστορία
Mε τις άνετες και ζεστές του σάλες να επιβλέπουν τη γοητευτική προμενάδα του ανανεωμένου Μικρολίμανου αφ’ υψηλού, αλλά και τις γεύσεις του να διαπνέονται από φρέσκο δημιουργικό αέρα, το "Varoulko Seaside" υποδέχεται τη νέα σεζόν με τη θαλπωρή του κλασικού και τη σπουδαία ιστορία του για κληρονομιά. Περισσότερες από τρεις δεκαετίες στον αφρό της ψαροφαγίας μετράει πια το θρυλικό εστιατόριο, που άλλαξε το χάρτη της θαλασσινής γεύσης στην Αθήνα και την Ελλάδα, με τον σεφ Λευτέρη Λαζάρου, σταθερά στο τιμόνι του καπετάνιου, να μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στη φινέτσα και τη νοστιμιά. Κλασικό όχι μόνο για τη βραβευμένη κουζίνα του, αλλά και για τη συνολική εστιατορική εμπειρία που προσφέρει, εναλλάσσει signature προτάσεις όπως η σούπα με πεπρώτη ύλη που φτάνει καθημερινά στην κουζίνα του. Έτσι, και με την κουζίνα του ανοιχτή από τη μία το μεσημέρι, όχι μόνο για ξεχωριστά γεύματα, αλλά και για casual στιγμές καλοφαγίας με φόντο το γαλάζιο της θάλασσας, το "Varoulko Seaside" παραμένει το ασφαλές μας γευστικό λιμάνι για ακόμη μία χρονιά.
Tip: Η πλούσια κάβα, με εκλεκτές ετικέτες και σπουδαία αποστάγματα, είναι ιδανικός συνοδός για το γεύμα μας, ενώ σπουδαία εμπειρία από μόνα τους είναι τα φινετσάτα επιδόρπια του Θοδωρή Μωυσίδη.
Ακτή Κουμουνδούρου 54-56, Μικρολίμανο, 2105228400, varoulko.gr, IG:@varoulkoseaside
"Βασίλαινας": Το εμβληματικό εστιατόριο της πόλης
Περισσότερα από εκατό χρόνια μετρά στα πελάγη της ελληνικής κουζίνας το εστιατόριο του Θανάση Βασίλαινα και δεν έχει κερδίσει τυχαία την κορυφαία θέση του στην εστιατορική ιστορία της πόλης. Ταυτισμένο με τη φινετσάτη, comfort πτυχή της ελληνικής γεύσης παραμένει αγαπημένο για τη σάλα που αποπνέει θαλπωρή κλασικού, φιλτραρισμένη όμως από ένα ανανεωτικό πρίσμα. Αυτό κρατά και τη γευστική πρόταση της κουζίνας σταθερά στην αιχμή της αθηναϊκής καλοφαγίας, ώστε το εμβληματικό εστιατόριο στον κομψό χώρο των Ιλισίων να είναι σταθερό σημείο αναφοράς. Φρέσκο, ανανεωμένο και πιο ανήσυχο από ποτέ, μπαίνει στη νέα σεζόν με ολοκαίνουργιες ιδέες, αλλά και αγαπημένα πιάτα, πάντα στη λίστα των φαβορί, ενώ η head-to-tail φιλοσοφία που αναπτύσσει συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έρχεται ακόμη πιο δυναμικά στο προσκήνιο, με συνταγές που φροντίζουν να αναδείξουν ακόμη και τα πιο ταπεινά από τα κομμάτια της εξαιρετικής πρώτης ύλης που συγκεντρώνει η κουζίνα. Παράλληλα, πιάτα φτιαγμένα για τη μέση, κι αναθεωρημένες εκδοχές κλασικών φαβορί θυμίζουν γιατί ο "Βασίλαινας" είναι ένα όνομα άμεσα συνδεδεμένο με την αστική κληρονομιά της πόλης.
Tip : Η πλούσια, πολυσυλλεκτική κάβα του "Βασίλαινα", με ετικέτες προσεκτικά επιλεγμένες για κάθε περίσταση και χρονιές που δύσκολα συναντάμε αλλού, είναι ένας ιδανικός ξεναγός, τόσο για τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα όσο και για τις διεθνείς οινικές τάσεις
Βρασίδα 13, Ιλίσια, 2107210501, www.vassilenas.gr, FB: Vassilenas Restaurant, IG: @vassilenasrestaurant
"Κυβέλη": Ένα hip στέκι στα κεντρικά
Στην Κυψέλη εδρεύει εδώ και κάμποσα χρόνια ένα σποτ με προσωπικότητα, που χρησιμοποιεί ποιοτικές πρώτες ύλες και έχει αγαπηθεί από τον κόσμο που συχνάζει στην περιοχή. Μάλιστα, η προνομιακή του θέση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου το έχει κάνει ανάρπαστο. Ιδανική για έξοδο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, η "Κυβέλη" είναι το στέκι που θα προτιμήσουν όσοι θέλουν ένα παραδοσιακό αθηναϊκό μεζεδοπωλείο. Η Ποπάι και Σουίπι σαλάτα είναι εγγυημένη απόλαυση, όπως και το ταμπουλέ με μαύρες φακές, το ταλαγάνι στη σχάρα με μαρμελάδα πορτοκαλιού και οι signature κολοκυθοκεφτέδες. "Από το τηγάνι" επιλέγουμε κριθαρότο λαχανικών ή με κοτόπουλο, τα κλασικά τηγανητά καλαμαράκια και το ψαρονέφρι σοτέ λουσμένο με σάλτσα μελιού. Τα εκλεκτά αποστάγματα είναι ό,τι πρέπει για να ξεδιψάσουμε, όπως και η μεγάλη ποικιλία από ελληνικές και ξένες μπίρες. Με τόσες λαχταριστές επιλογές, τα τραπέζια της "Κυβέλης" παραμένουν γεμάτα έως αργά. Γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να κάνετε κράτηση.
Tip: Προτιμήστε σμυρναίικο χαλβά και κρέμα καταλάνα για ένα γλυκό finissage.
Επτανήσου 15, Κυψέλη, 2108219406, www.kybeli.gr, FB: Κυβέλη, IG: @kyveli_kypselι
Συνεχίστε την ανάγνωση στο athinorama.gr