Έχετε φτιάξει βαλίτσες και είστε έτοιμοι για τις καλοκαιρινές σας διακοπές στην Ιταλία. Πριν φύγετε, καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στους παράξενους κανόνες που έχουν επιβάλλει ορισμένοι προορισμοί.
Για παράδειγμα, ένα ψαροχώρι δίπλα στη λίμνη Κόμο επέβαλε πρόστιμα έως και 200 ευρώ (170 λίρες) σε άτομα που περιφέρονται στους δρόμους με γυμνό στήθος ή με μαγιό, σε μια τελευταία προσπάθεια να καταστείλει τους άξεστους τουρίστες.
Κανόνες για ευπρεπή εμφάνιση
Η Varenna δέχεται πιέσεις από τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών και έτσι οι αρχές αναγκάστηκαν να θεσπίσουν νέους κανόνες που αποσκοπούν στη διατήρηση της εμφάνισης του χωριού και στην εξασφάλιση μιας μικρής ηρεμίας και γαλήνης για τον πληθυσμό του, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 650 κατοίκους και ζει όλο το χρόνο.
Απαγορεύεται πλέον η περιπλάνηση στο χωριό χωρίς πουκάμισο ή μόνο με μαγιό – ρούχα που προορίζονται αυστηρά για παραλίες δίπλα στη λίμνη ή εκδρομές με σκάφος στο Κόμο. Όσοι δεν συμμορφώνονται κινδυνεύουν με πρόστιμα μεταξύ 50 και 200 ευρώ.
Επιπλέον, οι τουριστικές ομάδες έχουν περιοριστεί σε όχι περισσότερα από 25 άτομα και δεν πρέπει να κατακλύζουν τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια της Varenna, ενώ στους ξεναγούς έχει απαγορευτεί η χρήση μεγαφώνων.
"Η Varenna είναι ένα υπέροχο χωριό και είμαστε περήφανοι που καλωσορίζουμε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο", δήλωσε ο δήμαρχος Mauro Manzoni. "Ωστόσο, η ποιότητα ζωής των κατοίκων μας δεν μπορεί να θυσιαστεί στον βωμό του μαζικού τουρισμού".
Οι κανόνες ισχύουν εδώ και μερικές ημέρες και φαίνεται ότι έχουν υιοθετηθεί ευρέως από όσους ζουν στη Βαρένα, ειδικά ο ενδυματολογικός κώδικας. "Στην παραλία, μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά όταν περπατάς και πηγαίνεις σε καταστήματα, εστιατόρια, εκκλησίες ή στην πλατεία, πρέπει να ντύνεσαι ευπρεπώς", δήλωσε ένας ιδιοκτήτης καταστήματος στο TGCom24 του Mediaset.
Ένας άλλος ιδιοκτήτης καταστήματος είπε: "Ήταν καιρός. Είναι ένα σωστό μέτρο. Το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η εφαρμογή του".
Νέα δεδομένα
Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Ιταλία έχουν επιβάλει παρόμοια μέτρα καθώς διαχειρίζονται τον υπερβολικό τουρισμό.
Το 2022, ο τότε δήμαρχος του Sorrento περιέγραψε το περπάτημα με μαγιό και γυμνό στήθος ως "διαδεδομένη άσεμνη συμπεριφορά" που αμαύρωνε την εικόνα της πόλης και επέβαλε υψηλά πρόστιμα.
Στην κοσμοπολίτικη παραθαλάσσια πόλη Portofino, οι selfies απαγορεύτηκαν το 2023 και ορισμένες περιοχές χαρακτηρίστηκαν ως "ζώνες απαγόρευσης αναμονής" για να αποτρέψουν τους τουρίστες από το να περιφέρονται για πολύ ώρα σε ένα σημείο.