X

Ones to watch | To LAVIATE είναι το νέο πολλά υποσχόμενο ελληνικό brand που πρέπει να γνωρίζετε

Οι δίδυμες αδερφές Ειρήνη και Δήμητρα Σκαλιδάκη βλέπουν τη μόδα μέσα από μία διαφορετική, εξαιρετικά δημιουργική οπτική.

Το πάθος για τη μόδα, η ανάγκη για έκφραση, η αστείρευτη δημιουργικότητα και ο θαυμασμός για τις τέχνες, ήταν μερικά από τα στοιχεία που έκαναν τις δίδυμες αδερφές Ειρήνη και Δήμητρα Σκαλιδάκη να φτιάξουν το LAVIATE, το δικό τους brand. Mετά από την αποφοίτηση τους από το τμήμα Βιομοριακής και Γενετικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ταξίδεψαν στο Λονδίνο όπου και σπούδασαν Fashion Design with Print and Knitwear στο Central Saint Martins. Κατα την διάρκεια των σπουδών τους συνεργάστηκαν με σημαντικούς δημιουργούς ενώ στην πορεία απέκτησαν εμπειρία δουλεύοντας δίπλα στη Mary Katrantzou και συγκεκριμένα στο σχεδιαστικό τμήμα των ειδικευμένων υφάνσεων.

Το πάθος των σχεδιαστριών προς τα λουλούδια καθώς και ο θαυμασμός τους προς
τις τέχνες, το craftmanship και τις επιστήμες που προέρχονται από τον ελληνικό
πολιτισμό, συνέδεσε στενά το brand με το ελληνικό λουλούδι Acanthus Mollis
(Άκανθος), των Κορινθιακών Κιονόκρανων τα οποία κοσμούν τις στήλες του
ναού του Ολυμπίου Διός. Το επιστημονικό υπόβαθρο των δίδυμων αδελφών τις
οδήγησε στην έρευνα της μορφολογίας του άνθους ως διπλής στεφάνης το οποίο
περιγράφεται με την επιστημονική ορολογία: bilabiate και παραπέμπει στο όνομα
του brand LAVIATE το οποίο περιγράφει ιδανικά τις δίδυμες σχεδιάστριες με
ελληνικές ρίζες.

Γεμάτες όνειρα και στόχους, οι Ειρήνη και Δήμητρα, μιλούν στο Harper's Bazaar για την έμπνευση, τα σχέδια και το μέλλον του LAVIATE, που μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έχει ήδη καταφέρει να κάνει αίσθηση και να κερδίζει μια θέση ανάμεσα στα brands που φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν στο μέλλον. 

Με λίγα λόγια η δουλειά μας είναι… Ο συνδυασμός δημιουργικότητας και ρομαντισμού. Στο επίκεντρο των συλλογών μας βρίσκεται ο γυναικείος δυναμισμός, αναδεικνύουμε τη θηλυκή υπόσταση μέσα από μια εκκεντρική και φεμινιστική διάθεση.

Αποφασίσαμε να μπούμε σ’ αυτή τη βιομηχανία γιατί… Θεωρούμε τον χώρο της μόδας αναπόσπαστο κομμάτι έκφρασης. Η δυνατότητα να ερμηνεύσουμε τις δικές μας εικόνες για τον παρελθόν, το παρόν και σύγχρονο μέλλον μέσα από τις ιδιαίτερες υφές και σχεδιαστικά αποτελέσματα, μας ώθησε να ακολουθήσουμε το όνειρο μας.

Αγαπάμε αυτό που κάνουμε γιατί… Μέσα από το δημιουργικό μέρος που ακολουθούμε για την πραγματοποίηση μιας σειράς μας, δίνουμε έμφαση στην γυναίκα, εστιάζοντας στην προσπάθεια να αλλάξουμε την εικόνα και την υπόσταση της κοινωνικής δομής, πιστεύοντας ότι η εικόνα συμβάλλει στην προσωπικότητα και στις αλληλεπιδράσεις μας.

Το πιο ωραίο κομμάτι της δουλειάς μας είναι… Όταν ιδέες, σκίτσα και η αρχική μας έμπνευση αποδίδονται σε τελικά αποτελέσματα και ιδιαίτερα όταν ζωντανεύουν μέσα από μοναδικές γυναίκες που με τον χαρακτήρα τους αναδεικνύουν και υποστηρίζουν τις δημιουργίες μας.

Και το πιο δύσκολο είναι… Η επιμονή που χρειάζεται και η εύρεση δρόμων για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων καθώς και η συνέπεια και πίστη στην αρχική ιδέα.

Τα στοιχεία που πιστεύουμε ότι χρειάζεται κάποιος για να πετύχει σε
οποιονδήποτε τομέα είναι…
Η πειθαρχία, η αφοσίωση και η μελέτη πάνω σε μία καινοτόμα ιδέα.

Η βιωσιμότητα στη μόδα σημαίνει… Η ολοένα και μικρότερη παραγωγή μη απαραίτητων προϊόντων, συνοδευόμενη από οικολογικής συνείδησης πρώτες ύλες και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

H γυναίκα που έχουμε στο μυαλό μας όταν σχεδιάζουμε είναι… Με έντονη προσωπικότητα, ενέργεια και τάση να αναζητά προκλήσεις, εμπνευσμένη τόσο από τις τέχνες όσο και από την αισθητική γύρω της. Τα σχήματα παίζουν μεγάλο ρόλο για εκείνη, όπως και τα συναισθήματα και οι αισθήσεις. Οι κλασικές συνθέσεις του LAVIATE εφαρμόζονται στις γυναίκες του σήμερα, απελευθερωμένες από τους περιορισμούς και τολμηρές για να ενσωματώσουν διαφορετικούς τρόπους ζωής σε μηδενικό χρόνο, δίνοντας ταυτόχρονα το παρών στα "παράλληλα σύμπαντα” που ο σημερινός κόσμος απαιτεί από αυτές.

Ένα πράγμα δεν ξέραμε όταν ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά είναι… Οι πολύπλευρες απαιτήσεις της βιομηχανίας, οι οποίες θέτουν τους σχεδιαστές μπροστά από προκλήσεις δημιουργίας μίας βιώσιμης επιχείρησης.

Η πιο ωραία στιγμή από τότε που ξεκινήσαμε την πορεία μας είναι… Όταν ακούστηκε η μουσική για την έναρξη του πρώτου μας fashion show ως Ones to Watch winners για το London Fashion Week στην Spring/Summer 2019 σειρά μας.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που ξεπεράσαμε μέχρι στιγμής είναι… Στο ξεκίνημα των σπουδών μας, όπου καταφέραμε να κατοχυρώσουμε και οι δυο τις θέσεις μας στα BA στο Central Saint Martins καθώς αποδέχεται ελάχιστους φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Ο κόσμος αξίζει να μας γνωρίσει γιατί... Ξεκινώντας από μία δημιουργική διαδικασία και μία αφηγηματική ιστορία πίσω από κάθε collection αποτυπώνουμε χειροποίητα prints και ιδιαίτερες υφάνσεις, τις οποίες αποδίδουμε σε σύγχρονες σιλουέτες και θηλυκές φιγούρες με έντονα στοιχεία δυναμισμού.

Το μέλλον της μόδας είναι… Ο συνδυασμός τεχνολογίας και δεξιοτεχνίας με σκοπό την δημιουργία εξατομικευμένων προϊόντων δίνοντας χώρο για επικοινωνία ανάμεσα στα brands και τους καταναλωτές. Αυτό θα επιτρέψει στους σχεδιαστές να αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες για την έμπνευση και την κατασκευή
πίσω από τα προϊόντα.

Σε 10 χρόνια από τώρα θα θέλαμε να… Καταφέρουμε να δικτυώσουμε και να αναδείξουμε το LAVIATE ως μία βιώσιμη επιχείρηση και ένα international brand με φρέσκια διάθεση και καινοτόμες ιδέες, απευθυνόμενο σε ένα μεγάλο εύρος γυναικών που θα αναδεικνύουν την προσωπικότητά τους μέσα από τις δημιουργίες μας.

Φωτογραφίες: Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020, Μαρία Σαλταούρα, Aura Photography

Ανακαλύψτε τις συλλογές και δείτε περισσότερα για το LAVIATE στο laviate.com.

Tags