X

Μία νεαρή σχεδιάστρια κάνει το fashion sustainability 100% πραγματικότητα

Οι τσάντες της παράγονται με απόλυτα βιώσιμες πρακτικές και έχουν ήδη γίνει it-αξεσουάρ.

Τα περισσότερα it-αξεσουάρ κάθε σεζόν φέρουν την υπογραφή κάποιου γνωστού designer brand ή ιστορικού οίκου. Μερικές φορές όμως ο κόσμος της μόδας ανακαλύπτει και άλλα, ανερχόμενα labels, τα οποία -και με τη βοήθεια του internet- καταφέρνουν να γίνουν πολύ γνωστά. Η Alfeya Valrina είναι μια πολλά υποσχόμενη σχεδιάστρια η οποία υπογράφει τσάντες. Τι το διαφορετικό έχει; Εκτός από το ότι πρόκειται για πραγματικά ιδιαίτερο design, το brand της έχει σημασία γιατί δίνει πραγματική διάσταση στο πιο hot topic των ημερών, που δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητα στη μόδα. 

Ο τόπος καταγωγής της είναι η Ινδονησία και γι' αυτόν τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι χρησιμοποιεί βιώσιμες πρακτικές. Πρόκειται για μία χώρα όπου τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών δεν είναι δεδομένα, όπως στο δυτικό κόσμο. Έτσι η σχεδιάστρια σπούδασε design στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες και επέλεξε να επιστρέψει την πατρίδα της για να λανσάρει το προσωπικό της brand, υποστηρίζοντας την τοπική κοινότητα και τις γυναίκες. 

Βιώσιμες πρακτικές

Η διαδικασία παραγωγής που ακολουθεί είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον και το fair labor είναι αδιαπραγμάτευτο για τη Valrina. Δεν εισάγει υλικά από την Ευρώπη αλλά χρησιμοποιεί μόνο αυτά που παράγονται στη χώρα της από μικρούς παραγωγούς που χρησιμοποιούν επίσης βιώσιμες πρακτικές. Επιπλέον έχει επιλέξει να απασχολεί τοπικούς τεχνίτες προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να βοηθήσει την οικονομία αλλά και την αύξηση των μισθών. Να σημειώσουμε ότι η Ινδονησία είναι μία χώρα που επιλέγουν πολλά μεγάλα labels για τα εργοστάσιά τους, στα οποία δουλεύουν με εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς και συχνά σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες πολλοί ντόπιοι. 

Παράλληλα χρησιμοποιεί πολύ συγκεκριμένα μηχανήματα, τα οποία εξοικονομούν ενέργεια, προκειμένου να ελαττώσει το αποτύπωμα άνθρακα της επιχείρησής της, ενώ παράγει τσάντες κατά παραγγελία έτσι ώστε να μην έχει ποτέ overstocking. Μάλιστα χρησιμοποιεί τα left overs από τις τσάντες της για να φτιάξει άλλα αξεσουάρ, έτσι έχει πετύχει στο μεγαλύτερο βαθμό το πολυπόθητο zero waste. 

"Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό σε ό,τι αφορά τα υλικά που χρησιμοποιώ, το πώς παράγω τις συλλογές μου, πώς πληρώνω τους συνεργάτες μου αλλά και στο τι απόβλητα παράγω. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα το brand μου ήξερα ότι θέλω να είμαι πολύ προσεκτική" είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή της. Στόχος της στο άμεσο μέλλον είναι να συνεργαστεί με περισσότερες γυναίκες τεχνίτριες σε όλη την Ινδονησία. 

Τα σχέδια που μπορεί να βρει κανείς στις συλλογές της είναι πολλά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι είδαμε τις τσάντες της σε πάρα πολλά looks στις πρόσφατες εβδομάδες μόδας. Κροκό, κοτλέ, σουέντ και πολλά άλλα, με τιμές που ξεκινούν από τα 100 ευρώ περίπου και φτάνουν στα 350. 

Η συλλογή της είναι διαθέσιμη στο alfeyavalrina.com