X

Met Gala | 10 εμφανίσεις που έχουν γράψει ιστορία στον θεσμό

Το Met Gala επιστρέφει σήμερα 13 Σεπτεμβρίου -Οι iconic εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί του.

Εβδομάδες μόδας, βραβεία Oscar, Φεστιβάλ κινηματογράφου, λαμπερά events με ακόμα πιο λαμπερούς καλεσμένους που μαγνητίζουν την προσοχή του παγκόσμιου Τύπου, δημιουργούν σκάνδαλα και τάσεις. Κανένα από τα παραπάνω όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την αίγλη, το ταπεραμέντο και τον εκρηκτικό χαρακτήρα που έχει το Met Gala. Η extravagant διοργάνωση που αγαπούν καλεσμένοι και θεατές επιστρέφει μετά από έναν χρόνο απουσίας λόγω του Covid-19 πιο ανανεωμένο από ποτέ.

Μέχρι πρόσφατα, οι fans του Met Gala ανυπομονούσαν για τη στιγμή που θα γινόταν η αποκάλυψη του φετινού θέματος του και σίγουρα η ανακοίνωση ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα από ό,τι περίμεναν. Όπως είναι πλέον γνωστό το επόμενο Met Gala θα χωριστεί σε δύο μέρη, θα έχει ένα θέμα και δύο υποκατηγορίες. Το κεντρικό θέμα του event είναι η αμερικανική μόδα με το πρώτο event να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2021 με θέμα "In America: A Lexicon of Fashion" στρέφοντας την προσοχή σε σύγχρονους σχεδιαστές του 20ου και 21ου αιώνα. Το δεύτερο μέρος του Met Gala πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2022 και θα έχει ως τίτλο "In America: An Anthology of Fashion", δίνοντας έμφαση αυτή τη φορά στα 300 χρόνια αμερικανικής μόδας μέσα από καθημερινές ιστορίες και διηγήσεις που θα επικεντρώνουν "σε ζητήματα φυλής, φύλων και υλισμού".

Ως fans του Met Gala, λοιπόν, θυμόμαστε τις δέκα πιο iconic στιγμές από το κόκκινο χαλί της διοργάνωσης.

Iconic εμφανίσεις που δημιούργησαν τάσεις

1974
Δεκαετίες πριν εμφανιστούν στην επικαιρότητα οι αδερφές Kylie και Kendall Jenner, η Νο1 trendsetter ήταν η Cher. Σίγουρα είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μία και μοναδική εμφάνιση της τραγουδίστριας, ωστόσο η συγκεκριμένη από το Met Gala του 1974 δημιούργησε μία νέα τάση στις red carpet εμφανίσεις. Η τραγουδίστρια φόρεσε μία δημιουργία του Bod Mackie με διαφάνεια, φτερά και παγιέτες. Η τάση που δημιούργησε η Cher είναι το γνωστό σε όλους μας naked dress. Από τότε μέχρι σήμερα και άλλα style icons έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της όπως η Kim Kardashian με το Roberto Cavalli φόρεμα που φόρεσε το 2015, το Givenchy φόρεμα της Beyonce στο Met Gala επίσης του 2015 αλλά και η Madonna με το επίσης Givenchy φόρεμα που επέλεξε για το Met Gala του 2016. 
1977
Η εμφάνιση της Bianca Jagger το 1977 στο Met Gala είναι η απόδειξη πως το διαχρονικό και αυθεντικο στιλ, συνδυασμένο με λίγη λάμψη που είναι πάντα απαραίτητη θα κερδίζει πάντα ακόμα και τις πιο εκκεντρικές εμφανίσεις. Το θέμα της διοργάνωσης ήταν Vanity Fair: A Treasure Trove με τη Bianca Jagger να περπατά στο κόκκινο χαλί με μία halter-neck δημιουργία με metallic υφή και ασορτί εσάρπα του σχεδιαστή Halston γράφοντας ιστορία. Φυσικά, ο προορισμός για το after party μετά το Gala ήταν ένας, δηλαδή το Studio 54. 
1979
Για το Met Gala του 1979 με θέμα Fashions of the Hapsburg Era, η Jackie Onassis έγραψε μια νέα σελίδα στην ιστορία της μόδας με το Valentino φόρεμα της. Μαύρο, στράπλες, ασυναγώνιστα κομψό και διακριτικά sexy, το συγκεκριμένο φόρεμα της Jackie Onassis αποτελεί μέχρι και σήμερα πηγή έμπνευσης για όλες τις γυναίκες που αγαπούν τον μινιμαλισμό. Η εν λόγω στιλιστική επιλογή μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά σηματοδότησε τη στροφή στο ντύσιμο του style icon μετά την επιστροφή της στις Η.Π.Α όταν πέθανε ο δεύτερος σύζυγος της, Αριστοτέλης Ωνάσης. 
1995
Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας για μία εμφάνιση στο κόκκινο χαλί του Met Gala που θα μείνει στην ιστορία; Ένα αστραφτερό φόρεμα, που αναδεικνύει τέλεια τη σιλουέτα -ακόμα κι αν αυτή μοιάζει αψεγάδιαστη, κάνει τη γυναίκα που το φορά να λάμπει ακόμα περισσότερο και φέρει την υπογραφή του Gianni Versace. Αυτή την τακτική ακολούθησε το 26χρονο top model Naomi Campbell στο Met Gala το 1995 και σίγουρα αξίζει μία θέση στη λίστα με τις πιο iconic εμφανίσεις. 
1995
Όσες φορές κι αν έχει περπατήσει κανείς στο red carpet πάντοτε θα θυμάται την πρώτη φορά. Εμείς πάντως σίγουρα θυμόμαστε την πρώτη εμφάνιση της Kate Moss στο Met Gala του 1995. Το θέμα της διοργάνωσης τότε ήταν Haute Couture με το top model να το αποδίδει με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Συγκεκριμένα, επέλεξε να φορέσει ένα Calvin Klein φόρεμα σε κίτρινη παστέλ απόχρωση, αποδεικνύοντας πως η μαγεια της Υψηλής Ραπτικής κρύβεται στην απλότητα. 
1996
Το Met Gala είναι μία διοργάνωση που επιτρέπει στους καλεσμένους να φορέσουν ό,τι έχουν ονειρευτεί -αρκεί να ανταποκρίνεται στο dress code- όσο ιδιαίτερο ή κάποιες φορές τολμηρό κι αν είναι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η εμφάνιση της πριγκίπισσας Diana στο Met Gala του 1996 όταν επέλεξε να φορέσει ένα Dior slip dress σε royal blue απόχρωση διά χειρός John Galliano. Η εν λόγω εμφάνιση πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου της με τον πρίγκιπα Κάρολο και θεωρήθηκε μία στιγμή -στιλιστικής- απευλευθέρωσης για τη Lady D. 
2015
Η συγκεκριμένη εμφάνιση της Rihanna χρονολογείται στο 2015 όταν το θέμα του Met Gala ήταν China: Through the Looking Glass και λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για πολλές fashion συζητήσεις και ακόμα περισσότερα memes στο διαδίκτυο. Η εκκεντρική δημιουργία που φόρεσε η Riri στο κόκκινο χαλί ανήκει στην Κινέζα couturier Guo Pei, ζύγιζε 25 κιλά και χρειάστηκαν δύο χρόνια για να δημιουργηθεί. Σε συνέντευξη της, η Rihanna αποκάλυψε πως ακόμα και για την ίδια η συγκεκριμένη εμφάνιση παρά ήταν εκκεντρική. "Σκεφτόμουν 'Θεέ μου, είμαι κλόουν. Ο κόσμος θα γελάσει μαζί μου. Το παράκανα".
2019
Εκείνη τη χρονιά, το θέμα του Met Gala ήταν “Celebrating Camp: Notes on Fashion” και η Lady Gaga κατάφερε για ακόμα μία φορά να μην περάσει απαρατήρητη με τη φούξια δημιουργία του Brandon Maxwell που επέλεξε να φορέσει. Συγκεκριμένα, χρειάστηκαν περισσότερα από 22 μέτρα ύφασμα για να δημιουργηθεί. 
2019
Πόσες γυναίκες έχουν την ευκαιρία να ντυθούν όπως η αγαπημένη τους Disney πριγκίπισσα; Η απάντηση είναι σίγουρα ελάχιστες, αλλά η Zendaya ανήκει στην κατηγορία των τυχερών. Η ηθοποιός έκανε μία από τις πιο πολυσυζητημένες εμφανίσεις του Met Gala το 2019, περπατώντας στο κόκκινο χαλί με μία custon made δημιουργία του Tommy Hilfiger που την έκανε να μοιάζει με τη Σταχτοπούτα. Στο πλευρό της βρισκόταν ο προσωπικός φίλος και στιλίστας της, Law Roach. Πέρασαν απαρατήρητοι; Σε καμία περίπτωση. 
2019
Η Kylie Jenner και η Kendall Jenner σε καμία περίπτωση δεν πέρασαν απαρατήρητες στο κόκκινο χαλί του Met Gala το 2019. Οι δύο αδερφές φόρεσαν δημιουργίες του οίκου Versace σε λιλά και πορτοκαλί αποχρώσεις αντίστοιχα με πούπουλα και διαφάνειες.