X

Stay Bold at Cold | Η σωστή φροντίδα της επιδερμίδας και των μαλλιών στο κρύο

Η επιδερμίδα και τα μαλλιά μπορούν να διατηρήσουν τη λάμψη τους ακόμα και τον χειμώνα με την κατάλληλη φροντίδα και τα σωστά προϊόντα.

Οι ψυχρές θερμοκρασίες, ο ξηρός αέρας και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα οδηγούν στην αφυδάτωση της επιδερμίδας. Έτσι, παρουσιάζει ξηρότητα, αίσθηση τραβήγματος, ερεθισμούς, ενώ πολλές φορές μπορεί να εμφανίσει ερυθρότητα και κνησμό. Συγκεκριμένα, λόγω της έλλειψης υγρασίας, η εξωτερική κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας συγκρατεί λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της ενδοκυττάριας ανταλλαγής θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου.

Επιπλέον, μειώνεται η έκκριση του σμήγματος και, σε συνδυασμό με τις έντονες εναλλαγές της θερμοκρασίας, το μικροβίωμά της διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το υδρολιπιδικό προστατευτικό φιλμ της και η επιδερμίδα να αποκτά πιο ξηρή και τραχιά υφή, θαμπή όψη, ενώ μπορεί να ξεφλουδίσει ή να παρουσιάζει έκζεμα. Μια πολύ ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα που εκτίθεται στις εναλλαγές του καιρού γίνεται πιο εύθραυστη και ευαίσθητη, ενώ εντείνονται τυχόν δερματικές παθήσεις, όπως η ροδόχρους νόσος, ή εμφανίζονται μικρά σπασμένα αγγεία στην περιοχή των ζυγωματικών και στα πλάγια της μύτης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ειδική φροντίδα με εξειδικευμένα προϊόντα ειδικά για τη ροδόχρου νόσο, τα οποία καταπραΰνουν την επιδερμίδα, εξισορροπούν τη μικροκυκλοφορία και συστέλλουν τα αγγεία αντιμετωπίζοντας την έντονη ερυθρότητα.

Για να διατηρήσετε την υγιή όψη της επιδερμίδας σας, δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σας προϊόντα περιποίησης με υαλουρονικό οξύ, πολύτιμο συστατικό που συγκρατεί στο μέγιστο την υγρασία ακόμα και στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, κρέμες με ceramides και λιπαρά οξέα, που εξασφαλίζουν βαθιά θρέψη και ενισχύουν την παραγωγή των λιπιδίων, καθώς και έλαια φροντίδας που θα απλώσετε μετά την κρέμα ώστε να κλειδώσετε τα ενυδατικά της οφέλη.

Επιπλέον, προτιμήστε ήπια προϊόντα καθαρισμού, αποφύγετε τη μηχανική απολέπιση με scrubs που εντείνουν τον ερεθισμό και επενδύστε σε μάσκες αναδόμησης νύχτας με καταπραϋντικά συστατικά. Τέλος, η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη και τον χειμώνα, ακόμα και τις πιο βροχερές και μουντές ημέρες.

Ενάντια στην ξηρότητα

Στις ξηρές ή αφυδατωμένες επιδερμίδες οι κρέμες φροντίδας με λιπαρά οξέα και ceramides εξασφαλίζουν θρέψη και αίσθηση άνεσης.

Κρέμα θρέψης Avocado & Jojoba Hydrating Day Cream, Pai (Sephora). Κρέμα αναπλήρωσης των λιπιδίων Triple Lipid Restore 2:4:2, SkinCeuticals (skinceuticals.gr).

Συνεχής ενυδάτωση

Θωρακίστε την υγρασία στο εσωτερικό της επιδερμίδας με ενυδατικά προϊόντα που περιέχουν πανθενόλη και υαλουρονικό οξύ.

Αντιγηραντική ενυδατική κρέμα 24H Face Cream Rich Texture, M Cosmetics (στα φαρμακεία). Αμπούλες ενυδάτωσης και αναδόμησης Hyalu B5 Ampoules, La Roche-Posay (στα φαρμακεία).

Αντιμετώπιση ερεθισμών

Προϊόντα φροντίδας με centella asiatica και πεπτίδια μειώνουν την ερυθρότητα, τις ευρυαγγείες, τη ροδόχρου νόσο και τα σπυράκια.

Μάσκα νύχτας Cicapair Tiger Grass Sleepair Intensive Mask, Dr. Jart+ (Sephora). Ενυδατική καταπραϋντική κρέμα Sensitive Red Skin Facial Cream, Frezyderm (στα φαρμακεία).

Η φροντίδα τον χειμώνα

Εκτός από τη σχολαστική φροντίδα της επιδερμίδας του προσώπου σας, τους χειμερινούς μήνες δεν πρέπει να αμελείτε την ενυδάτωση του σώματος απλώνοντας μια πλούσια κρέμα θρέψης μετά από ένα ζεστό ντους, ώστε να αναπληρώσετε άμεσα τη χαμένη υγρασία. Επίσης, τα χέρια και τα χείλη είναι από τα πιο ευάλωτα στο κρύο σημεία και πρέπει πάντα να τα προστατεύετε τακτικά με τα κατάλληλα ενυδατικά προϊόντα.

Περιποίηση σώματος
Οι έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας από το καυτό ντους στο εξωτερικό περιβάλλον αφυδατώνουν την επιδερμίδα. Φροντίστε το νερό στο ντους να είναι περίπου στην ίδια θερμοκρασία με αυτήν του σώματός σας, στους 35°C, και προτιμήστε ένα αφρόλουτρο με ενυδατικούς παράγοντες. Όταν η επιδερμίδα είναι ακόμη νωπή, απλώστε την κρέμα σώματος The Body Crème της La Mer (Hondos Center).
Απαλά χέρια
Η επιδερμίδα των χεριών γίνεται εξαιρετικά εύθραυστη στο κρύο, καθώς έχει λιγότερους σμηγματογόνους αδένες από το πρόσωπο, ώστε να αναπληρώσει την υδρολιπιδική της ισορροπία. Η συχνή χρήση της κρέμας χεριών και νυχιών Biomains της Biotherm προλαμβάνει το σκάσιμο, ενώ η θερμαντική μάσκα Warm Up Perfect Ten της Patchology (Sephora) προσφέρει βαθιά θρέψη.
Όμορφα χείλη
Από τις πιο εκτεθειμένες και ευάλωτες στο κρύο περιοχές, τα χείλη χρήζουν τακτικής ενυδάτωσης τον χειμώνα με ένα προστατευτικό balm, όπως το Hydragenist Lèvres της Lierac (στα φαρμακεία). Αν έχουν ήδη σκάσει, απολεπίστε ελαφρά την επιφάνειά τους με ένα scrub χειλιών και απλώστε τη μάσκα θρέψης Lip Sleeping Mask της Laneige (Sephora) η οποία αναπληρώνει την υγρασία, αναδομεί και απαλύνει.
Λαμπερά μαλλιά
Το μυστικό είναι να προσφέρετε στα μαλλιά σας εντατική θρέψη κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον ορό Nutritive 8 H Magic Night Serum της Kérastase ή εφαρμόζοντας τη μάσκα Serie Expert Glycerol Nutrifier Masque της L’Oréal Professionnel. Για να αντιμετωπίσετε το φριζάρισμα που εντείνεται τον χειμώνα, απλώστε πριν και μετά το styling έναν leave-in ορό (στα κομμωτήρια).
Tags