X

Ξεχάστε τη ρετινόλη | Η ρετινάλη είναι το next big thing στην αντιγήρανση

Το συστατικό που χαρίζει ακόμα πιο άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα τελευταία κυρίως χρόνια η ρετινόλη θεωρείται το gold standard της αντιγήρανσης χάρη στην ιδιότητά της να επιταχύνει τους ρυθμούς του κυτταρικού μεταβολισμού, να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και να κάνει ελαφριά απολέπιση, λειαίνοντας έτσι τις λεπτές γραμμές και μειώνοντας τις ρυτίδες. Ένα νέο μέλος ωστόσο της οικογένειας των ρετινοειδών φαίνεται να απειλεί σιγά σιγά τα πρωτεία της στις προτιμήσεις των γυναικών άνω των 50, υποσχόμενο πολύ πιο άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα: η ρετινάλη.

Retinoids

Διαβάστε Επίσης

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ρετινοειδών: Μια πολύ ισχυρή μορφή, η οποία δίνεται μόνο με συνταγή γιατρού, είναι η τρετινοΐνη (πιο γνωστή και ως Retin-A). Η πιο ευρέως γνωστή μορφή είναι η ρετινόλη, η οποία βρίσκεται συχνά σε ορούς και ενυδατικές κρέμες, και μπορεί να αγοραστεί στα beauty counters. Πλέον ολοένα και περισσότερες καλλυντικές φόρμουλες εκμεταλλεύονται και τη ρετινάλη. Οι διαφορές τους, όπως πιθανόν φαντάζεστε, δεν περιορίζονται μόνο σε ένα φωνήεν.

The Vitamin A Cicle

Για να καταλάβετε τις διαφορές τους, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζεται τον κύκλο της βιταμίνης Α. H βιταμίνη Α, αφού απορροφηθεί από τον οργανισμό, μετατρέπεται σε ρετινόλη κι έπειτα σε ρετινάλη πριν τελικά γίνει ρετινοϊκό οξύ. Το ρετινοϊκό οξύ είναι η ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, η μορφή που χρησιμοποιείται στην πραγματικότητα από το δέρμα. 

Αυτό σημαίνει ότι όταν η ρετινάλη και η ρετινόλη εφαρμόζονται στο δέρμα, συμμετέχουν στον κύκλο της βιταμίνης Α στα αντίστοιχα στάδια τους: Η ρετινόλη πρέπει να μετατραπεί σε ρετινάλη και στη συνέχεια σε ρετινοϊκό οξύ, ενώ η ρετινάλη απαιτεί μόνο μία μετατροπή σε ρετινοϊκό οξύ. Είναι σημαντικό ότι αυτό το τελευταίο βήμα είναι εξαιρετικά γρήγορο σε σύγκριση με τις προηγούμενες μετατροπές, γι 'αυτό και η ρετινάλη είναι σε θέση να χαρίζει τόσο γρήγορα αποτελέσματα.

Ρετινόλη vs Ρετινάλη

Αν και η ρετινάλη και η ρετινόλη λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο, έχουν μερικές βαθιές διαφορές που τα καθιστούν κατάλληλα για διαφορετικές δερματικές παθήσεις. Πρώτα απ' όλα, η ρετινάλη λειτουργεί έως και 11 φορές πιο γρήγορα από τη ρετινόλη. Η ρετινάλη έχει επίσης πολύ υψηλότερο ποσοστό απολέπισης από τη ρετινόλη, η οποία συμβάλλει σε ένα πιο ομοιόμορφο, λαμπερό δέρμα. Αυτό την καθιστά ιδανική για ώριμους τύπους δέρματος που θέλουν να δουν σημαντική βελτίωση στις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες το συντομότερο δυνατό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ρετινάλη είναι το μόνο ρετινοειδές που εμφανίζει άμεσες αντιβακτηριακές ιδιότητες. Αυτό το καθιστά ιδανική και για όσες επιδερμίδες είναι επιρρεπείς στην ακμή. Με τη συνεχή χρήση, μειώνει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τα σπυράκια και αφήνει το δέρμα καθαρό, λαμπερό και νεανικό.

Side Effects

Τόσο η ρετινάλη όσο και η ρετινόλη μπορούν να προκαλέσουν ήπιο ερεθισμό μετά τις πρώτες εφαρμογές, αλλά αυτές οι παρενέργειες είναι προσωρινές και συνήθως εμφανίζονται όταν η βιταμίνη Α έχει εισαχθεί πολύ γρήγορα ή σε πολύ μεγάλη ποσότητα.

Η ρετινόλη είναι συνήθως πιο ήπια από τη ρετινάλη, αλλά οι νέες εξελίξεις στην κοσμετολογία επέτρεψαν τη δημιουργία προϊόντων με ρετινάλη που είναι εξίσου ευγενικά με το δέρμα όπως και εκείνα με ρετινόλη.

Η σταδιακή εισαγωγή της βιταμίνης Α στη ρουτίνα σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις παρενέργειες. Ξεκινήστε με ένα προϊόν με χαμηλό ποσοστό περιεκτικότητας. Χρησιμοποιήστε το δύο φορές την εβδομάδα για τις πρώτες 2 εβδομάδες, κάθε δεύτερη νύχτα για άλλες 2 εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε βράδυ. Μόλις το δέρμα σας δημιουργήσει ανοχή στο συστατικό, μπορείτε να προχωρήσετε σε προϊόντα υψηλότερης περιεκτικότητας.

Διαβάστε Επίσης