X

Healthy nails | Πώς θα αναγνωρίσετε τα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στα νύχια

Τι δείχνουν τα σημάδια.

Συμβαίνει συχνά μια γυναίκα να έχει κάποιο πρόβλημα με τα νύχια και τις παρωνυχίδες. Τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα διορθώνεται γρήγορα. Όμως, κάποιες φορές είναι περίπλοκο και απαιτεί δερματολόγο. Αυτό συμβαίνει όταν παρατηρήσετε τα νύχια σας να αλλάζουν χρώμα, να ραγίζουν, να σπάνε ή να ξεκολάνε από το δέρμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να είναι ψωρίαση ή μύκητες στα νύχια. Ο δερματολόγος Dr. Τζερμιάς εξηγεί πώς θα αναγνωρίσετε το πρόβλημα.

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοφλεγμονώδης ασθένεια που προκαλεί στο δέρμα αργυρόχροες φολιδωτές κηλίδες. Εάν κάποια γυναίκα έχει ψωρίαση στο δέρμα, μπορεί επίσης να εμφανίσει και ψωρίαση στα νύχια. Από την άλλη, οι μύκητες στα νύχια, ή αλλιώς η ονυχομυκητίαση, είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες. Αν και οι δύο αυτές καταστάσεις φαίνονται παρόμοιες, έχουν διαφορές μεταξύ τους. Υπάρχει ένα απλό τεστ για να αναγνωρίσετε με μια πρώτη ματιά ποια συμπτώματα μπορεί να έχετε στα νύχια σας, στα χέρια ή στα πόδια.

Συμπτώματα ψωρίασης των νυχιών

  • Έχουν λακουβίτσες.
  • Είναι σπασμένα, ξεφλουδισμένα, παχιά ή παραμορφωμένα.
  • Έχουν κίτρινο-καφέ χρώμα.
  • Ξεκολάνε από το δέρμα (ονυχόλυση), δημιουργώντας κενά που μπορούν να μολυνθούν από βακτήρια.
  • Κάτω από τα νύχια υπάρχει στρώμα σαν κιμωλία που προκαλεί ανύψωση στα νύχια.
  • Είναι ευαίσθητα ή πονάνε.

Συμπτώματα για μύκητες στα νύχια

  • Είναι ξεφλουδισμένα ή παχιά.
  • Έχουν σκούρο χρώμα.
  • Το σχήμα τους είναι παραμορφωμένο.
  • Σπάνε εύκολα και είναι θαμπά.
  • Αναδίδουν μια άσχημη μυρωδιά.

Όπως είναι εμφανές, τα συμπτώματα της ψωρίασης και της μυκητίασης στα νύχια είναι αρκετά παρόμοια και μπορεί να δυσκολέψουν κάποιον να καταλάβει τι από τα δύο έχει. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η σωστή διάγνωση του δερματολόγου, ώστε το πρόβλημα να μπορεί να αντιμετωπιστεί ανάλογα.

Σε ποιες γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί η ψωρίαση στα νύχια και σε ποιες η ονυχομυκητίαση;

Οι μύκητες είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ευδοκιμούν σε ζεστό, υγρό περιβάλλον. Τα κοινόχρηστα ντους και οι πισίνες είναι από τα αγαπημένα τους μέρη. Συνεπώς, μια γυναίκα που τα χέρια ή τα πόδια της είναι συχνά βρεγμένα, περπατάει χωρίς παπούτσια σε δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια και ντους, φοράει κάλτσες και παπούτσια χωρίς καλό αερισμό, αλλά και ζει με κάποιον που έχει ονυχομυκητίαση, τότε διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για να αποκτήσει μύκητες στα νύχια.

Η ψωρίαση στα νύχια επηρεάζει κυρίως γυναίκες που έχουν ψωρίαση και σε άλλα μέρη του σώματος. Σαν αυτοάνοση πάθηση, η ψωρίαση προκαλείται λόγω δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος που επιτίθεται σε υγιή κύτταρα του δέρματος. Αυτό σημαίνει πως οι γυναίκες που την εμφανίζουν, έχουν γονίδια που τις καθιστούν πιο επιρρεπείς στην ψωρίαση. Υπάρχουν, βέβαια, γυναίκες, πολύ σπανιότερα, που μπορεί να εμφανίσουν ψωρίαση και μύκητες στα νύχια.

Ποια είναι η θεραπεία τους;

Όσον αφορά την ονυχομυκητίαση, μετά από λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο και αντιμυκητόγραμμα, πραγματοποιείται θεραπεία με εξελιγμένα LASER σε συνδυασμό με εφαρμογή τοπικού αντιμυκητιασικού σκευάσματος με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Σχετικά με την ψωρίαση στα νύχια αντιμετωπίζεται με συνδυασμό διαφόρων μεθόδων, όπως φωτοθεραπεία και τοπική αγωγή μαζί με Pulsed Dye LASER. Η φωτοθεραπεία με μονοχρωματικό φως στενού φάσματος γίνεται στο ιατρείο, σε συνεδρίες ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματος. Με την εφαρμογή του Pulsed Dye LASER στα σημεία της βλάβης ενισχύεται η θεραπεία, χωρίς παρενέργειες, χωρίς τραυματισμό, με εντυπωσιακά αποτελέσματα όταν η ασθενής ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιλογή των LASER και της συσκευής φωτοθεραπείας εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, καθώς είναι σχεδιασμένα με την πλέον σύγχρονη και προηγμένη ιατρική τεχνολογία.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics www.iqskinclinics.com