X

Ελεύθερη αναπνοή | Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη λειτουργική ρινοπλαστική

Χάρη στη σύγχρονη ρινοπλαστική, επιτυγχάνεται η αισθητική αλλά και η λειτουργική βελτίωση της μύτης μέσω της αποκατάστασης των ρινικών βαλβίδων.

Υψηλό ποσοστό του πληθυσμού, κάποιες φορές μέχρι και το 80%, παρουσιάζει προβλήματα στην αναπνοή από τη μύτη, που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στον ύπνο και στην κατάκλιση αλλά και κατά τη διάρκεια της άθλησης. Από την κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση της μύτης μπορεί να ανακαλύψουμε στραβό ρινικό διάφραγμα, υπερτροφία στις ρινικές κόγχες, υπερτροφία σε ιστούς του ρινοφάρυγγα, του οροφάρυγγα και της υπερώας. Σε ποσοστό γύρω στο 50% των ασθενών διαπιστώνονται προβλήματα στην περιοχή των ρινικών βαλβίδων. Η αδυναμία αυτή συνιστά την ανεπάρκεια των ρινικών βαλβίδων, η οποία είτε υπάρχει εκ κατασκευής της μύτης είτε δημιουργήθηκε από τραύμα ή προηγούμενη επέμβαση που έβλαψε την περιοχή αυτή.

Ρινικές βαλβίδες

Η περιοχή των ρινικών βαλβίδων είναι αποδεδειγμένα η πιο σημαντική ανατομική περιοχή της ανώτερης αναπνευστικής οδού και ιδιαίτερα ευαίσθητη, καθώς ακόμα και μικρός περιορισμός του εύρους της έχει δυσανάλογα πολλαπλάσια αύξηση στην αντίσταση ροής του αέρα. Επηρεάζεται από το στραβό ρινικό διάφραγμα, ιδιαίτερα στην άνω μοίρα του, αλλά και από αδυναμίες, δυσμορφίες ή μετατόπιση των άνω και κάτω πλάγιων χόνδρων που σχηματίζουν το πλάγιο ρινικό τοίχωμα. Επίσης, επηρεάζεται από την πτωτική κλίση της κορυφής της μύτης και τις υπερτροφικές ρινικές κόγχες. Πρακτικά το καταλαβαίνουμε όταν εισπνέουμε και το πλαϊνό τοίχωμα της μύτης μας υποχωρεί προς τα μέσα. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ταινίες επάνω στη μύτη ή βάζουν σωληνάκια σιλικόνης μέσα στη μύτη ώστε να μένει σταθερό το πλάγιο τοίχωμα και να αναπνέουν.

Η μέθοδος

Η χρήση αυτομοσχευμάτων αλλά και η δημιουργία τάσης (tensioning) στα πλάγια ρινικά τοιχώματα, για να πολλαπλασιάζουν τη ροή του αέρα και να απαλλάσσουν από τα συμπτώματα της απόφραξης, της κεφαλαλγίας, του ροχαλητού και της δύσπνοιας στον ύπνο, είναι ο στόχος της ρινοπλαστικής. Τα μοσχεύματα είναι χόνδροι που συνήθως προέρχονται από το ρινικό διάφραγμα, χρησιμοποιούνται για τη στήριξη της ρινικής κορυφής και των πλάγιων τοιχωμάτων. Tοποθετούνται κάτω από το δέρμα και
αφομοιώνονται από τον οργανισμό. Δεν είναι ορατά, και δίνουν ένα ομοιόμορφο αισθητικό αποτέλεσμα, καλές φωτοσκιάσεις στη μύτη και υποστηρίζουν την αναπνοή. Έτσι, επιτυγχάνουμε ένα καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα, τόσο στα περιστατικά που πρώτη φορά χειρουργούνται όσο και στις διορθωτικές επεμβάσεις. Οι τεχνικές επέμβασης έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα τη μείωση των οιδημάτων, τη γρήγορη επούλωση και αποκατάσταση μέσα σε 15 ημέρες. Ο υπέρηχος σμίλευσης ρινικών οστών δημιουργεί τη λείανση του ύβου (καμπούρας) χωρίς κατάγματα.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, European and International Diplomat Πλαστικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Προσώπου, διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής &
Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός του ομίλου "Υγεία", Νοσ. "Μητέρα" (faceanatomy.gr).