Πρίγκιπας Φίλιππος | Τα μηνύματα βασιλιάδων, πολιτικών και διασήμων για τον θάνατό του

Rock stars, ηθοποιοί του Hollywood αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών όλου του κόσμου εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στα social media

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η ζωή και το έργο του Φίλιππου άγγιξαν πολλούς ανθρώπους τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Όπως είναι αναμενόμενο, λοιπόν, πολλοί ήταν οι διάσημοι που θέλησαν να εκφράσουν δημόσια τα συλλυπητήριά τους στα social media. Εκτός από τα μέλη των βασιλικών οικογενειών ανά τον κόσμο, με κάποιες από τις οποίες η βρετανική βασιλική οικογένεια έχει και συγγενικούς δεσμούς, ήταν αρκετοί οι τραγουδιστές, οι ηθοποιοί αλλά και οι rock stars που θέλησαν να γράψουν ένα μήνυμα για τον δούκα του Εδιμβούργου.

Πολιτικοί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, και η σύζυγός του δημοσίευσαν μια επίσημη ανακοίνωση για να τιμήσουν τη ζωή του πρίγκιπα Φίλιππου: "Εκ μέρους όλου του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών στέλνουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη βασιλική οικογένεια και όλο τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου για τον θάνατο της Αυτής Μεγαλειότητας Πρίγκιπα Φίλιππου" ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "στην πορεία των 99 χρόνων ζωής του είδε τον κόσμο μας να αλλάζει δραματικά και διαρκώς. Από τις υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι τα 73 χρόνια στο πλευρό της βασίλισσας και της δημόσιας ζωής του, ο Πρίγκιπας Φίλιππος αφιέρωσε τον εαυτό του στον λαό της Αγγλίας, της Κοινοπολιτείας και της οικογένειάς του".

Ο Barack Obama έγραψε ένα συγκινητικό μήνυμα για τον Φίλιππος στο Instagram μαζί με μια φωτογραφία του μαζί του, την βασίλισσα Ελισάβετ και την Michelle Obama. Περιγράφοντας την γνωριμία μαζί του, έγραψε πως "ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν καλός και ζεστός, με ευστροφία και πολύ καλό χιούμορ. Ήταν η πρώτη μας γνωριμία με τον άνθρωπο πίσω από τον τίτλο και τα χρόνια που ακολούθησαν ο θαυμασμός μας για εκείνον μόνο μεγάλωνε. Θα μας λείψει".

Ο βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson δημοσίευσε μια ανακοίνωση όπου έγραφε ότι ο Φίλιππος έζησε μια εκπληκτική ζωή: "ως ήρωας του Ναυτικού στον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, ως ένας άνθρωπος που ενέπνευσε αμέτρητους νέους ανθρώπους μέσω του βραβείου του Δούκα του Εδιμβούργου και φυσικά ως consort της βασίλισσας Ελισάβετ".

Βασιλικές οικογένειες

Ο βασιλιάς Philippe και η βασίλισσα Mathilde του Βελγίου,  βασιλιάς Willem-Alexander και η βασίλισσα Maxima της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Harald της Νορβηγίας, η βασίλισσα Margrethe της Δανίας αλλά και όλοι οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας έστειλαν τα συλλυπητήριά τους με τον βασιλιά Felipe και τη βασίλισσα Letizia της Ισπανίας να γράφουν ένα πιο προσωπικό μήνυμα στη βασίλισσα, στέλνοντας "την αγάπη στην θεία Lilibet".

"Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τις στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί του και την κληρονομιά που άφησε υπηρετώντας το Στέμμα και το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλευρό σου" έγραψαν στην Ελισάβετ.

Ο βασιλιάς της Σουηδίας Carl Gustaf με τον οποίο ο δούκας είχε φιλικές σχέσεις έγραψε πως ο Φίλιππος "ήταν ένας μεγάλος φίλος της οικογένειας για πολλά χρόνια, μια σχέση που εκτιμούσαμε βαθύτατα".

Celebrities

Η Catherine Zeta-Jones ήταν από τις πρώτες stars που έγραψαν στα social media για τον πρίγκιπα. "Σε ευχαριστώ για την αφοσίωσή σου στη βασίλισσα και την χώρα" έγραψε η βρετανίδα ηθοποιός.

Ο Piers Morgan, δημοσιογράφος και μεγάλος υποστηρικτής της μοναρχίας, έγραψε πως ο Φίλιππος "ήταν ένας μεγάλος Βρετανός που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του λαού και ήταν βράχος υποστήριξης στην βασίλισσα ως ο μακροβιότερος consort σε βρετανό μονάρχη".

Ο Mick Jagger μοιράστηκε στα social media κάποιες αναμνήσεις του με τον Φίλιππο: "είμαι πολύ στεναχωρημένος που άκουσα ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε. Παράλληλα με τη φιλανθρωπική του δράση υποστήριζε και πολλές αθλητικούς οργανισμούς στους οποίους εργαζόταν ο πατέρας μου και βοήθησε τόσους νέους αθλητές".

Ο Elton John έστειλε τα συλλυπητήριά του στη βασιλική οικογένεια: "Σε ευχαριστώ για μια ζωή αφιερωμένη στην υπηρεσία του λαού", έγραψε ο διάσημος μουσικός.

Η Geri Halliwell των Spice Girls έγραψε ότι αυτές τις στιγμές "σκέφτομαι τη βασίλισσα και την βασιλική οικογένεια".

Ο ηθοποιός Orlando Bloom έγραψε στο Instagram "τόσο λυπημένος που χάνουμε τους έξυπνους. Τα βαθύτατα συλλυπητήρια και τον σεβασμό μου".