Γιατί η Ισπανίδα διάδοχος του θρόνου θα πάει στο στρατό στα 17 της

Η πριγκίπισσα Λεονόρ της Ισπανίας θα ακολουθήσει στρατιωτική εκπαίδευση μόλις τελειώσει το λύκειο. Πώς προέκυψε η απόφαση;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά Φελίπε της Ισπανίας, η Λεονόρ, σε λίγους μήνες θα αποφοιτήσει από το λύκειο UWC Atlantic College στην Ουαλία, στο οποίο φοιτά, και θα ενηλικιωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Ως πρώτη στη σειρά διαδοχής -εκτός αν γεννηθεί άνδρας κληρονόμος- η Λεονόρ, η βασιλική οικογένεια την προετοιμάζει ήδη για το θρόνο.

"Εν ευθέτω χρόνω, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων θα είναι γυναίκα και τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την ενσωμάτωση των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις", δήλωσε η υπουργός άμυνας της Ισπανίας, Margarita Robles.

Η πριγκίπισσα θα λάβει το πρώτο έτος της εκπαίδευσής της στη Στρατιωτική Ακαδημία Στρατού στη Σαραγόσα και στη συνέχεια θα πάει σε ναυτική σχολή, η οποία περιλαμβάνει την ιστιοπλοΐα στο εκπαιδευτικό ψηλό πλοίο Juan Sebastian Elcano. Ο κύκλος των στρατιωτικών σπουδών της θα ολοκληρωθεί στη Γενική Αεροπορική Ακαδημία. 

Η κυβέρνηση και ο βασιλικός οίκος έχουν συμφωνήσει ότι η "πολύ έντονη" στρατιωτική της εκπαίδευση θα προηγείται των πανεπιστημιακών σπουδών, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα της τη δεκαετία του 1980.

Να θυμίσουμε πως ο Χουάν Κάρλος, ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας και παππούς της Λεονόρ, παραιτήθηκε εν μέσω μιας υπόθεσης φορολογικής απάτης στην οποία εμπλέκονται μέλη της βασιλικής οικογένειας και μετά από σκάνδαλο σχετικά με το ταξίδι του για κυνήγι ελεφάντων στην Αφρική, σε μια εποχή που η Ισπανία περνούσε βαθιά ύφεση.

Ο πρώην μονάρχης ζει στο Άμπου Ντάμπι από τον Αύγουστο του 2020, όταν εγκατέλειψε την Ισπανία μετά την έναρξη πολλών ερευνών στην Ισπανία και την Ελβετία για υποτιθέμενη απάτη.

Στη συνέχεια οι έρευνες έπεσαν στο κενό.