Το "Savoir Vivre" της βασιλείας | Ποιοι πρέπει να υποκλίνονται και σε ποιον;

Ένας πλήρης οδηγός γύρω από τους κανόνες που διέπουν τις υποκλίσεις και τους χαιρετισμούς μεταξύ των βασιλικών μελών.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο έφερε ανακατατάξεις στα ενδότερα της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλοί -εύλογα- αναρωτιούνται, ποιο είναι πλέον το πρωτόκολλο που ακολουθείται μεταξύ των royals, όσον αφορά τις υποκλίσεις.

Την Ελισάβετ διαδέχθηκε στο θρόνο, ο πρωτότοκος γιος της, Βασιλιάς Κάρολος μαζί με τη σύζυγό του, Βασίλισσα Σύζυγο Camilla. Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φέρουν τον τίτλο της Αυτού/Αυτής Υψηλότητας, υποκλίνονται ή υποκλίνονται στον μονάρχη και τη σύζυγό του όταν τους χαιρετούν για πρώτη φορά μετά από καιρό - ακόμη και τα παιδιά του! Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος έγινε πρίγκιπας της Ουαλίας ως διάδοχος του θρόνου, έχει εντοπιστεί να σκύβει το κεφάλι του για να χαιρετήσει τον πατέρα και τη μητριά του. Παρομοίως, η νύφη του βασιλιά Καρόλου, η Kate Middleton, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία που έλαβε χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, υποκλίθηκε για να χαιρετήσει τον μονάρχη.

Και ο κανόνας για τον χαιρετισμό του μονάρχη με υπόκλιση ή σκύψιμο ισχύει ακόμη και την ημέρα του γάμου μιας royal νύφης ή ενός royal γαμπρού. Από τον τότε πρίγκιπα Κάρολο και την πριγκίπισσα Νταϊάνα μέχρι τον πρίγκιπα William και την Kate και τον πρίγκιπα Harry και τη Meghan Markle, όλοι σταμάτησαν την ημέρα του γάμου τους να χαιρετούν τη βασίλισσα Ελισάβετ με υπόκλιση.

Μάλιστα, είχε αναφερθεί στο ντοκιμαντέρ "Harry & Meghan" στο Netflix μία στιχομυθία μεταξύ του ζευγαριού, όπου ο Harry ρώτησε την Meghan αν ξέρει να υποκλίνεται, λίγο πριν συναντήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ, και εκείνη θεώρησε ότι της κάνει πλάκα, καθώς η Ελισάβετ ήταν ουσιαστικά γιαγιά του.

Τι συμβαίνει με όσους έχουν τίτλο "Αυτή / Αυτού υψηλότης";

"Ο γενικός κανόνας είναι ότι μια Βασιλική Υψηλότητα δεν υποκλίνεται σε μια άλλη Βασιλική Υψηλότητα. Επομένως, ενώ ο Δούκας και η Δούκισσα του Εδιμβούργου που πήραν τον νέο τίτλο θα πρέπει ακόμα να υποκλιθούν στον Μεγαλειότατο Βασιλιά Κάρολο και στην Αυτού Μεγαλειότητα τη Βασίλισσα Σύζυγο, δεν θα πρέπει να υποκλιθούν σε κανέναν από τους εξ αίματος πρίγκιπες ή πριγκίπισσες ή σε όσους έχουν παντρευτεί έναν από αυτούς", σύμφωνα με την Myka Meier, ειδική σε θέματα εθιμοτυπίας.

Δεν είναι επίσης σαφές αν τα παιδιά της Meghan και του πρίγκιπα Harry, ο πρίγκιπας Archie και η πριγκίπισσα Lillybet, θα χρησιμοποιούν τίτλους "His / Her Highness". Έγιναν πρίγκιπας και πριγκίπισσα όταν ο παππούς τους βασιλιάς Κάρολος προσήλθε στο θρόνο και οι τίτλοι τους αποτυπώθηκαν πρόσφατα στον ιστότοπο της βασιλικής οικογένειας, αλλά δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με το καθεστώς HRH. 

Ωστόσο, η μοναρχία έχει προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στη σύγχρονη εποχή και πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χαιρετούν τον βασιλιά Κάρολο, τον πρίγκιπα Γουίλιαμ, την πριγκίπισσα Κέιτ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας χωρίς ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια. Μάλιστα, ο επίσημος ιστότοπος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αναφέρει ότι "δεν υπάρχουν υποχρεωτικοί κώδικες συμπεριφοράς όταν συναντάτε τη βασίλισσα ή ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας". Παρόλα αυτά, υπάρχει μια παραδοσιακή μορφή που πολλοί συνεχίζουν να ακολουθούν.