Δημήτρης Σέρφας: "H καλύτερη ψυχοθεραπεία είναι να βάλεις τα ακουστικά σου και να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική"

Ο Δημήτρης Σέρφας φέτος υποδύεται τον "Γρηγόρη" στη νέα δραματική σειρά του Alpha "Το προξενιό της Ιουλίας".

HARPER'S BAZAAR TEAM

Εννέα ολόκληρες ώρες αφιέρωσε ο ηθοποιός Δημήτρης Σέρφας για να παρακολουθήσει όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές το τρίωρης διάρκειας αριστούργημα του Κρίστοφερ Νόλαν "Οπενχάιμερ". "Ευχαρίστως θα την έβλεπα και τέταρτη φορά. Πραγματικά, με καθήλωσε" σημειώνει ο "Άγγελος" από τη σειρά "Τα καλύτερά μας χρόνια", ο οποίος φέτος υποδύεται τον "Γρηγόρη" στη νέα δραματική σειρά του Alpha "Το προξενιό της Ιουλίας".

Γι’ αυτόν "το θέατρο αποτελεί τον κορμό της υποκριτικής, ενώ η τηλεόραση και ο κινηματογράφος τα παρακλάδια του. Αν αγαπάς το ένα, αναπόφευκτα αγαπάς και τα άλλα" τονίζει. Όσο για το γνωστό δίλημμα "κουλτούρα ή εμπορικότητα", ο Δημήτρης Σέρφας το έχει ήδη απαντήσει. "Υπάρχουν πολλά πράγματα που τα χαρακτηρίζω ως κουλτούρα, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος τα βλέπει ως εμπορικά ή και το αντίθετο. Οπότε, είναι καθαρά θέμα γούστου και το γούστο είναι υποκειμενικό". Εκτός από την υποκριτική, στη ζωή του έχει και τη ζωγραφική. Γι’ αυτόν έχει εξελιχθεί σε καθημερινή συνήθεια. "Αν τύχει και δω στιλό ή μολύβι, θα το πιάσω και αυθόρμητα θα σχεδιάσω κάτι σε οποιαδήποτε επιφάνεια ή αντικείμενο έχω μπροστά μου εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα, αν δεν έχω στιλό ή μολύβι, θα ζωγραφίσω στο κινητό μου" αναφέρει.

Όταν δε ζωγραφίζει, διαβάζει θεατρικά έργα και ποίηση. Όσο για το ποια θεωρεί τη σημαντικότερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ένας ηθοποιός σήμερα, απαντά με σιγουριά: "Να μπορείς να επιβιώσεις κάνοντας αξιοπρεπώς τη δουλειά σου, δίχως εκπτώσεις. Όπως και σε κάθε άλλο επάγγελμα, έτσι και σε αυτό το μόνο που θέλει κάποιος είναι να αφιερώνει τον χρόνο του σε μια δουλειά που του αρέσει για να είναι χαρούμενος και ικανοποιημένος". Ωστόσο, εκείνος, για να πει το "ναι" σε μια δουλειά, εμπιστεύεται κυρίως το ένστικτό του και στη συνέχεια ασχολείται με τα πρακτικά, όπως οι αμοιβές ή το ωράριο. "Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη συνταγή με έχει δικαιώσει" λέει με ικανοποίηση. "Θα ήθελα πολύ για μια φορά να βγω έξω από τα νερά μου. Να παίξω κάποιον που θα με κάνει να τρομάξω με τον ίδιο το χαρακτήρα που θα υποδυθώ".

Αυτό που τον βοηθά να ισορροπεί και να νιώθει καλά μέσα στη μέρα είναι ότι δεν παίρνει τα πράγματα πολύ στα σοβαρά. "Είναι εξαιρετικά δύσκολο να λες στον εαυτό σου πως όλα πήγαν καλά στο τέλος της ημέρας. Οπότε, προτιμώ να υποστηρίζω πως έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα, ενώ αύριο θα μπορέσω να το κάνω ακόμα καλύτερα". Για εκείνον, άλλωστε, η ζωή μοιάζει με ένα καρδιογράφημα, στο οποίο πρέπει να φροντίζεις να περνάς καλά και στις αναταράξεις, γιατί η ευθεία γραμμή συνεπάγεται θάνατο. Φανατικός υπέρμαχος της στιγμής, βιώνει το σήμερα και το τώρα αποφεύγοντας να κάνει μακροπρόθεσμα σχέδια. Παρ’ όλα αυτά, θέλει να καταφέρει να αγοράσει –σύντομα– μια μηχανή για να απολαμβάνει διαδρομές στα ελληνικά νησιά. "Στο μέλλον θα ήθελα πολύ να μείνω και να δουλέψω στο εξωτερικό. Όχι για πάντα όμως. Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα και απολαμβάνω να δουλεύω εδώ".

Δημήτρης Σέρφας: "H καλύτερη ψυχοθεραπεία είναι να βάλεις τα ακουστικά σου και να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική"
Hμίπαλτο AllSaints, attica. T-shirt, Zara. Cargo παντελόνι Hugo, attica. Μποτάκια Οfficine Creative, Kalogirou.

Από τις Κατερίνα Κηλίδη και Λουκία Λυκίδη. Φωτογραφία: Βασίλης Μαντάς. Styling: Μαριλένα Καραγιάννη.