Μπορεί να ψηφίσει ο πρίγκιπας Harry;

Η Meghan Markle εξηγεί τι ισχύει για το σύζυγό της.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η δούκισσα του Sussex αποκάλυψε ότι ο πρίγκιπας Harry δεν μπόρεσε ποτέ να ψηφίσει, προκαλώντας ίντριγκες για το κατά πόσον επιτρέπεται ή όχι νομικά να ψηφίζει η βασιλική οικογένεια.

Η Meghan πήρε συνέντευξη από τη δημοσιογράφο, συνιδρύτρια και CEO της MKO The 19th, Emily Ramshaw, για να συζητήσει κοινωνικά και φυλετικά θέματα στα Mέσα Eνημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, η δούκισσα υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν οι γυναίκες τις φωνές τους μέσω της ψήφου τους, κάτι που τώρα είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ. 

"Κοιτάζω για παράδειγμα τον σύζυγό μου [πρίγκιπα Harry] · ποτέ δεν μπόρεσε να ψηφίσει και νομίζω ότι είναι τόσο ενδιαφέρον να πούμε ότι το δικαίωμα ψήφου δεν είναι προνόμιο, είναι από μόνο του δικαίωμα" σχολίασε .

Επιτρέπεται λοιπόν, να ψηφίζει η βασίλισσα και τα μέλη της οικογένειάς της;

Υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι η βασιλική οικογένεια δεν επιτρέπεται να ψηφίζει, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. "Δεν το κάνουν διότι στην πράξη θα θεωρηθεί αντισυνταγματικό", αναφέρει το BBC. Ο ιστότοπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου προσθέτει: "Αν και δεν απαγορεύεται από το νόμο, θεωρείται αντισυνταγματικό να ψηφίζει ο μονάρχης στις εκλογές".

Η Αυτού Μεγαλειότητα είναι αρχηγός κράτους και έχει υποχρέωση να παραμείνει πολιτικά ουδέτερη."Ως αρχηγός του κράτους, η βασίλισσα πρέπει να παραμείνει αυστηρά ουδέτερη σε σχέση με πολιτικά ζητήματα, να μην μπορεί να ψηφίσει ή να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές", αναφέρει η ιστοσελίδα του Royal UK.

Τα ανώτερα βασιλικά μέλη της οικογένειας αναμένεται να ακολουθήσουν την εν λόγω στάση και να παραμείνουν ουδέτερα όσον αφορά την πολιτική. Πιστεύεται ότι η βασίλισσα δεν έχει ψηφίσει από τη στέψη της το 1953.

Η Meghan μίλησε επίσης για την επιστροφή στις ΗΠΑ και εξέφρασε τους προβληματισμούς της σχετικά με την ανάγκη για αλλαγή και την αναβίωση του κινήματος Black Lives Matter.

"Από μεριάς μου δεν είναι καινούργιο να βλέπω αυτό το ρεύμα ρατσισμού και αυτή τη σίγουρα ασυνείδητη προκατάληψη, αλλά νομίζω ότι το να βλέπω τις αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι ... κάτι που ανυπομονώ να είμαι μέρος του" εξήγησε.
"Και να χρησιμοποιώ τη φωνή μου.  Έτσι, ναι, είναι καλό να είσαι σπίτι".