Naomi Osaka | "Είμαι πρώτα μαύρη γυναίκα και μετά αθλήτρια"

Η τενίστρια αποσύρθηκε από τον αγώνα της ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Jacob Blake.

Η Naomi Osaka ακολουθεί το παράδειγμα των αθλητών του ΝΒΑ, παρακάμπτοντας τον επόμενο προγραμματισμένο αγώνα της μετά τον πυροβολισμό του Jacob Blake στην Kenosha, (Ουάσινγκτον) στις 23 Αυγούστου.

Ο Blake πυροβολήθηκε τουλάχιστον επτά φορές από πίσω έξω από το αυτοκίνητό του, ενώ τα τρία παιδιά του ήταν παρόντα. Η Osaka μοιράστηκε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη συνεχιζόμενη βία κατά της Μαύρης κοινότητας.

"Όπως πολλοί από εσάς γνωρίζετε, είχε προγραμματιστεί να παίξω στον ημιτελικό μου αύριο. Ωστόσο, είμαι πρώτα μαύρη γυναίκα και μετά αθλήτρια. Και ως μαύρη γυναίκα νιώθω ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που χρειάζονται άμεση προσοχή, αντί να με παρακολουθούν να παίζω τένις".

Η Οσάκα θα αγωνιζόταν με την Elise Mertens του Βελγίου στο Western & Southern Open της Νέας Υόρκης. Η τενίστρια ελπίζει ότι η απόφασή της να παραλείψει το παιχνίδι θα επικεντρώσει τον εθνικό διάλογο στη φυλετική αδικία και όχι στον αθλητισμό.

"Δεν περιμένω να συμβεί κάτι δραστικό με το να μην αγωνιστώ, αλλά αν μπορώ να ξεκινήσω μια συζήτηση σε άθλημα όπου η πλειοψηφία είναι λευκοί, το θεωρώ ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειλικρινά αρρωσταίνω καθώς παρακολουθώ τη συνεχιζόμενη γενοκτονία των Μαύρων ανθρώπων από την αστυνομία. Είμαι εξαντλημένη να ξεπετάγεται ένα νέο hashtag κάθε λίγες μέρες και είμαι πολύ κουρασμένη που έχω την ίδια συζήτηση και ξανά. Πότε θα πούμε αρκετά;" έγραψε η Osaka.