Kate Winslet: "Μετάνιωσα που συνεργάστηκα με τον Woody Allen και τον Polanski"

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός παίρνει θέση για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής κακοποίησης στο Χόλιγουντ.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Vanity Fair, η Kate Winslet αναφέρθηκε στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης ηθοποιών στο Χόλιγουντ από ισχυρούς παράγοντες της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Δεν δίστασε μάλιστα να μιλήσει για συγκεκριμένα ονόματα λέγοντας πως έχει μετανιώσει για τη συνεργασία της με δύο μεγάλους σκηνοθέτες. "Σκέφτομαι, πώς δούλεψα με τον Woody Allen και τον Roman Polanski", είπε. "Μου φαίνεται απίστευτο πώς αυτοί οι άνθρωποι έχαιραν σεβασμού από τόσο πολλούς στη βιομηχανία του κινηματογράφου και για τόσο καιρό. Είναι αισχρό”. "Δεν μπορώ να γυρίζω πίσω το χρόνο”, συνέχισε, "όμως τώρα αναλαμβάνω ευθύνη που μου αναλογεί για το ότι συνεργάστηκα μαζί τους”.

Η Winslet εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι υποχρέωσή της να δίνει ένα "αξιοπρεπές παράδειγμα στις νεότερες γυναίκες” επιλέγοντας προσεχτικά ποιους ρόλους επιλέγει και ποιες ιστορίες διηγείται. Όπως λέει, αυτό είναι κάτι το οποίο συνειδητοποίησε δουλεύοντας στην καινούρια ταινία της Ammonite. Η ταινία του Francis Lee αναφέρεται στη ρομαντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανίδα παλαιοντολόγο Mary Anning (Kate Winslet) και τη Charlotte Murchison νεαρή σύζυγο ενός εύπορου Λονδρέζου (Saoirse Ronan). "H ταινία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να δεσμευτούμε περισσότερο στο να τιμάμε όσα έχουν να πουν για τους εαυτό τους οι γυναίκες στις ταινίες και στο πώς θέλουμε να αποτυπωνόμαστε στο πανί, ανεξάρτητα από τις σεξουαλικές προτιμήσεις μας”, λέει.

Η Winslet είχε συνεργαστεί με τον Woody Allen το 2017 στην ταινία Wonder Wheel και με τον Roman Polanski το 2011 στο φιλμ Ο Θεός της ΣφαγήςΕίναι η πρώτη φορά που παίρνει θέση ενάντια στους δύο σκηνοθέτες. Το 2017 είχε στηρίξει την επιλογή της να δουλέψει με τον Woody Allen λέγοντας "ως ηθοποιός πρέπει να αποτραβηχτείς και να πεις "δεν ξέρω τίποτα και δεν είναι σίγουρο αν πρόκειται για αλήθεια ή ψέματα”. Τα σκέφτεσαι όλα, τα βάζεις στην άκρη κι απλά εργάζεσαι με τον άνθρωπο. Ο Woody Allen είναι ένας εκπληκτικός σκηνοθέτης. Το ίδιο κι ο Roman Polanski. Είχα μια συναρπαστική επαγγελματική εμπειρία δουλεύοντας μαζί τους κι αυτή είναι η μόνη αλήθεια”.

Ένα χρόνο μετά όμως, στη διάρκεια της τελετής για τα βραβεία London Critics Circle, μίλησε για την κατάχρηση ισχύος που υπάρχει στη βιομηχανία του κινηματογράφου, χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα. "Υπάρχουν σκηνοθέτες, παραγωγοί και άτομα ισχύος που εδώ και δεκαετίες παίρνουν βραβεία και χειροκροτούνται για τη δουλειά τους τόσο από τη βιομηχανία όσο και από τους σινεφίλ. Μου είναι πια ξεκάθαρο ότι μη λέγοντας τίποτα ίσως προσθέτω κι άλλη αγωνία σε πολλούς θαρραλέους άντρες και γυναίκες. Η σεξουαλική κακοποίηση είναι έγκλημα”, είχε πει παραλαμβάνοντας το βραβείο της.

Ο Woody Allen βρίσκεται στο επίκεντρο φημολογιών για σεξουαλική κακοποίηση ήδη από τη δεκαετία του '90. Η υιοθετημένη κόρη του, Dylan Farrow τον έχει κατηγορήσει ότι την κακοποιούσε όταν ήταν παιδί. Εκείνος ωστόσο αρνείται την κατηγορία.

Ο Roman Polanski έχει καταδικαστεί το 1978 για το βιασμό ενός 13χρονου κοριτσιού κι έκτοτε δεν του επιτρέπεται η είσοδος στις ΗΠΑ. Οι υποθέσεις που αφορούν και τους δύο ανακινήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μέσα από το κίνημα #MeToo.

Πηγή: madamefigaro.gr