X

Η βασίλισσα Ελισάβετ αφαίρεσε τον τιμητικό τίτλο του Harvey Weinstein

Ο παραγωγός είχε λάβει τον τίτλο του Διοικητή του Τάγματος το 2004.

Ο Harvey Weinstein δεν κατέχει πλέον τον τιμητικό τίτλο που του είχε απονείμει η βασίλισσα Ελισάβετ το 2004. Ο πρώην παραγωγός ταινιών, 68 ετών, είχε λάβει τον τίτλο του Διοικητή του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τη συνεισφορά του στον κινηματογράφο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά σύμφωνα με μια επίσημη ανακοίνωση, η βασίλισσα ανακάλεσε αυτήν της την απόφαση. 

"Η βασίλισσα έδωσε εντολή να διαγραφεί ο τίτλος του Τιμητικού Διοικητή του πιο εξαίρετου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που δόθηκε στις 29 Ιανουαρίου του 2004 στον Harvey Weinstein". Η απόφαση για την ακύρωση του τίτλου έλαβε χώρα μετά από συνάντηση της Honours Forfeiture Committee, η οποία δρα ξεχωριστά από την κυβέρνηση. Η επιτροπή μπορεί να συμβουλεύει για την κατάργηση των τιμητικών τίτλων, ωστόσο τυχόν ακυρώσεις πρέπει να εγκριθούν από τη βασίλισσα.

Ο Weinstein υπήρξε κάποτε αναμφισβήτητα μία από τις πιο ισχυρές φιγούρες στο Χόλιγουντ καθώς ήταν υπεύθυνος για ταινίες που κέρδισαν πάνω από 300 Όσκαρ. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την τιμητική διάκριση το 2004, λέγοντας: "Η ζωή μου και η καριέρα μου έχουν επηρεαστεί και εμπλουτιστεί από μεγάλους Βρετανούς δημιουργούς ταινιών και συγγραφείς και έτσι νιώθω ιδιαίτερη τιμή που λαμβάνω το CBE".

Σήμερα, έχει καταδικαστεί με 23 χρόνια φυλάκισης αφού κρίθηκε ένοχος για βιασμό το 2018. Αντιμετωπίζει περαιτέρω ποινικές κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στο Λος Άντζελες, ωστόσο οι διαδικασίες έκδοσης έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.