Η μεγάλη επιστροφή του Viggo Mortensen

Μετά την τεράστια επιτυχία του με τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών αποσύρθηκε από το Χόλιγουντ. Τώρα όμως γύρισε για τα καλά.

Το 2001 οι αίθουσες του πλανήτη δονούνταν στον ρυθμό του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Μετά από προσπάθειες δεκαετιών η επική ιστορία του J.R.R Tolkien μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Aragorn, ενός μυστηριώδη πολεμιστή που ξετρέλαινε τα κορίτσια και έκανε τους εφήβους να ταυτίζονται μαζί του, βρισκόταν ένας σχετικά άγνωστος Αμερικάνος με σκανδιναβικό όνομα. Πριν από αυτό, ο 42χρονος τότε Viggo Mortensen έπαιζε μικρούς ρόλους σε ταινίες τύπου G.I. Jane (1997). Μετά από αυτό, μεταμορφώθηκε σε ένα χολιγουντιανό αστέρι πρώτου μεγέθους.

Και όμως, ο Mortensen -που σήμερα γιορτάζει 62 χρόνια μίας sui generis ζωής- δεν προσπάθησε να κεφαλαιοποιήσει το buzz που ακολούθησε το όνομά του. Αν εξαιρέσει κανείς το Hidalgo (2004), ένα blockbuster με χροιά γουέστερν, όλες οι υπόλοιπες επιλογές του ήταν αντίθετες προς την κατεύθυνση που του έδειχνε το Χόλιγουντ. Ο μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη Viggo έδειχνε μία σαφή προτίμηση για την ήπειρο από την οποία καταγόταν ο πατέρας του, την Ευρώπη.

Από το 2004 έως το 2011 συμμετείχε σε αμερικάνικες ταινίες, οι οποίες όμως λίγη σχέση είχαν με το Χόλιγουντ, όπως το εξαιρετικό Το τέλος της Βίας (2005) του David Cronenberg. Μάλιστα ακόμη και όταν πρωταγωνίστησε σε περιπέτειες, αυτές ήταν ευρωπαϊκής παραγωγής, όπως το Alatriste (2006) όπου ενσάρκωσε τον ομώνυμο ήρωα, τον λοχαγό του μπεστσελερίστα Arturo Pérez-Revert. Στο ενδιάμεσο συνέχιζε τα καλλιτεχνικά του χόμπι: Έγραψε ποίηση και δεν σταμάτησε να συμμετέχει σε εκθέσεις φωτογραφίες. Όσα για τη σχέση του με τα Media και τα κοσμικά events; Συνήθως απλά απείχε. 

Μέχρι σήμερα στο πρόσωπο του Viggo Mortensen βλέπουμε ένα Αμερικάνο ηθοποιό που αποφάσισε να μείνει εκτός Χόλιγουντ. Η αλήθεια όμως είναι ότι το στυλ και οι επιλογές του περισσότερο θύμιζαν και ακόμα θυμίζουν έναν Ευρωπαίο ηθοποιό που κατάφερε να κάνει το μπαμ (και) στη Xώρα της Eπαγγελίας. Έναν άνθρωπο, όμως, που προσπάθησε παράλληλα να σκοτώσει με κάθε τρόπο την τοξικότητα που μπορεί να έχει ένας ρόλος σαν του Aragorn, του χαρακτήρα που θα είχε τη δυναμική να καταδικάσει έναν ηθοποιό σε αιώνια μανιέρα. Εκείνος θέλησε να ασχοληθεί πραγματικά με την τέχνη του και όχι απλά με μπλοκμπαστεριές. Έτσι, ο μυστηριώδης πολεμιστής του Tolkien έπρεπε να πεθάνει και ο Mortensen να αποφύγει το Χόλιγουντ με κάθε κόστος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο esquire.com.gr