X

Ο Barack Obama βάζει τέλος στην περίφημη διαμάχη για το βασιλικό πρωτόκολλο

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος λέει ότι η βασίλισσα δεν "φαινόταν να ενοχλείταιι" όταν η Michelle έβαλε το χέρι της γύρω από τη μονάρχη.

Πίσω στο 2009, τα πρωτοσέλιδα επεσήμαναν το "σπάσιμο" του βασιλικού πρωτοκόλλου, όταν η τότε πρώτη κυρία της Αμερικής Michelle Obama φωτογραφήθηκε ακουμπώντας το χέρι της στη βασίλισσα. Ωστόσο, στο τελευταίο απόσπασμα από το νέο βιβλίο του πρώην προέδρου, "A Promised Land", ο Barack Obama απορρίπτει τους ισχυρισμούς που ήθελαν τη βασίλισσα να έχει ενοχληθεί.

"Φωτογραφήθηκε με το χέρι της να ακουμπά στον ώμο της βασίλισσας - μια προφανή παραβίαση του κοινού πρωτοκόλλου", δήλωσε ο Barack για τη Michelle. "Παρόλο που η βασίλισσα δεν έδειχνε να ενοχλείται, έστρεψε το χέρι της γύρω από τη Michelle ως αντάλλαγμα".

Η αυτοβιογραφία του Barack δεν είναι η πρώτη που ασχολείται με την υποτιθέμενη αμφιλεγόμενη στιγμή. Στο βιβλίο της "Becoming", η Michelle εξήγησε τον λόγο για τον οποίο έβαλε το χέρι της στη βασίλισσα και τι συνέβη μετά. "Η βασίλισσα κοίταξε το μαύρο ζευγάρι Jimmy Choo που φορούσα. Κούνησε το κεφάλι της. "Αυτά τα παπούτσια είναι δυσάρεστα, έτσι δεν είναι; " είπε. Έκανε μία κίνηση δείχνοντας ότι είναι δυσαρεστημένη και με τα δικά της παπούτσια. Ομολόγησα τότε στη βασίλισσα ότι τα πόδια μου πονούσαν. Ομολόγησε ότι και τα δικά της πονούσαν".

"Κοιτάξαμε η μία την άλλη τότε με πανομοιότυπες εκφράσεις, όπως, πότε θα σταματήσουμε να στεκόμαστε με τους παγκόσμιους ηγέτες και θα τελειώσει όλο αυτό; Κι έτσι, ξέσπασε σε ένα πανέμορφο γέλιο".

"Τότε έκανα ό, τι θα έκανα ενστικτωδώς κάθε φορά που αισθάνομαι συνδεδεμένη με ένα νέο άτομο, δηλαδή να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Έβαλα ένα χέρι στοργικά στον ώμο της. Δεν θα μπορούσα να το γνωρίζω εκείνη τη στιγμή, αλλά μπορεί να έκανα ένα επικό σφάλμα". "Αν δεν είχα κάνει το σωστό στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, τουλάχιστον έκανα κάτι ανθρώπινο. Τολμώ να πω ότι η βασίλισσα ήταν εντάξει και αυτό, γιατί όταν την άγγιξα, ήρθε πιο κοντά, ακουμπώντας ελαφρώς το γαντοφορεμένο χέρι της στην πλάτη μου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ