5 σύγχρονες γυναίκες που μας εμπνέουν με τη δύναμη τους

Γυναίκες με διαφορετικές ιστορίες που έχουν κοινό στόχο. Να ζήσουν τη ζωή που έχουν ονειρευτεί.

8 Μαρτίου. Μία ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες για αιώνες, προσπαθώντας να κερδίσουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες. Δικαίωμα στην ψήφο, στην εργασία, στην αυτοδιάθεση, στην έκφραση. Η απόσταση που διένυσαν δεν ήταν μικρή, ήταν όμως απαραίτητη για να μπορεί σήμερα, το 2021, καθεμία από εμάς ξεχωριστά να ονειρεύεται χωρίς περιορισμούς, να λέει τη γνώμη της, να διεκδικεί τη ζωή που θέλει να ζήσει χωρίς το φύλο της να στέκεται εμπόδιο.

Και μπορεί οι γυναίκες σήμερα να έχουν κερδίσει πολλά από τα δικαιώματα που δικαιούνται, ακόμα υπάρχουν πολλά βήματα που χρειάζεται να γίνουν. Αυτόν τον αγώνα έχουν αναλάβει κάποιες άλλες, σύγχρονες γυναίκες που με τις ιστορίες τους, τις επιλογές και τη στάση τους μάχονται συνεχώς για τη θέση τους στην κοινωνία.

Με αφορμή τη Γιορτή της Γυναίκας, συγκεντρώσαμε πέντε σύγχρονες γυναίκες, από διαφορετικούς χώρους, που καταφέρνουν να μας εμπνεύσουν με τις ιστορίες και τη δύναμη τους, ακριβώς επειδή δεν συμβιβάζονται.

Chloe Zhao

Chloe Zhao

“Γι' αυτό ερωτεύτηκα να κάνω ταινίες και να λέω ιστορίες, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να γελάσουμε και να κλάψουμε μαζί, και μας δίνει την ευκαιρία να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και να έχουμε περισσότερη συμπόνια ο ένας για τον άλλο”. Η Chloe Zhao έγραψε τη δική της ιστορία στις φετινές Χρυσές Σφαίρες, αφού είναι η πρώτη γυναίκα ασιατικής καταγωγής που κέρδισε βραβείο Σκηνοθεσίας. Η καλλιτέχνης σκηνοθέτησε την ταινία Nomadland και στον ευχαριστήριο λόγο της μας υπενθύμισε πως σκοπός της τέχνης είναι να μας ενώνει και να διαγράφει τον οποιοδήποτε ρατσισμό και διάκριση. 

Kamala Harris

Kamala Harris

«Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα σε αυτό το γραφείο, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Ονειρευτείτε με φιλοδοξία, οδηγηθείτε με πεποίθηση και δείτε τον εαυτό σας όπως δεν σας έχει ξαναδεί ποτέ κανείς. Κι εμείς θα σας χειροκροτούμε σε κάθε βήμα». Τρανή απόδειξη πως οι γυναίκες είμαστε παντοδύναμες είναι η Kamala Harris, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. και η πρώτη εκλεγμένη Μαύρη γυναίκα, ασιατικής καταγωγής, που αναλαμβάνει το εν λόγω αξίωμα. Στη νικητήρια τελετή, φόρεσε λευκό κοστούμι αφιερωμένο στον αγώνα που έκαναν οι σουφραζέτες και έστειλε το μήνυμα προς όλες τις γυναίκες, λέγοντας τους πως μπορούν να γίνουν όλα όσα έχουν ονειρευτεί. 

Meghan Markle

Meghan Markle

«Είναι πραγματικά απελευθερωτικό να μπορείς να έχεις το δικαίωμα και το προνόμιο να πεις σε κάνει ναι. Εννοώ πως είμαι έτοιμη να μιλήσω. Να μιλήσω για τον εαυτό μου. Να μπορείς να κάνεις μία επιλογή μόνος σου και να μιλάς για τον εαυτό σου». Ένας από τους λόγους που θαυμάζουμε τη Meghan Markle είναι πως βρήκε τη δύναμη να ζήσει τη ζωή που θέλει με την οικογένεια της. Αντιστάθηκε στην προπαγάνδα των media και μίλησε δημόσια για ένα θέμα που πολλές γυναίκες διστάζουν. Την αποβολή. Η δούκισσα του Sussex μοιράστηκε δημόσια την εμπειρία της με σκοπό να δώσει δύναμη σε όλες τις γυναίκες που έχουν περάσει κάτι παρόμοιο. 

Ashley Graham

Ashley Graham

"Σιχαίνομαι που χρειάζεται συνεχώς να συζητάω για το σώμα μου". Πρόσφατα, η Ashley Graham δήλωσε σε συνέντευξη της πως δεν θέλει πλέον να την αποκαλούν «plus size», αλλά απλώς «γυναίκα», τονίζοντας πως κάθε φορά που μιλάει στο Τύπο, το κυριότερο θέμα συζήτησης είναι η εμφάνιση της. Το μοντέλο είναι υπέρμαχος του body positivity και μοιράζεται συχνά φωτογραφίες από το σώμα της μέσω Instagram, απενοχοποιώντας τις ραγάδες, την τριχόπτωση μετά την εγκυμοσύνη ή την χαλάρωση, υπενθυμίζοντας σε όλες τις γυναίκες πως δεν υπάρχει το «τέλειο σώμα».
 

Jill Biden

Jill Biden

"Το να είμαι καθηγήτρια δεν είναι αυτό που κάνω, είναι αυτό που είμαι”. Πριν ακόμα ο σύζυγος της κερδίσει τις εκλογές και η ίδια γίνει η Πρώτη Κυρία των Η.Π.Α, η Jill Biden είχε δηλώσει σε συνέντευξη της στο CBS πως θα συνεχίζει να εργάζεται κανονικά παράλληλα με τις υπόλοιπές υποχρεώσεις της. Μάλιστα είναι η πρώτη γυναίκα που έχει αποφασίσει να κάνει κάτι τέτοιο. «Πάνω από όλα είμαι εκπαιδευτικός. Είναι σημαντικό και θέλω ο κόσμος να αρχίσει να εκτιμά τους δασκάλους και τους καθηγητές, να αναγνωρίσει το έργο τους. Θέλω να βοηθήσω τον κλάδο μου».