Η ιστορία αγάπης της Βασίλισσας Ελισάβετ με τον Πρίγκιπα Φίλιππο

Μια αναδρομή στη σχέση ενός από τα πιο πολυσυζητημένα ζευγάρια όλων των εποχών.

Η γνωριμία τους έγινε το 1934 στον βασιλικό γάμο της πριγκίπισσας Μαρίνας, ξαδέρφης του Φιλίππου, όταν η πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν 8 ετών και ο τότε πρίγκιπας της Ελλάδας και Δανίας ήταν 13 ετών. 13 χρόνια αργότερα θα παντρευτούν, μένοντας μαζί για 74 έτη μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου την Παρασκευή 9 Απριλίου του 2021.

Η επίσημη συνάντηση

Θα ξαναειδωθούν 5 χρόνια αργότερα, όταν η μικρή Ελισάβετ θα νιώσει το πρώτο εφηβικό καρδιοχτύπι για τον ξανθό πρίγκιπα. Η Margaret Rhodes, ξαδέρφη της Βασίλισσας, στην αυτοβιογραφία της θα αναφέρει πως η Ελισάβετ ήταν τρελά ερωτευμένη μαζί του από την πρώτη κιόλας στιγμή. Ύστερα από την πρώτη τους επίσημη συνάντηση, το ζευγάρι αλληλογραφούσε ενόσω ο Φίλιππος υπηρετούσε στον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο και αμέσως μετά την επιστροφή του, ζήτησε την άδεια από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ', πατέρα της Ελισάβετ,  να κάνει πρόταση γάμου στη νεαρή πριγκίπισα.

Ο αρραβώνας

Η ανακοίνωση του αρραβώνα του βασιλικού ζευγαριού πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1947 και το δαχτυλίδι που πρόσφερε ο πρίγκιπας Φίλιππος στην πριγκίπισσα Ελισάβετ ήταν δημιουργία του κοσμηματοποιού Philip Antrobus, με διαμάντια από την τιάρα της πριγκίπισσας Αλίκης.

Ο βασιλικός γάμος

Ο γάμος τους έλαβε χώρα 4 μήνες αργότερα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου, με την Ελισάβετ να γίνεται το 10ο μέλος της βασιλικής οικογένειας που επέλεξε να παντρευτεί στον ναό αυτό. Το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν το 2011 και ο πρίγκιπας Ουίλλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον. Προκειμένου ο Φίλιππος να μπορέσει να παντρευτεί τη διάδοχο του βρετανικού χρόνου, χρειάστηκε να απαρνηθεί τους εκ γενετής τίτλους του, όμως πριν την τελετή του δόθηκαν δύο νέοι. Το γεγονός παρακολούθησαν 2.000 καλεσμένοι που βρέθηκαν εκεί ενώ την τελετή πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Geoffrey Fisher και ο Αρχιεπίσκοπος του York, Cyril Garbett. 

 Το νυφικό 

Το εντυπωσιακό νυφικό της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν δημιουργία του Sir Norman Hartnell. O ίδιος δουλεύοντας με ανάλαφρα υλικά όπως το μετάξι, το σιφόν, το τούλι και χρησιμοποιώντας 10.000 μαργαριτάρια και άλλα κρύσταλλα, συνέθεσε το φόρεμα εκείνο για το οποίο θα μιλούσαν όλοι δεκαετίες αργότερα. Η σατέν ουρά των 4 μέτρων ήταν κεντημένη με λουλούδια ενώ η έμπνευση προήλθε από τον πίνακα Άνοιξη του Botticelli, θέλοντας να στείλουν ένα μήνυμα που συμβόλιζε την αναγέννηση της Βρετανίας. 

Το 2017 το ζευγάρι γιόρτασε την πλατινένια επέτειό του, κλείνοντας 70 χρόνια γάμου, με ένα ιδιωτικό δείπνο με καλεσμένους τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας και εκλεκτούς φίλους. Μάλιστα, την ημέρα εκείνη οι καμπάνες του Αββαείου χτυπούσαν όλη μέρα χαρμόσυνα προς τιμήν της σημαντικής αυτή περίστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ