X

Η άγνωστη ιστορία του ροζ ταγέρ που φορούσε η Jackie την ημέρα της δολοφονίας του JFK

Και ο λόγος που κανείς δεν πρόκειται να ξαναδεί αυτό το ρούχο μέχρι το 2103.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια από τις πλέον iconic εμφανίσεις της Jackie Kennedy, ως Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ και μια από τις στιγμές που σημάδεψαν την πολιτική ζωή του 20ου αιώνα. Ο λόγος για την τελευταία περιοδεία του John F. Kennedy στο Τέξας, το 1963. Παρόλο που εκείνη ακόμα προσπαθούσε να ξεπεράσει το θάνατο του γεννημένου πρόωρα γιου της τον τρεις μήνες πριν, δέχτηκε να συνοδέψει το σύζυγό της στο ταξίδι του. Την 22η Νοεμβρίου, το ζευγάρι κατέβηκε  από το Air Force One στο αεροδρόμιο Love Field του Τέξας.

Η Jackie φορούσε ένα ροζ τουίντ ταγέρ με ναυτικό γιακά, μια εμφάνιση που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε σχόλια και αυτό όχι μόνο για την κομψότητά της. Το συγκεκριμένο σύνολο το είχε ξαναφορέσει και οι άγραφοι κανόνες ήθελαν την Πρώτη Κυρία να μην επιλέγει ποτέ το ίδιο ρούχο σε περισσότερες από μία δημόσιες εμφανίσεις. Όμως ο σύζυγός της λάτρευε αυτό το ροζ ταγέρ. Εξάλλου, εκτός από τους αναγνώστες του περιοδικού Life που τυπωνόταν έγχρωμο, δύσκολα θα καταλάβαινε κανείς ότι πρόκειται για το ίδιο, μιας και τόσο τα τηλεοπτικά πλάνα όσο και οι φωτογραφίες ήταν ασπρόμαυρα.

Ο πολιτικός χαρακτήρας του ρούχου

Όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κάποιος που ξέρει λίγα πράγματα για τη μόδα, το σύνολο αυτό έχει την υπογραφή της Coco Chanel. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σχέδιο από τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 1961 του γαλλικού οίκου, το οποίο όμως είχε αναπαραχθεί για λογαριασμό της Jackie Kennedy από την αγαπημένη της μπουτίκ στη Νέα Υόρκη, το Chez Ninon στη λεωφόρο Madison. Η τακτική αυτή ήταν συνηθισμένη εκείνη την εποχή: οι μπουτίκ επέλεγαν κάποιο σχέδιο από μια κολεξιόν στο Παρίσι, πλήρωναν τα δικαιώματα για το σχέδιο και έφτιαχναν το ρούχο, συνήθως χρησιμοποιώντας υφάσματα και άλλα υλικά (κουμπιά κ.λπ.) που στέλνοντας από τα ατελιέ των μεγάλων οίκων. Η διαδικασία ήταν απολύτως νόμιμη και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έδινε στην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ τη δυνατότητα να φοράει κομμάτια που της άρεσαν και ήταν και made in USA.

Διαβάστε Επίσης

Οι λεκέδες από αίμα

Με το κομψό ταγέρ και το χαρακτηριστικό της pill box καπέλο, η Jackie Kennedy πήρε θέση στη λιμουζίνα δίπλα στο σύζυγό της. Το αυτοκίνητο κινούνταν πολύ αργά στο δρόμο, κατ' εντολή του Προέδρου: ήθελε το παραταγμένο πλήθος να μπορεί να τον δει. Οι δυο τους χαιρετούσαν τους οπαδούς, όταν ένας κρότος έκανε το χρόνο να παγώσει.

Στο έκτο όροφο ενός από τα κτίρια μπροστά από τα οποία περνούσε η πομπή, βρισκόταν ένας άντρας που σημάδευε τον JFK. Η πρώτη σφαίρα αστόχησε, η δεύτερη τον πέτυχε στο λαιμό και η τρίτη στο κεφάλι. Ο Kennedy έπεσε προς τα πίσω αναίσθητος και η Jackie με μια ενστικτώδη κίνηση έριξε το σώμα της επάνω στο δικό του για να τον προστατέψει. Το ροζ ταγέρ βάφτηκε κόκκινο από το αίμα του. Έμεινε έτσι μέχρι το αυτοκίνητο να φτάσει στο Νοσοκομείο Parkland Memorial, όπου οι γιατροί πήραν τον Πρόεδρο στο χειρουργείο προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή του. Στη 1 το μεσημέρι ανακοινώθηκε στους οικείους του ότι ήταν νεκρός.

"Θέλω να δουν τι έκαναν”

Μέσα στο Air Force One και καθώς πετούσαν προς την Ουάσινγκτον, ο μέχρι τότε αντιπρόεδρος  Lyndon B. Johnson ορκίστηκε 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη στιγμή αυτή, βλέπουμε τη Jackie να στέκεται δίπλα του -φορώντας ακόμα το ροζ σύνολο. Κι όμως, όταν μπήκε μέσα είχε βρει ένα καθαρό outfit να την περιμένει. Προτίμησε όμως να μην αλλάξει.

Αργότερα, δίνοντας συνέντευξη στο περιοδικό Life δήλωσε: "Ήθελα αυτοί που πυροβόλησαν να δουν τι είχαν κάνει... Δεν έπρεπε να είχα ξεπλύνει το αίμα ούτε από το πρόσωπό μου”. Αν μη τι άλλο, η Jackie γνώριζε καλά πόσο μεγάλη ήταν η δύναμη της εικόνας! Καθώς στεκόταν εκεί, φορώντας τα λερωμένα από το αίμα του JFK ρούχα της, υπενθύμιζε σε όλους όσους ήταν παρόντες αλλά και σε όσους θα έβλεπαν αργότερα τις φωτογραφίες, το "ματωμένο” λόγο για τον οποίο γινόταν η ορκωμοσία του νέου Προέδρου. Όταν, λίγο πριν την προσγείωση ρωτήθηκε εάν θα προτιμούσε να ζητηθεί από τους φωτογράφους να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο πριν κατέβει από το αεροσκάφος, εκείνη απάντησε: "Θα κατεβούμε όπως συνήθως. Θέλω να δουν τι έκαναν".

Πού βρίσκεται το ροζ ταγέρ σήμερα;

Η σορός μεταφέρθηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Bethesda του Meryland για να γίνει η νεκροψία, όπως απαιτούσε το πρωτόκολλο. Η Jackie πήγε μαζί με το νεκρό σύζυγό της, συνεχίζοντας να φοράει το ροζ σύνολο. Η επιλογή αυτή δεν είχε πλέον να κάνει με τη δημόσια εικόνα της -κανείς δεν την έβλεπε πια- ενώ είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή της για να αλλάξει. Όμως εξακολουθούσε να αρνείται να το κάνει. Παρέμεινε στο Ναυτικό Νοσοκομείο μέχρι τις 4 το πρωί όταν η σορός του συζύγου της ήταν έτοιμη για να μεταφερθεί στον Λευκό Οίκο. Συνόδεψε το φέρετρο μέχρι την Ανατολική Αίθουσα και μόνο τότε αποσύρθηκε στο δωμάτιό της και άλλαξε ρούχα. Αυτά που φορούσε -ταγέρ, μπλούζα, καλσόν και παπούτσια-, όπως ήταν λερωμένα με το αίμα του JFK, τα πήρε η προσωπική βοηθός της, τα έβαλε σε μια σακούλα και αργότερα στάλθηκαν στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ.

Το 2003, εννέα χρόνια μετά το θάνατό της, η κόρη της Caroline Kennedy τα δώρισε και επίσημα στο Εθνικό Αρχείο, με μια προϋπόθεση: ζήτησε να μην εμφανιστούν στο κοινό για τα επόμενα 100 χρόνια, προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν για πολιτικές σκοπιμότητες ή εντυπωσιασμό αλλά και για να μην προκληθεί εκ νέου θλίψη στα μέλη της οικογένειάς της. Μόνο τότε, το 2103 δηλαδή, οι κληρονόμοι της, θα έχουν τη δυνατότητα να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να εκτεθεί κάποια στιγμή δημόσια το ροζ σύνολο. Ως τότε θα παραμένει σε ένα σκοτεινό χώρο, σε συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας, ως ένα σύμβολο μιας από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία.

Διαβάστε Επίσης