X

Bασίλισσα Σοφία | Βρέθηκαν τα νυφικά της παπούτσια και το φόρεμα των αρραβώνων της στο Τατόι

Η επαναλειτουργεία των πρώην βασιλικών ανακτόρων στο Τατόι φέρνει στο φως πολυάριθμα φορέματα και αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί. Όπως αυτά της Σοφίας που έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία.

Κι όμως η βασίλισσα Σοφία δεν έχει κρατήσει τα παπούτσια Roger Vivier που φόρεσε στον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος. Αυτό έχει γίνει γνωστό τώρα, καθώς το Τατόι πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του ως μουσείο. Η πρώην κατοικία του βασιλιά Παύλου, της βασίλισσας Φρειδερίκης και των τριών παιδιών τους, Σοφίας, Κωνσταντίνου και Ειρήνης, ανοίγει για το κοινό. 

Στη διαδικτυακή Πύλη (https://tatoicollections.culture.gov.gr/), που δημιούργησε η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού,  παρουσιάζονται σήμερα περισσότερα από 70.000 τεκμηριωμένα αντικείμενα. Με επίκεντρο την ευρωπαϊκή τέχνη και το design του 19ου και του 20ού αιώνα, οι Συλλογές Τατοΐου εκτείνονται χρονικά και γεωγραφικά από την ελληνική αρχαιότητα έως τα καθημερινά αντικείμενα της δεκαετίας του '60 και από την Ευρώπη έως την Άπω Ανατολή. Έπιπλα, έργα τέχνης, είδη μεταλλοτεχνίας, πορσελάνες, κοσμήματα, ενδύματα, στρατιωτικός εξοπλισμός, παράσημα, βιβλία, αντικείμενα λατρείας και προσωπικά τεκμήρια συνθέτουν ένα μοναδικό πολιτιστικό σύνολο, που αποκαλύπτει πτυχές της καλλιτεχνικής παραγωγής, της καθημερινότητας και της πολιτικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας.

Προσωπικά αντικείμενα έχρονται ξανά στο φως

Στο Τατόι βρέθηκε και το νυφικό της Άννας Μαρίας στον γάμο της με τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Αποκαλύφθηκε τώρα ότι υπάρχουν επίσης πολλά προσωπικά αντικείμενα που ανήκουν στη βασίλισσα Σοφία, όπως βραδινά φορέματα που φορούσε στα νιάτα της, τα οποία δεν μπόρεσε ποτέ να ανακτήσει.

Τα χαμένα αντικείμενα της Σοφίας της Ισπανίας

 

Τη νύχτα της 13ης Δεκεμβρίου 1967, ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία έφυγαν βιαστικά από το παλάτι με τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους, την Αλεξία και τον Παύλο, παίρνοντας μόνο τα πιο σημαντικά τους κοσμήματα.  

Μέχρι τότε, η βασίλισσα Σοφία ζούσε ήδη στην Ισπανία, οπότε είχε αφήσει μερικά ρούχα στο Τατόι, αγνοώντας ότι θα παρέμεναν εκεί για δεκαετίες. 

Προσωπικά ενδύματα της Βασίλισσας Σοφίας

Αυτό που έκανε το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, ο τωρινός ιδιοκτήτης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, είναι να καταρτίσει μια απογραφή όλων όσων έχει βρει, και αναδεικνύει πολλά κομμάτια που ανήκουν στη βασίλισσα Σοφία, όπως τα παπούτσια που φόρεσε στον γάμο της με τον Χουάν Κάρλος το 1962. Πρόκειται για μπεζ ψηλοτάκουνες γόβες του σχεδιαστή Roger Vivier . Όπως αναφέρθηκε, αυτά τα παπούτσια δεν θα εκτίθενται όταν το Τατόι ανοίξει ξανά ως μουσείο.

Ο γάμος της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος. 
 

Επίσης στο Τατόι παρέμεινε  και το φόρεμα που φόρεσε για να ανακοινώσει τους αρραβώνες της με τον Χουάν Κάρλος. Το ρούχο περιγράφεται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ως "ένα μπεζ μεταξωτό σατέν φόρεμα κοκτέιλ με κεντημένα λουλούδια, από τον σχεδιαστή Jean Dessès. Συνδυασμένο με ένα ασορτί φουρό. Η Σοφία το φόρεσε το 1961 με την ευκαιρία των αρραβώνων της με τον Χουάν Κάρλος".

O  τότε πρίγκιπας της Ισπανίας Χουάν Κάρλος με τη Σοφία πριν από τον γάμο τους το 1962. ( Gamma-Keystone via Getty Images/Ideal Image)

Η βασίλισσα Σοφία είχε επίσης πολλά βραδινά φορέματα στο παλάτι, τα οποία φορούσε σε εκδηλώσεις στις οποίες παρευρισκόταν με τους γονείς της, όπως ένα βαμβακερό σατέν φόρεμα με ανοιχτόχρωμα μπλε τριαντάφυλλα και ένα ασορτί μπολερό, το οποίο φόρεσε πόζαρε με τους γονείς και τα αδέλφια της. Η ακριβής ημερομηνία που το φόρεσε είναι άγνωστη.

Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα από τα πολυάριθμα ρούχα που ανήκαν στη βασίλισσα Σοφία. Όχι μόνο τα δικά της, αλλά και της μητέρας της, βασίλισσας Φρειδερίκης, και της αδερφής της, Ειρήνης. Έχουν βρεθεί ακόμη και σαλιάρες και βρεφικά ρούχα που φορούσαν η Αλεξία και ο Πάμπλο, οι οποίοι ήταν ακόμα πολύ μικροί κατά την εξορία τους, καθώς και βαλίτσες, πέπλα, καλύμματα κεφαλής και γάντια. Μια ολόκληρη συλλογή αντικειμένων με σημαντική συναισθηματική αξία για την οικογένεια.

Διαβάστε Επίσης