Αξιοθαύμαστη είναι η καλή φυσική κατάσταση της βασίλισσας Σοφίας σε οποιαδήποτε επίσημη εκδήλωση. Λέγεται πως οι καλές διατροφικές της συνήθειες εξηγούν τον λόγο που η μητέρα του βασιλιά Felipe διαθέτει αυτή την άψογη υγεία.
Η βασίλισσα Σοφία αποφεύγει εδώ και καιρό τις ζωικές πρωτεΐνες: δεν τρώει κόκκινο κρέας και καταναλώνει ψάρι μόνο σε ειδικές περιστάσεις.
H τραγωδία που καθόρισε τη διατροφή της
Οι τρέχουσες ιατρικές συστάσεις επιμένουν ότι ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος είναι καλύτερος για την υγεία. Στην περίπτωση της Βασιλομήτορος, η διατροφική συνήθεια έχει τις ρίζες της σε ένα τραγικό γεγονός: Tον θάνατο του πατέρα της.
Ο βασιλιάς Παύλος Α΄ της Ελλάδας , πατέρας της βασίλισσας Σοφίας, πέθανε σε ηλικία 62 ετών στις 6 Μαρτίου 1964, λίγες εβδομάδες αφότου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για τον καρκίνο του στομάχου που είχε διαγνωστεί τον Ιανουάριο. Δυστυχώς, ο μονάρχης αποφάσισε να μην πάρει παυσίπονα και ενδοφλέβια σίτιση, γεγονός που δυσκόλεψε τις τελευταίες του μέρες.
Από εκείνη την εποχή και μετά, γνωρίζοντας τη θεραπευτική δύναμη της διατροφής, η βασίλισσα Σοφία αποφάσισε να τρώει κυρίως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο - θεμελιώδεις πυλώνες μιας ισορροπημένης διατροφής παρόμοιας με τη μεσογειακή διατροφή , αν και με σαφή έμφαση στις φυτικές τροφές. Με αυτόν τον τρόπο, η επίτιμη βασίλισσα Σοφία τηρεί τη διατροφή της όχι μόνο για λόγους υγείας: η δέσμευσή της πηγάζει επίσης από την αγάπη που είχε για τον πατέρα της και τον βαθύ αντίκτυπο που είχε ο θάνατός του πάνω της.\
Η βασίλισσα Σοφία τρώει φρέσκα προϊόντα
Η βασίλισσα Σοφία ακολουθεί μια απλή διατροφή που, εκτός από την αυστηρή αποφυγή του κόκκινου κρέατος και την περιστασιακή κατανάλωση ψαριού και αυγών, καθώς και την μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, βασίζεται σε φρέσκα, εποχιακά προϊόντα.
Μια άλλη σημαντική σύσταση που ακολουθεί κατά γράμμα η βασίλισσα Σοφία αφορά την προετοιμασία του φαγητού. Είναι αυτονόητο ότι οι βαριές σάλτσες, τα τηγανητά φαγητά και τα λιπαρά καρυκεύματα δεν βοηθούν την πέψη ούτε προάγουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.